Länk till startsidan

Feriepraktik för unga

Här kan du som är född 2000-2007 söka feriepraktik (tidigare sommarpraktik) till sommaren. Antalet platser är begränsat. Ansökan för 2022 öppnar den 1 februari 2022.

Vem får söka?

Du som är skriven i Lunds kommun och är född 2000-2007, är välkommen att söka feriepraktik under sommaren. Feriepraktikplatserna erbjuds i första hand till ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Ansök om feriepraktik och subventionerat feriearbete

Ansökan för 2022 öppnar den 1 februari 2022.

Om du vill följa din ansökan så gör du det genom att logga in på Mina sidor. Du har fått ett lösenord skickat till mejladressen du skrev på din ansökan.

Mina sidor

Om du inte hittar ditt lösenord, kan du klicka på knappen nedan. Fyll i ditt personnummer och tryck på Glömt lösenord. Då skickas ett nytt lösenord till din mejl.

Glömt lösenord

Om praktiken

Feriepraktiken är tre veckor lång. Du kan ansöka om en feriepraktiksplats från 1 februari till den 28 februari inför sommaren 2022.

Arbetstiden är sex timmar per dag, totalt 90 timmar för tre veckor, exklusive en halvtimmes lunch. Du får inte praktikersättning utöver dessa 90 timmar. Arbetstiden är förlagd på vardagar.

Detta får du i ersättning under praktiken (exklusive 12 procent i semesterersättning):

 • 15 år – 62 kronor per timme
 • 16 år – 67 kronor per timme
 • 17 år – 72 kronor per timme
 • 18 år – 92 kronor per timme

Perioder 2022

Period 1: 13 juni-1 juli
Period 2: 4-22 juli
Period 3: 25 juli-12 augusti

Matchningen mellan dig och en arbetsplats

I din ansökan kan du önska vilken period du vill praktisera, vilket område du vill praktisera inom och i vilket geografiskt område du önskar att din praktikplats ska ligga. Vi kan inte garantera att du får en plats, och inte heller att du får det du har önskat, eftersom att antalet platser är begränsat.

Besked om plats

Du kommer att få besked via e-post om du har fått ett erbjudande om feriepraktik. Du ska därefter själv gå in på Mina sidor och tacka ja till din plats. Om du inte gör det så förlorar du din plats.

När du har tackat ja till din plats så kommer vi att skicka information till dig via e-post. Du kan läsa mer om det nedan.

Vilka jobb finns det?

Vi har delat upp praktikplatserna i följande områden;

 • Administration
 • Badplats: Projekt/evenemang
 • Badplats: Simlärarassistent
 • Barn och fritid
 • Kultur
 • Lokalvård
 • Park och natur
 • Scenkonst (läs mer om vad det innebär nedan)
 • Vaktmästeri
 • Vård och omsorg
 • Sommarlovsentrepenör
 • Övrigt

Sommarlovsentreprenör – så funkar det

Som sommarlovsentreprenör får du möjlighet och hjälp att under tre veckor testa att utveckla en tjänst, produkt, ett företag eller en idé inom projekt, fritid eller konst.

Du måste inte ha världens mest revolutionerande idé, men vi som handleder kommer hjälpa dig att göra det bästa av det du kommer på och vill göra. Det viktigaste är att du hittar något som du själv är intresserad av, så hittar vi tillsammans sätt att göra det så bra som möjligt utefter dina förutsättningar. Det är dock inte ok att arbeta med idéer som går emot kommunens värdegrund, till exempel våld, droger eller lotteri.

Inspireras av vad ungdomar gjort tidigare år och hur det funkar att vara sommarlovsentreprenör.

För mer information om vad det innebär att vara sommarlovsentreprenör, kontakta

Jimmy Sok
Telefon: 072-987 81 17
E-post: jimmy.sok@lund.se

Feriepraktik på Eos

IK Eos erbjuder i sommar feriepraktik för en större grupp ungdomar, som kommer att arbeta inom integrationsprogrammet “Prisma”. I filmen nedan visas bilder från förra årets sommarpraktik, och tips på vad du kan skriva i din ansökan.

När du fått erbjudande om feriepraktik

Här kan du läsa vad du ska göra när du fått erbjudande om feriepraktikplats.

Tacka ja till din plats!

När du har fått ett erbjudande om praktikplats måste du tacka ja på Mina sidor. Du har fått ett lösenord skickat till mejladressen du skrev på din ansökan. Om du tackar ja och ångrar dig så hör du av dig till oss så fort som möjligt. Det finns ingen möjlighet att byta plats.

Om du inte hittar ditt lösenord, kan du klicka på knappen nedan. Fyll i ditt personnummer och tryck på Glömt lösenord. Då skickas ett nytt lösenord till din mejl.

Glömt lösenord

Detta gäller dig som fått en plats på ett företag, ett kommunalt bolag eller en ideell förening

Du som erbjudits en plats på ett företag eller en ideell förening följer de instruktioner du får av din handledare på arbetsplatsen. Du kommer att anställas av din praktikplats, så allt som gäller lön, närvaro, försäkringar och introduktion tar de hand om. Men självklart är du välkommen att höra av dig till oss om det uppstår frågor.

Detta gäller dig som fått en plats inom Lunds kommun

Titta igenom denna film, som ger dig all praktisk information inför din praktik.

För att få börja praktisera behöver du fylla i några blanketter, som kommer att skickas ut till dig via mejl när du tackat ja till din praktikplats.

Följande två blanketter gäller alla verksamheter:

Följande blanketter gäller dig som ska praktisera inom en verksamhet där det finns barn.

Följande blanketter gäller dig som ska praktisera inom äldreomsorgen.

Obs! Det spelar ingen roll om du har ett konto i en annan bank – det kontot du har ska alltid anmälas till Swedbank, eftersom att Lunds kommun använder sig av dem vid utbetalningar. Kontot du anmäler ska vara ditt, inte en förälders. Om du inte har något bankkonto så kommer du få hem en utbetalningsavi i brevlådan, som du kan lösa ut för en viss summa.

Ta kontakt med din handledare cirka två veckor innan din praktik börjar. Telefonnummer till handledare finns på Mina sidor samt på det avtal som du får hemskickat. Ställ frågor som kan vara bra att veta inför praktikstart, exempelvis:

 • Behöver jag klä mig i något speciellt?
 • Vilka tider ska jag praktisera?
 • Var ska vi ses? Behöver jag ha mat med mig?
 • Vad kommer jag att ha för arbetsuppgifter?

Första dagen på din praktik ska din handledare gå igenom detta med dig för att förebygga eventuella olyckor. Blanketten ska sedan finnas nära till hands ifall att det händer något.

Närvaroblanketten finns att ladda ner på Mina sidor samt nedan. Det är du som ansvarar för din närvaroblankett. Ge den till din handledare första dagen. Handledaren fyller i rapporten, alltså vilka dagar och timmar du har arbetat. När praktiken är över signerar både du och handledaren rapporten. Detta krävs för att vi ska kunna betala ut din praktikersättning. Så fort vi får in närvaroblanketten registrerar vi praktikersättningen.

Ersättningen betalas ut

 • 27 juli
 • 27 augusti
 • 24 september

Be om ett intyg! Det kan användas som referens när du söker andra jobb i framtiden. Observera dock att intyget inte ska skickas in till oss som arbetar med sommarpraktik.

Närvarorapport

Intyg om kommual feriepraktik, mall

Du som sommarpraktikant är försäkrad av Lunds kommun. Det innebär ett skydd om du skadar dig på arbetsplatsen eller under direkt färd, utan avbrott, till och från praktikplatsen. Försäkringen täcker inte dina personliga saker som din telefon eller dina kläder. Var rädd om dina värdefulla saker som du har med dig till praktikplatsen.

Om du blir skadad på praktiken – gör så här

 • Sök läkare eller tandläkare direkt.
 • Berätta för din handledare vad som har hänt.
 • Spara alla kvitton om du har några utlägg i samband med olyckan.
 • Vi som arbetar med sommarpraktiken hjälper till att göra en skadeanmälan till Försäkringskassan.

Här kan du läsa mer om försäkringar i skolan

Detta gäller för dig som fått plats som sommarlovsentreprenör

I mitten av juni håller vi vår första kickoff där du får träffa andra sommarlovsentreprenörer och handledare. Programmet börjar veckan efter, och pågår under tre veckor.

Under veckorna jobbar vi i form av eget arbete, handledarledda sessioner och slutpresentationer/pitch av din idé genom:

 • Idégeneringsworkshops – där du hittar eller utvecklar den idé du har
 • Idévalidering – där du får testa din idé
 • Idépaketering - där du får sätta ihop vad du har testat under tiden till något andra kan förstå

Du får också ta del av inspirationsworkshops med gästföreläsare och presentera din idé för en professionell jury.

Efteråt kan du som sommarlovsentreprenör få guidning och coachning kring din idé och verksamhet om du vill fortsätta med den. Vi hjälper dig också vidare om det är så att du har planer som sträcker sig utanför vad vi kan hjälpa dig. Du får ett diplom för din insats som du kan använda för att stärka dig själv framåt i arbetslivet, samt nya vänner och ett nätverk.

Kontakta kommunal feriepraktik

Nora Al Barkawi
Telefon 046-359 84 68
Telefontid: Vardagar 10–12 och 13-15.
E-post: sommarpraktik@lund.se
Postadress: Kommunal feriepraktik, Kristallen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?