Länk till startsidan

Feriepraktik för unga

Här kan du som är född 2006–2008 söka feriepraktik (tidigare sommarpraktik) till sommaren. Antalet platser är begränsat. Ansökan är öppen 1–29 februari 2024.

Vem får söka?

Du som är skriven i Lunds kommun och är född 2006–2008, är välkommen att söka feriepraktik under sommaren. Du som har en funktionsnedsättning kan söka tills du fyller 21 år.

Feriepraktikplatserna erbjuds i första hand till ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden och till dem som har särskilda behov. Resterande platser lottas ut bland de sökande.

Ansök om feriepraktik och subventionerat feriearbete

Ansökan om feriepraktikplats för sommaren 2024 är stängd.

Om du vill följa din ansökan så gör du det genom att logga in på Mina sidor. Du loggar in med det lösenord du har fått skickat till den mejladress du angav i din ansökan.

Mina sidor

Om praktiken

Feriepraktiken är tre veckor lång. Du kan ansöka om en feriepraktikplats från 1 februari till den 28 februari inför sommaren 2024.

Arbetstiden är sex timmar per dag, totalt 90 timmar för tre veckor, exklusive en halvtimmes lunch. Du får inte praktikersättning utöver dessa 90 timmar. Arbetstiden är förlagd på vardagar.

Detta får du i ersättning under praktiken (inklusive 12 procent i semesterersättning):

  • 16 år – 73 kronor per timme
  • 17 år – 78 kronor per timme
  • 18 år – 98 kronor per timme

Perioder 2024

Period 1: 17 juni–5 juli
Period 2: 8–26 juli
Period 3: 22 juli–9 augusti

Vilka jobb finns det?

Vi har delat upp praktikplatserna i följande områden:

  • Administration och marknadsföring
  • Kultur och fritid
  • Entreprenörskap och ledarskap
  • Park och natur
  • Förskola och fritidshem
  • Vård och omsorg
  • Kommunal service

Sommarlovsentreprenör – så funkar det

Som sommarlovsentreprenör får du möjlighet och hjälp att under tre veckor testa att utveckla en tjänst, produkt, ett företag eller en idé inom projekt, fritid eller konst.

Du måste inte ha världens mest revolutionerande idé, men vi som handleder kommer hjälpa dig att göra det bästa av det du kommer på och vill göra. Det viktigaste är att du hittar något som du själv är intresserad av, så hittar vi tillsammans sätt att göra det så bra som möjligt utefter dina förutsättningar. Det är dock inte ok att arbeta med idéer som går emot kommunens värdegrund, till exempel våld, droger eller lotteri.

För mer information om vad det innebär att vara sommarlovsentreprenör, kontakta Saga Björk.
Telefon: 073-415 08 42
E-post: saga.bjork@lund.se

Feriepraktik som aktivitetsledare på Eos

IK Eos erbjuder ett feriepraktikprogram för ungdomar, som innefattar arbete med barn och/eller ungdomar i olika former, stödverksamhet för etablering av nya Lundabor, en utbildning i ledarskap och aktivitetsplanering samt möjlighet att starta upp en egen social verksamhet.

Arbetet kommer under sommaren 2024 kommer framförallt att riktas mot:

  • Events och aktiviteter för barn
  • Ungdomsarrangemang
  • Språkträning för personer som är nya i Sverige

Arbetet kommer att ske under Period 1 och Period 2, och till stor del utanför ordinarie kontorstid. Genom arbetet kommer att finnas goda möjligheter att utvecklas som ledare inom Eos nätverk av föreningar.

Om du har frågor om feriepraktiken på Eos, vänligen kontakta ungdomshandledare på Eos Cares:

E-post: info@eoscares.se

Matchningen mellan dig och en arbetsplats

I din ansökan kan du önska vilken period du vill praktisera, vilket område du vill praktisera inom och i vilket geografiskt område du önskar att din praktikplats ska ligga. Vi kan inte garantera att du får en plats, och inte heller att du får det du har önskat, eftersom att antalet platser är begränsat.

Besked om plats

Du kommer att få besked via e-post om du har fått ett erbjudande om feriepraktik. Beskedet kommer i slutet av april. Du ska därefter själv gå in på Mina sidor och tacka ja till din plats. Om du inte gör det så förlorar du din plats.

När du har tackat ja till din plats så kommer vi att skicka information till dig via e-post. Du kan läsa mer om det nedan.

När du fått erbjudande om feriepraktik

Här kan du läsa vad du ska göra när du fått erbjudande om feriepraktikplats.

Tacka ja till din plats

När du har fått ett erbjudande om praktikplats måste du tacka ja på Mina sidor. Du har fått ett lösenord skickat till mejladressen du skrev på din ansökan. Om du tackar ja och ångrar dig så hör du av dig till oss så fort som möjligt. Det finns ingen möjlighet att byta plats.

Om du inte hittar ditt lösenord, kan du klicka på knappen nedan. Fyll i ditt personnummer och tryck på Glömt lösenord. Då skickas ett nytt lösenord till din mejl.

Glömt lösenord

För dig som fått en plats på ett företag, ett kommunalt bolag eller en ideell förening

Du som erbjudits en plats på ett företag eller en ideell förening följer de instruktioner du får av din handledare på arbetsplatsen. Du kommer att anställas av din praktikplats, så allt som gäller lön, närvaro, försäkringar och introduktion tar de hand om. Men självklart är du välkommen att höra av dig till oss om det uppstår frågor.

För dig som fått en plats inom Lunds kommun

Här hittar du praktisk information inför din praktik.

Filmen sammanfattar vad du behöver tänka på när du fått en plats hos oss.

För att få börja praktisera behöver du fylla i några blanketter, som kommer att skickas ut till dig via mejl när du tackat ja till din praktikplats.

Följande blankett gäller alla verksamheter

Avtal – Behövs för att du ska få påbörja din praktik. Du fyller i och skickar in avtalet digitalt via Mina sidor.

För dig som ska praktisera inom en verksamhet där det finns barn

Utdrag ur polisens belastningsregister – Beställ detta så fort som möjligt, då det tar cirka två veckor att få hem det i brevlådan.
Beställ ett utdrag för arbete inom skola eller förskola ur belastningsregistret

För dig som ska praktisera inom äldreomsorgen

Utdrag för att kontrollera egna uppgifter i belastningsregistret.

Mer om utdrag ur Polisens belastningsregister

 

Du som är över 18 år: Registrera ditt konto digitalt via Swedbanks kontoregistrering. Använd avtalsnummer 019126

Du som är under 18 år: Besök Swedbank eller Sparbanken Skåne tillsammans med en vårdnadshavare. Berätta att du ska göra sommarpraktik inom Lunds kommun, och vill registrera ditt konto.

Observera! Det spelar ingen roll om du har ett konto i en annan bank – det kontot du har ska alltid anmälas till Swedbank, eftersom att Lunds kommun använder sig av dem vid utbetalningar. Kontot du anmäler ska vara ditt, inte en förälders. Om du inte har något bankkonto så kommer du få hem en utbetalningsavi i brevlådan, som du kan lösa ut för en viss summa.

Ta kontakt med din handledare cirka två veckor innan din praktik börjar. Telefonnummer till handledare finns på Mina sidor samt på ditt digitala avtal. Ställ frågor som kan vara bra att veta inför praktikstart, exempelvis:

  • Behöver jag klä mig i något speciellt?
  • Vilka tider ska jag praktisera?
  • Var ska vi ses? Behöver jag ha mat med mig?
  • Vad kommer jag att ha för arbetsuppgifter?

Första dagen på din praktik ska din handledare gå igenom detta med dig för att förebygga eventuella olyckor. Blanketten ska sedan finnas nära till hands ifall att det händer något.

Närvaroblanketten finns att ladda ner på Mina sidor samt nedan. Det är du som ansvarar för din närvaroblankett. Ge den till din handledare första dagen. Handledaren fyller i rapporten, alltså vilka dagar och timmar du har arbetat. När praktiken är över signerar både du och handledaren rapporten. Detta krävs för att vi ska kunna betala ut din praktikersättning. Så fort vi får in närvaroblanketten registrerar vi praktikersättningen.

Ersättningen betalas ut

  • 27 juli
  • 27 augusti
  • 24 september

Be om ett intyg! Det kan användas som referens när du söker andra jobb i framtiden. Observera dock att intyget inte ska skickas in till oss som arbetar med sommarpraktik.

Intyg om kommunal feriepraktik, mall Pdf, 763 kB.

Du som sommarpraktikant är försäkrad av Lunds kommun. Det innebär ett skydd om du skadar dig på arbetsplatsen eller under direkt färd, utan avbrott, till och från praktikplatsen. Försäkringen täcker inte dina personliga saker som din telefon eller dina kläder. Var rädd om dina värdefulla saker som du har med dig till praktikplatsen.

Om du blir skadad på praktiken – gör så här

  • Sök läkare eller tandläkare direkt.
  • Berätta för din handledare vad som har hänt.
  • Spara alla kvitton om du har några utlägg i samband med olyckan.
  • Vi som arbetar med sommarpraktiken hjälper till att göra en skadeanmälan till Försäkringskassan.

Här kan du läsa mer om försäkringar i skolan

För dig som fått plats som sommarlovsentreprenör

I mitten av juni håller vi vår första kickoff där du får träffa andra sommarlovsentreprenörer och handledare. Programmet börjar veckan efter, och pågår under tre veckor.

Under veckorna jobbar vi i form av eget arbete, handledarledda sessioner och slutpresentationer/pitch av din idé genom:

  • Idégeneringsworkshops – där du hittar eller utvecklar den idé du har
  • Idévalidering – där du får testa din idé
  • Idépaketering – där du får sätta ihop vad du har testat under tiden till något andra kan förstå

Du får också ta del av inspirationsworkshops med gästföreläsare och presentera din idé för en professionell jury.

Efteråt kan du som sommarlovsentreprenör få guidning och coachning kring din idé och verksamhet om du vill fortsätta med den. Vi hjälper dig också vidare om det är så att du har planer som sträcker sig utanför vad vi kan hjälpa dig. Du får ett diplom för din insats som du kan använda för att stärka dig själv framåt i arbetslivet, samt nya vänner och ett nätverk.

Kontakta kommunal feriepraktik

Nora Al Barkawi
Telefon 046-359 84 68
Telefontid: Vardagar 10–12 och 13-15.
E-post: sommarpraktik@lund.se
Postadress: Kommunal feriepraktik, Kristallen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?