Länk till startsidan

Student i Lund

Välkommen till Lund, staden där du skapar din framtid! Du är en av 40 000 studenter som har valt att studera i Lund och det är vi glada för. Här på kommunens studentsidor hoppas vi kunna svara på dina frågor och berätta mer om det unika studentlivet i Lund.

Det vita universitetshuset med en fontän i förgrunden.

Lund är en studentstad sedan mer än 350 år tillbaka. En femtedel av invånarna i Lund är studenter och det unika studentlivet sätter sin särskilda prägel på staden. Lund är ett centrum för idéer, kunskap och forskning. Universitet och kommun arbetar nära tillsammans för att ständigt utveckla staden och studentlivet. Vi är måna om din åsikt och vill att du ska tycka till och bidra till stadens utveckling. Hör gärna av dig till Lunds studentsamordnare om du har idéer eller frågor om studentstaden Lund.

Välkomstpaket till dig som är ny student!

Välkommen till Lund, staden där du skapar din framtid! Lunds kommun vill hälsa dig som både bor och studerar i Lund extra varmt välkommen. Om du uppfyller tre kriterier, har du möjlighet att hämta ut ett välkomstpaket som bland annat innehåller ett presentkort som gäller inom Lunds Citysamverkan. Med presentkortet kan du upptäcka Lunds stora utbud av butiker, caféer, restauranger med mera.

Här gäller Citypresentkortet

Det finns ett begränsat antal välkomstpaket, så vänta inte med att hämta ut ditt. I september kommer information om när och var du hämtar ditt paket.

För att få hämta ut ett välkomstpaket ska du vara:

  • Ny student vid Lunds universitet 2022.
  • Folkbokförd i Lunds kommun - visa upp ditt digitala eller fysiska folkbokföringsintyg vid utlämningstillfället.
  • Medlem i Studentlund, TLTH eller Smålands nation - visa upp ditt digitala eller fysiska intyg på medlemskapet vid utlämningstillfället.

Ny i Lund? Anmäl flytt!

Genom att folkbokföra dig på rätt plats får du din post till rätt adress, har möjlighet att söka bostadsbidrag och teckna hemförsäkring för din lägenhet. Om du behöver söka vård ska du i första hand vända dig till den kommun du är folkbokförd i.

Registrera din flytt till Lund hos Skatteverket

Studentjobb, praktik och exjobb

Som student i Lund är du viktig för Lunds kommun. Vi tar gärna emot både praktikanter, exjobbare och studentmedarbetare. Att arbeta tillsammans är ett viktigt sätt för oss inom kommunen att visa upp våra verksamheter, men också för att lära nytt av dig.

Mer om studentjobb, praktik och exjobb

Studentbostad

Det är populärt att bo i Lund och befolkningen ökar varje år. Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Ha tålamod och sök boende på flera olika håll.

Lunds universitet listar bostadsföretag

Samverkan mellan Lunds kommun och studentlivet

Lunds kommun har en avsiktsförklaring med Akademiska Föreningen, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer om att samarbeta långsiktigt för att göra Lund till en ännu bättre studentstad.

Det kommunala studentrådet och den handlingsplan för studentsamverkan som har tagits fram är några exempel på hur vi arbetar för studentstadens utveckling.

Kommunala studentrådet

Stöd och omsorg för studenter

Ibland kan även den gladaste student drabbas av livets utmaningar. Här hittar du vägar till stöd och omsorg inom kommunen.

Försörjningsstöd till studenter under sommaruppehållet

Ansökan görs i den kommun du vistas under sommaruppehållet. Denna information riktar sig till dig som ska ansöka i Lunds kommun.

Försörjningsstöd till studenter

Stöd till unga vuxna

Unga vuxna är en mottagning för dig mellan 16 och 29 år. Vi är till för dig som har börjat må dåligt, kanske inte vet varför, men som behöver stöd eller hjälp. Genom att titta på hur olika delar i livet fungerar kan vi se vad du har för behov. Vi kanske även har en föreläsning eller kurs för dig.

Stöd till unga vuxna

Cykla i Lund

Att cykla är bästa sättet att ta dig runt i Lund. Har du ingen cykel kan du hyra en via Lundahoj. Några gånger per termin säljer kommunen med hjälp av LKP omhändertagna cyklar på auktion.

Cykelauktion hos LKP

Mer om cykelkartor, cykelvägar, cykelskola och elsparkcyklar

Kontakt

Har du frågor eller idéer får du gärna kontakta Lunds kommuns studentsamordnare Jeanette Lunde.

E-post: jeanette.lunde@lund.se
Telefon: 046-359 30 51

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?