Länk till startsidan

Så arbetar vi med innovation

Lund kommun arbetar med innovation som drivs av idéer, utmaningar eller nya möjligheter. När vi arbetar med innovation utgår vi från behoven från våra användare. Det vill säga kommuninvånare, organisation eller medarbetare. För att uppnå största möjliga effekt i kommunens innovationsarbete använder vi oss av involvering, samarbeten och tester.

För Lunds kommun handlar innovation om att möta behov på ett nytt sätt och hitta en lösning som ger värde och effekt. Det kan röra sig om olika saker, till exempel att hitta nya former av samarbeten eller utveckling av nya bättre tjänster. Det kan också handla om att använda det vi redan har, fast för nya användningsområden och där nya värden skapas.

Nyfikenhet och tillit

Vi utvecklar vår verksamhet på olika sätt. Innovation kan vara en väg för att möta förändrade behov och utmaningar. Lunds kommun arbetar nyfiket och systematiskt utifrån beprövade metoder med ständiga förbättringar av verksamhetens olika delar. Vi utforskar nya möjligheter, samtidigt som vi utmanar rådande arbetssätt - alltid med fokus på att skapa värde och effekt för dig som användare.

Innovationsveckan – fokus på verksamhetsutveckling

En stor utmaning kan vara att hitta gemensam tid att fokusera på utveckling och innovation. Därför erbjuder vi Lunds kommuns verksamheter möjlighet att vara med på det vi kallar för innovationsveckor på Studio stadshuset. Under innovationsveckorna får kommunens verksamheter tid, metodstöd och ledarskap i utvecklings- och innovationsprocessen.

Våra viktigaste utmaningar

Innovationsveckan bygger på behov och utmaningar från olika verksamheter. Studio stadshuset arrangerar innovationsveckor fyra gånger per år med teman som bland annat klimatneutralitet och hållbarhet, samarbete samt hälsa och välmående.

Vill du veta mer?

E-post: studiostadshuset@lund.se
Följ oss gärna på Linkedin: @StudiostadshusetLund

Exempel på hur vi arbetat med innovation i Lunds kommun

Frivilligkraft – en digital plattform för engagerade volontärer

För att underlätta volontärarbete har den digitala plattformen Frivilligkraft utvecklats. Här samlas Lunds volontäruppdrag på ett ställe, vilket gör det enklare för kommuninvånare att hitta och delta i volontäruppdrag som passar just för dig och dina intressen.
Frivilligkraft

Självkörande robot förenklar transporter

I ett pilotprojekt i Veberöd testades den självkörande roboten Hugos om levererar mat och mediciner till brukare och särskilda boenden. Initiativet syftade till att avlasta kommunens transporter.

Föreningslotsen – en väg in för föreningar

Föreningslotsen utvecklades med syftet att skapa en enkel och smidig väg in till kommunen för föreningar i Lunds kommun. Till föreningslotsen kan föreningar vända sig vid ansökningar om förenings- och projektbidrag, boka hall, lokal eller scen, eller om du vill bilda en förening för att nämna några exempel.

Föreningslotsen

En självkörande vagn med tre hjul med texten "Smarta byar" på sidan som står på en trottoar i ett samhälle.

Den självkörande roboten Hugo.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?