Länk till startsidan

Student i Lund

Välkommen till Lund, staden där du skapar din framtid! Du är en av 40 000 studenter som har valt att studera i Lund och det är vi glada för. Här hoppas vi kunna svara på dina frågor och berätta mer om det unika studentlivet i Lund.

Det vita universitetshuset med en fontän i förgrunden.

Lund är en studentstad sedan mer än 350 år tillbaka. En femtedel av invånarna i Lund är studenter och det unika studentlivet sätter sin särskilda prägel på staden. Lund är ett centrum för idéer, kunskap och forskning. Universitet och kommun arbetar nära tillsammans för att ständigt utveckla staden och studentlivet. Vi är måna om din åsikt och vill att du ska tycka till och bidra till stadens utveckling. Hör gärna av dig till Lunds studentsamordnare om du har idéer eller frågor om studentstaden Lund.

Välkomstgåva till dig som är ny student

Välkommen till Lund, staden där du skapar din framtid! Lunds kommun vill hälsa dig som bor och studerar i Lund extra varmt välkommen. Om du uppfyller tre kriterier, kan du hämta ut en välkomstgåva som bland annat innehåller ett Citypresentkort. Med presentkortet kan du upptäcka Lunds stora utbud av butiker, caféer, restauranger med mera.

För att kunna hämta ut välkomstgåvan ska du vid uthämtningstillfället i oktober vara:

  • Folkbokförd i Lunds kommun *
  • Ny student vid Lunds universitet 2023
  • Medlem i Studentlund, TLTH eller Smålands nation **

Det finns ett begränsat antal gåvor och du kan registrera dig redan idag. Information om hur och när du hämtar ut ditt paket får du senare i höst.

*Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Det gör du enkelt via Skatteverket.
Skatteverket – studentflytt 
Du ska kunna visa upp ditt digitala eller fysiska folkbokföringsintyg vid utlämningstillfället.

**Du ska kunna visa upp ditt digitala eller fysiska intyg på medlemskapet vid utlämningstillfället. 

Anmäl dig för Lunds kommuns välkomstgåva

Citypresentkort

Ny i Lund? Anmäl flytt!

Genom att folkbokföra dig på rätt plats får du din post till rätt adress, har möjlighet att söka bostadsbidrag och teckna hemförsäkring för din lägenhet. Om du behöver söka vård ska du i första hand vända dig till den kommun du är folkbokförd i.

Registrera din flytt till Lund hos Skatteverket

Studentjobb, praktik och exjobb

Som student i Lund är du viktig för Lunds kommun. Vi tar gärna emot både praktikanter, exjobbare och studentmedarbetare. Att arbeta tillsammans är ett viktigt sätt för oss inom kommunen att visa upp våra verksamheter, men också för att lära nytt av dig.

Mer om studentjobb, praktik och exjobb

Studentbostad

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Ha tålamod och sök boende på flera olika håll. Via länkarna i kartan nedan kan du som är antagen till Lunds universitet ställa dig i kö till ett stort antal studentbostäder

Lunds universitet listar bostadsföretag

Samverkan mellan Lunds kommun och studentlivet

Lunds kommun har en avsiktsförklaring med Akademiska Föreningen, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer om att samarbeta långsiktigt för att göra Lund till en ännu bättre studentstad.

Det kommunala studentrådet och den handlingsplan för studentsamverkan som har tagits fram är några exempel på hur vi arbetar för studentstadens utveckling.

Kommunala studentrådet

Stöd och omsorg för studenter

Ibland kan även den gladaste student drabbas av livets utmaningar. Här hittar du vägar till stöd och omsorg inom kommunen.

Försörjningsstöd till studenter under sommaruppehållet

Ansökan görs i den kommun du vistas under sommaruppehållet. Denna information riktar sig till dig som ska ansöka i Lunds kommun.

Försörjningsstöd till studenter

Stöd till unga vuxna

Unga vuxna är en mottagning för dig mellan 16 och 29 år. Vi är till för dig som har börjat må dåligt, kanske inte vet varför, men som behöver stöd eller hjälp. Genom att titta på hur olika delar i livet fungerar kan vi se vad du har för behov. Vi kanske även har en föreläsning eller kurs för dig.

Stöd till unga vuxna

Cykla i Lund

Att cykla är bästa sättet att ta dig runt i Lund. Har du ingen cykel kan du hyra en via Lundahoj. Några gånger per termin säljer kommunen med hjälp av LKP omhändertagna cyklar på auktion.

Cykelauktion hos LKP

Mer om cykelkartor, cykelvägar, cykelskola och elsparkcyklar

Ideellt arbete – Frivilligkraft

Vill du engagera dig ideellt? Hjälpa någon att handla, komma ut på en promenad eller ta en fika med någon som känner sig ensam? Eller vill du kanske engagera dig i det rika föreningslivet i Lund? Hos Frivilligkraft samlas olika volontäruppdrag i Lunds kommun! Här hittar du stora som små uppdrag!

Frivilligkraft i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?