Länk till startsidan

Centrala Brunnshög

Norr om södra Brunnshög ligger centrala Brunnshög – stadsdelens nav och kärna. Här finns det stora torget med A-lägen för butiker och service samt stadsdelens ovalformade park, Nobelparken.

Prestigelägen för kontor, handel och kaféer, kompakta kvarter med varierande lägenheter och gröna områden med stadsradhus samsas om ytan i centrala Brunnshög och skapar en spännande mix. Här ska också stadsdelens stora handelstorg etableras, med matbutik, systembolag, apotek och annan service som behövs i ett lokalsamhälle.

Precis invid torget planeras även för ett 36 våningar högt bostadshus med blandade upplåtelseformer. Högst upp i byggnaden, som blir Brunnshögs landmärke, ska en takterrass som är öppen för allmänheten finnas. Hållbarhet, nytänkande och kvalitet präglar stadsmiljön och nya metoder ska testas och visas upp i centrala Brunnshög.

Planerade byggnader med byggaktörer för centrala Brunnshög

Kvarter

Namn

Byggaktör

Upplåtelseform

Inflyttning

1

Handelskvarteret

ICA Fastigheter

260 hyresrätter

Vår 2025

2

OneSix

Okidoki Arkitekter

6 radhus, 6 bostadsrätter

Höst 2022

3

GreenHub

Sundprojekt

61 bostadsrätter

Höst/vinter 2023

4


Sydö

Bostadsrätter

2023

5

Lagerkransen

Wästbygg/Lansa

82 hyresrätter

Klart

6


Resona Utveckling AB

Bostadsrätter


7


Sydö

Bostadsrätter


8


Sydö

Bostadsrätter


9

PLANCK

Testbed

6 radhus, 6 bostadsrätter

Höst 2022

10


J Lindvall

Radhus


11

Mariehus

LKF

23 hyresrätter

2023

12

Brf Life

Midroc

42 bostadsrätter

Vår 2023

13


Radar

Radhus


14


Sydö

Hyresrätter

2023

15

Sydsidan/Colive

LKF

78 hyresrätter


16


LKP

Parkeringshus


17


Ej tilldelad18

Pärlan

Kärnhem

107 bostadsrätter

Vår 2024

19


Ej tilldelad20


Ej tilldelad21


Ej tilldelad22


Ej tilldelad23


Ej tilldelad24


Ej tilldelad25


Ej tilldelad26


J Lindvall

Radhus


27

Torgkvarteren

Serneke

400 bostadsrätter & hyresrätter


28


LKF29


LKF30


Sveaviken Bostad31


Sveaviken Bostad32


Sveaviken Bostad33


Ej tilldelad34


JM35


JM36


JM37


Ej tilldelad38


Ej tilldelad39


Ej tilldelad40


Ej tilldelad41


Ej tilldelad42


Ikano Bostad43

Kvarteret Uppfinnaren

HSB
Pågående projekt i centrala Brunnshög

1. Handelskvarteret

I anslutning till Brunnshögstorget planerar ICA Fastigheter att uppföra ett multifunktionellt handelskvarter. Utöver en dagligvarubutik med saluhallskänsla kommer det även att finnas bostäder samt utrymme för restauranger och andra servicefunktioner.

Mer om Handelskvarteret på ICAs webbplats.

Ljusgrå tegelbyggnad med aktivitet på torget.
Illustration: FOJAB.

2. OneSix

Ett Svanenmärkt radhus som byggs helt i trä, med traditionella träfönster och dörrar tillverkade på snickeri. Först ut är bland Brunnshögs Arkitektradhus är OneSix av Okodioki. Huset består av tolv lägenheter – sex individuellt formgivna stadsradhus och sex taklägenheter ovanpå, där varje radhus och lägenhet i sin tur är gestaltad av en egen arkitekt.

Grön byggnad i varierande fasadmaterial.
Illustration: Okidoki.

11. Mariehus

I Mariehus bygger LKF 26 större hyresrätter. Boendet kommer att ha starkt fokus på mobilitet, med bland att möjlighet att ta cykeln direkt till lägenhetsdörren och en särskild satsning på cykelförvaring.

Röd tegelbyggnad med rött tegelsnedtak.
Illustration: FOJAB.

12. Brf Life

Midrocs Brf Life kommer att bestå av 42 Svanenmärkta och välplanerade bostadsrätter, placerade i centrala Brunnshög intill spårvägen, med närhet till service, matbutik och parker. Samtliga lägenheter har balkong, terrass eller uteplats. Huset, som blir Lunds första bilfria bostadsrättsförening, har naturområden runt knuten och ger möjlighet att ta cykeln överallt. Till Brf Life hör också en grön gård med växthus och odlingsrabatter samt ett utegym.

Röd byggnad med en spårvagn i förgrunden.
Illustration: White arkitekter.

14. Jane Addams 1

I centrala Brunnshög bygger Sydö Properties 60 hyresrätter. De boende kommer att ha tillgång till odling på gården och en cykel samt bilpool. Byggnaden kommer att kläs i ljust tegel och taket täckas med solceller.

Vit tegelbyddnad med balkonger.
Illustration: Sweco.

15. Sydsidan/Colive

I centrala Brunnshög bygger LKF södra Sveriges första COLIVE-projekt med 78 lägenheter. COLIVE innebär att hyresgästerna bor själva, men lever tillsammans i de gemensamma delarna i boendet. Delningsekonomi ligger i fokus – detta möjliggör för ett yteffektivt boende samt stor social gemenskap.

Visualisering av grå tegelbyggnad med klättrande växter längs fasaden
Illustration: FOJAB

18. Pärlan

I de centrala delarna av Brunnshög, planerar OBOS Kärnhem för ett bostadskvarter med många kvaliteter. Som till exempel placeringen intill spårvägens hållplats i väst och Nobelparken i öst. Den spännande arkitekturen, med förskjutna fasader, gör att kvarteret sticker ut och blir ett naturligt blickfång i området. I Pärlan ryms totalt 107 lägenheter från 1-5 rum och kök.

Mer om Pärlan på OBOS Kärnhems webbplats.

Byggnad i grå, putsad betong. I förgrunden syns en spårvagn.
Illustration: Architema Architects.

Planerade projekt i centrala Brunnshög

3. Green Hub

Green Hub gör det lätt och roligt att leva det hållbara livet. Natur och teknik integreras i nya smarta lösningar i detta koncepthus, som byggs av Sundprojekt. Huset innehåller 61 bostadsrättslägenheter på 24–139 kvm, alltifrån effektiva ettor till staplade radhus och etagelägenheter med storslagna vyer. De allra flesta har egna balkonger, uteplatser eller takterrasser med odlingsmöjligheter.

Mer om Green Hub på deras webbplats.

Visualisering av röd tegelbyggnad med butik i bottenplan
Illustration: OpenStudio Arkitekter.

9. PLANCK

PLANCK, ett av Brunnshögs arkitektradhus, är utformat som ett stadsradhus eller townhouse och kombinerar villans kvaliteter med lägenhetsboendes enkelhet. De sex husen är skapade för människans behov av såväl inspiration som funktion, och för att få ut det mesta möjliga av platsen, utsikten och solläget.

PLANCK är framtaget av arkitektkontoren Förstberg Ling och Testbedstudio samt fastighetsutvecklaren Kudu Projekt.

Sektionsskiss över ett fyra våningar högt radhus i trä.
Illustration: Testbedstudio.

27. Torgkvarteren

Invid Brunnshögstorget planerar Serneke att uppföra två kvarter. Det ena blir med sina över 100 meter Lunds högsta byggnad, medan det andra blir 16 våningar. Kvarteren kommer i huvudsak att inrymma ca 400 nya bostäder, men även kontor, hotell, restauranger och butiker. Högst upp, på 36:e våningen, anläggs en publik takterass - stadens nya högsta punkt.

Visualisering av det framtida Brunnshögstorget, med en 36 våningar hög skyskrapa.
Illustration: Semrén & Månsson.

5. Lagerkransen

I Brunnshög bygger Lansa och Wästbygg Sveriges första Miljöbyggnad Guld i trä. Huset får solceller på taken, värmepumpar i källaren och en fordonspool med lådcyklar och elbilar. Odling ska kunna ske på gårdarna, och balkonger och terrasser gör utesäsongen än mer njutbar. Fasaden blir i tegel och stommen av korslimmat trä för minimal CO2-belastning. På sikt är det tänkt att Lagerkransen ska kunna dela energianvändning med intilliggande fastigheter.

Byggnad i grått tegel.
Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor.

Nobelparken

En slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält. Den nästan 4 hektar stora Nobelparken är en del av naturens skafferi tillsammans med utrymmen för lek och träning. Stadsdelsparken fyller också en viktig funktion som uppsamlingsplats för dagvatten vid regn.

Flygbild över Nobelparken
Foto: Perry Nordeng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?