Länk till startsidan

Norra Fäladen

En ny skola med mötesplats och bibliotek, ett öppet och vidareutvecklat centrum och fler bostäder. Det är några av de långsiktiga utvecklingsplanerna för området.

Vad tycker du om utvecklingsplanerna?

Du kan lämna synpunkter fram till den 31 oktober.

Planprogrammet är ett första steg i Norra Fäladens utveckling. Stadsdelen har många bra kvaliteter och de ska bevaras. Samtidigt har finns platser med potential för att bli så mycket mer.

Samrådsförslaget Pdf, 37 MB.

Ställ din fråga direkt till oss!

Vi ses den 17 oktober klockan 17-19.30 på Fäladstorget 32, kyrkans samlingslokal Havet.
Tjänstepersoner från stadsbyggnadskontoret, politiker och representanter från LKF kommer att finnas på plats för att prata om förslaget.
Kom förbi när det passar dig.

Du kan också lämna synpunkter via:

Kom ihåg att ange ditt namn och postadress.

Sammanfattning av förslaget

Planprogrammet visar bland annat hur cirka 1300 nya bostäder, fler butiker och caféer och nya idrottsanläggningar kan vara framtiden för stadsdelen.

Planprogrammet skapar en helhetsbild av områdets utveckling och ska vägleda i den mer detaljerade planeringen.

Förslaget innebär bland annat fler bostäder längs Svenshögsvägen, en ny grundskola och kulturskola med mötesplats och bibliotek och ett mer öppet och vidareutvecklat centrum. Svenshögsvägen ska förbättras och ge mer plats för cykel och kollektivtrafik och stadsdelen ska få fler och bättre ytor för att leka, träffas och umgås.

Fäladsbornas utpekade platser påverkade förslaget

Över 1300 platser pekades ut och kommenterades i kartenkäten som var öppen december 2022 – februari 2023. Det svarsunderlaget påverkade samrådsförslaget.

Exempel på där Fäladsborna påverkat samrådsförslaget.

  • Fäladstorget besöks ofta men många upplever det som otryggt. I förslaget får centrum fler bostäder och fler lokaler där butiker och caféer kan öppna.
    Genom att vända lokaler och bostadsentréerna mot torget och gator skapas liv och rörelse på platser som idag är obefolkade och som upplevs otrygga.
  • Borgareparken är viktig och det ska den fortsätta vara. Utöver den vill vi se till att det finns fler mindre parkytor och platser där du som Fäladsbo kan träffas och umgås.
  • Främst Svenshögsvägen men även andra bilvägar beskrevs som otrygga och som barriärer i enkäten. Den breda Svenshögsvägen vill vi omvandla till en stadsgata och se till att den får fler korsningar så att du enklare kan röra sig genom området.
Illustration av hur det nya torget i centrum kan se ut.
  • Flera har pekat ut parker och andra naturområden som platser som används ofta och är uppskattade. Borgarparken används och är omtyckt av många samtidigt som vissa känner sig otrygga på grund av höga buskar och dålig belysning.
  • Korsningen över Svenshögsvägen vid Fäladstorget tycker många behöver förändras. Den är utpekad som en otrygg överfart där många barn korsar och bilar kör i höga hastigheter.
  • Främst Svenshögsvägen men även andra bilvägar beskrivs som barriärer. Svenshögsvägen upplevs som en tråkig raksträcka med mycket biltrafik. Vägen upplevs som otrevlig och tråkig för den som promenerar. Vissa vill ta bort buskarna för att de gör sträckan otrygg och andra värnar om pilallén och grönskan som finns längs vägen.
  • Fäladstorget är en plats som ofta besöks och många ser den som viktig. Torget och centrum upplevs nu som kalt och blåsigt och flera vill förändra och utveckla området. Bland annat finns önskemål om fler mysiga platser, sådana som bidrar till att besökarna träffas och umgås. Det finns också en önskan om ett större utbud av butiker och annan service.

De synpunkter som av olika skäl inte kan inkluderas i planprogrammet kommer i stället att skickas vidare till fastighetsägare och andra som har nytta av kunskapsunderlaget i sin verksamhet.

Anledningen till att en utpekad plats inte kan inkluderas i planprogrammet kan exempelvis vara att platsen är utanför det område som ingår i planprogrammet. Det underlaget kommer då i stället att kunna vara underlag i den kommunövergripande översiktsplaneringen. Berör kommentarerna exempelvis belysning eller brist på bänkar skickas de vidare till fastighetsägare eller andra inom kommunen som arbetar med det.

Fäladslyktan – en ny mötesplats

En visionsbild visar en stor byggnad.
Visionsbilden visar hur Fäladslyktan kan se ut. Förändringar kan ske innan byggnaden står klar. Visionsbild: Linda Kärrstedt, PE.

En ny skola ska ersätta nuvarande Fäladsskolan, som är i dåligt skick. Tanken är samla ihop skolan för att få en bättre skolgård, uteidrottsmöjligheter och mer ändamålsenliga lokaler inne på skolan.

Samtidigt görs plats även för kulturskolan, bibliotek och en mötesplats för seniorer. Fäladslyktan kommer alltså att bli en samlingsplats för hela stadsdelen och skapa gemenskap över generationsgränser.

I maj 2024 godkände Lunds kommunfullmäktige investeringen för bygget av Fäladslyktan på 425 miljoner kronor.

Mer om Fäladslyktan

Tidplan och process för Norra Fäladen

  • Januari–mars 2023: Samråd för detaljplaneförslaget med möjlighet att lämna synpunkter på den fysiska planeringen.
  • Februari 2023: Dialog med Fäladsborna för att ta reda på hur man vill att stadsdelen ska utvecklas.
  • September 2023: Granskning för detaljplaneförslaget för Fäladslyktan, ny möjlighet att lämna synpunkter.
  • Hösten 2023: Bygget av Fäladslyktan flyttas fram enligt politiska beslut.
  • Februari 2024: Byggnadsnämnden antar detaljplanen för Fäladslyktan, planen har fått laga kraft.
  • Våren 2024: Kommunfullmäktige godkänner investeringen för Fäladslyktan.
  • Hösten 2024: Samråd för planprogrammet för Norra Fäladen.
  • Våren 2025 (preliminärt): Slutgiltigt inriktningsbeslut för planprogrammet.
  • 2027 (preliminärt): Byggstart för Fäladslyktan.

Kontakt

Har du frågor om arbetet med planprogrammet och detaljplanen för Fäladslyktan/skolan kontaktar du medborgarcenter. Kan de inte lösa din fråga direkt hjälper de dig att komma i kontakt med rätt person på stadsbyggnadskontoret.

Medborgarcenter: 046-359 50 00

E-post: lunds.kommun@lund.se

Planhandläggare är Jenny Nagenius.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?