Länk till startsidan

Science Village

Science Village Scandinavia AB äger marken mellan forskningsanläggningarna. Bolaget, som ägs gemensamt av Lunds universitet, Lunds kommun och Region Skåne, har som främsta syfte att främja forskningsanläggningarna.

Byggnad i ljust trä. I förgrunden syns människor och en spårvagn.
Illustration av byggnaden Space. Av Fojab.

Science Village blir en mötesplats med ett besökscenter, korttidsbostäder för forskare, filialer för olika universitet och högskolor samt kontor för forskningsanläggningarna och deras samarbetspartner – en brygga mellan allmänhet och forskning.

Historia möter framtid

Ett par meter från spårvägshållplatsen ESS ligger Möllegården, som med sin 1600-talsmölla och stora trädgård blir en avkopplande miljö för de tusentals människor som kommer att arbeta i området. I Science Village finns även en botanisk skog, Vindarnas park, där man kan beskåda 30 000 plantor från världens alla hörn. Parken skär rakt igenom Science Village och skapar en grön slinga från MAX IV till Kunskapsparken.

Mer om Science Village på deras webbplats.

Vill du veta vad som händer just nu?

Vi bygger gator och lägger nya ledningar i Science Village. Odarslövsvägen har byggts om med gång- och cykelvägar och trädplanteringar.

Trafik- och byggprojekt – Science Village och Odarslövsvägen

Byggnad i trä med skålformat tak.
Illustration: COBE.

Science Center

Science Center i Science Village ska rymma utställningsmiljöer, restaurang, butik och auditorium. Byggnaden beräknas ta emot minst 150 000 besökare per år och kommer att vara ett fönster in mot de annars stängda ESS och MAX IV. Science Center kan beskrivas som ett publikt kunskaps- och upplevelsecenter som visar hur naturen fungerar, där nya forskningsrön och innovationer presenteras och fakta sätts in i ett sammanhang.

Mer om Science Center på Science Villages webbplats.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?