Länk till startsidan

$currentPage

Välkommen student

Student i Lund

Välkommen till Lund, staden där du skapar din framtid! Du är en av 40 000 studenter som har valt att studera i Lund och det är vi glada för. Här hoppas vi kunna svara på dina frågor och berätta mer om det unika studentlivet i Lund.

Tulpaner i vitt, guld och orange växer framför en vit byggnad.

Lund är en studentstad sedan mer än 350 år tillbaka. En femtedel av invånarna i Lund är studenter och det unika studentlivet sätter sin särskilda prägel på staden. Lund är ett centrum för idéer, kunskap och forskning. Universitet och kommun arbetar nära tillsammans för att ständigt utveckla staden och studentlivet. Vi är måna om din åsikt och vill att du ska tycka till och bidra till stadens utveckling. Hör gärna av dig till Lunds studentsamordnare om du har idéer eller frågor om studentstaden Lund.

Rosa blommor har slagit ut längst med kanten till ett cykelstråk. Stråket går förbi två höghus med många fönster och ljus fasad.

Bli en Lundabo

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Ha tålamod och sök boende på flera olika håll. Via länkarna nedan kan du som är antagen till Lunds universitet ställa dig i kö till ett stort antal studentbostäder. Passa på att redan nu att ställa dig i kö hos LKF och glöm inte att anmäla din flytt till Skatteverket.

Hitta studentbostad

Anmäl flytt som student

Hyr lägenhet hos LKF

Ta dig fram

Cyklist på en kullerstensgata.

Cykla

Att cykla är bästa sättet att ta dig runt i Lund. Köp en begagnad cykel eller hyr en via Lundahoj. Några gånger per termin säljer kommunen med hjälp av LKP omhändertagna cyklar på auktion.

Cykla

En spårvagn åker fram över det gröna gräset som omger rälsen. Kvällssolen lägger ett mjukt ljus över scenen.

Spårväg, tåg eller buss

Utöver cykling är möjligheterna många – spårväg, tåg eller buss? Du som student har 25 procents rabatt på många av resorna i Skånetrafikens app.

Skånetrafiken

Att göra i Lund

En stor publik står och sitter framför ett band som uppträder som en scen i en somrig Stadsparken

Natur, kultur och motion

Lunds studentliv är unikt med sitt breda utbud av allt från kultur och nöjen till studentpolitik och sport. Utöver studentlivet erbjuder Lund en rad olika aktiviteter – besök någon av kommunens 35 naturreservat eller träna på våra utegym. I vår evemangskalender kan du se aktuella event.

Att göra i Lunds kommun

En hand antecknar i ett anteckningsblock jämte en öppen studiebok och dator

Engagera dig som student

Studentforum, ett av Lunds initiativ för att stärka studenters delaktighet, är ett dialogforum för samråd och ömsesidig information mellan kommunpolitiker och företrädare för Lunds studentorganisationer.

Studentforum

Visste du att?

Varje år gör forskare och studenter vid Lunds universitet upptäckter som skapar nya möjligheter för människor över hela världen. Några uppfinningar från Lund är Bluetooth, den konstgjorda njuren, ultraljud och den första respiratorn.
Dessutom har flera välkända internationella företag sitt säte i Lund!

Så här arbetar vi med innovation

Utvecklas med oss?

Fram till 2026 har Lunds kommun ett uppskattat rekryteringsbehov av 5 000 medarbetare. Vill du vara en av dem?

Vi tar gärna emot praktikanter, studentmedarbetare eller exjobbare.

Studentjobb, praktik och exjobb

Utöver detta utlyser vi timvikariat, sommarjobb och frivilliguppdrag.
Arbete och lediga jobb

En ung kvinna står i ett kök. Hon håller i en orange kaffemugg med Lunds kommuns logotyp på. Hon tittar på någon och skrattar.
Morötter och rödbetor i närbild

Bli en en klimathjälte

Lund har utsetts till att bli en av EU:s hundra första klimatneutrala städer till år 2030. Genom att vara ett internationellt föredöme har vi nu chansen visa vägen framåt. Det är bara möjligt att uppnå ett klimatneutralt och hållbart Lund tillsammans!  Sopsortera i studentkorridoren, köpa en begagnad cykel eller låna prylar på Fritidsbanken.

Ett klimatneutralt Lund

Gång- och cykelbana som visar var ett löparslinga startar.

Ta hand om dig

För att studenter ska trivas och må bra i Lund, behöver den psykiska hälsan vara god.

Skriv dig i Lund så du blir kallad till rätt vårdcentral och tandläkare.

Studenthälsan

Försörjningsstöd till studenter

Uppdaterad:

Dela sidan:

Aktuellt

Tips om lokaler, regler som gäller och hur du får med ditt arrangemang i vår evenemangskalender.

Välkommen ut till bokskogar, raviner och våtmarker, till Skånes bästa fågellokaler och en av Sveriges äldsta nationalparker. Här hittar du tips om underbara naturupplevelser i Lunds kommun.

Olika händelser och situationer i livet kan leda till att du behöver stöd eller vill prata med någon. Inom Lunds kommun finns många olika möjligheter till hjälp och stöd.