Länk till startsidan

Fäladslyktan – ny mötesplats på Norra Fäladen

Den 23 maj 2024 godkände Lunds kommunfullmäktige en investering i bygget av Fäladslyktan på 425 miljoner kronor. Planeringsarbetet pågår för en ny skola som ska ersätta nuvarande Fäladsskolan, som är i dåligt skick.

En visionsbild visar en stor byggnad.
Visionsbilden visar hur Fäladslyktan kan se ut. Den färdiga byggnaden kan bli annorlunda. Visionsbild: Linda Kärrstedt, PE.

Tanken är samla ihop skolan, som idag ligger utspridd med små byggnader över en ganska stor yta. På så sätt kan vi få en betydligt bättre skolgård med möjlighet till idrott utomhus. På skolgården ska det finnas volleybollplan, basketplan och gröna ytor. Lokalerna inne på skolan kan också bli ändamålsenliga.

Samtidigt passar vi på att göra plats även för kulturskolan, bibliotek och en mötesplats för seniorer. Fäladslyktan kommer alltså att bli en samlingsplats för hela stadsdelen och skapa gemenskap över generationsgränser. Tanken är att det ska finnas aktiviteter kvällstid och att skolans ateljéer, slöjdsalar, idrottshall och mötesrum ska kunna användas av flera.

När börjar vi bygga?

Under hösten 2024 beräknar vi att vi ska handla upp en entreprenör. Vi planerar att genomföra projektet Fäladslyktan 2027-2029. I nuläget arbetar vi för att skolan ska kunna flytta in vårterminen 2029, men tidplanen kan påverkas av att detaljplanen är överklagad.

Tidplan, budget och status

Status: I februari 2024 antog byggnadsnämnden detaljplanen för Fäladslyktan. Planen är dock överklagad till mark- och miljööverdomstolen.
Här kan du läsa mer om detaljplanen

Enligt Lunds kommuns ekonomi- och verksamhetsplan planeras projektet att genomföras 2027-2029.

Arkitekt: I det inledande skedet har Teknik & Arkitektur AB varit arkitekter.
Entreprenad: -
Beräknad inflyttning: 2029.
Kostnad: Den 23 maj 2024 godkände kommunfullmäktige en investering i bygget av Fäladslyktan på 425 miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutade även att avsätta driftskostnader under projekttiden på 29,8 miljoner kronor. Driftskostnader handlar om bland annat om rivning, sanering och evakuering av elever till paviljonger, som vi planerar att sätta upp på skolgården.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?