Lunds kommun har en stor landsbygd, en fjärdedel av alla invånare i kommunen bor utanför Lund stad. För att utveckla landsbygden pågår ett antal projekt som främjar dialog och medborgarinflytande.
Vi arrangerar bland annat byaveckorna, medborgarbudget och en fördjupning av Genarp i översiktsplaneringen. Ett pågående projekt för landsbygden är den satsning som just nu görs av bredbandsutbyggnad.
Läs vår rapport som sammanfattar de satsningar som gjorts fram till 2023.
Rapport om Lunds kommuns arbete med landsbygdsutveckling, augusti 2023
Läs om Lunds kommun arbete med landsbygdsutveckling. Varje år, med början 2023, samlar vi ihop de satsningar som genomförs.
Byaveckorna är en pop up-aktivitet för byarna runt Lund där varje by får en vecka att stå i centrum. Då är både tjänstepersoner och politiker på plats för att få träffa dig som bor, har företag eller förening i byn.
Medborgarbudget är ett pilotprojekt och demokrati på lokal nivå, och syftar till öka delaktigheten och inflytande för invånarna i områdena utanför Lunds tätort. Engagemanget är stort och första året kom det in 394 förslag.
Under 2022 och 2023 blev Lunds kommun beviljade totalt 10 miljoner kronor från Region Skånes regionala bredbandsstöd och satsar själva lika mycket på utbyggnad av bredband på landsbygden. Stödet ger möjlighet att erbjuda höghastighetsanslutning till de hushåll och företag som idag inte nås av varken kommersiella utbyggnadsplaner eller statliga stöd från Post och Telestyrelsen (PTS) för bredbandsutbyggnad.
Företagen Global Connect och Teleservice har fått i uppdrag av Lunds kommun att erbjuda och leverera höghastighetsanslutning via fibernät till utvalda hushåll.
Samhällstjänster och tjänster från privata aktörer sker till stora delar digitalt idag. Ett snabbt internet ger bättre möjligheter till surf och olika streamingtjänster eller för jobb och studier i hemmet.
Uppkoppling via fibernätet ger också snabbast överföringshastighet och störst tillförlitlighet för att möta upp de krav som dagens och morgondagens digitala tjänster ställer.
I arbetet med att revidera Lunds gällande översiktsplan och samla underlag görs en fördjupning av Genarps planering. Hur ska Genarp utvecklas på lång sikt? Var kan vi bygga nytt, vad kan utvecklas och vad är viktigt att bevara? Genarp är en av de platser som vi tittar extra noga på i arbetet med att revidera översiktsplanen.
Mellan åren 2010–2023 har flera ortsutvecklingsprojekt pågått, så kallade fokusprojekt, i Dalby, Veberöd, Genarp, Södra Sandby och Stångby–Vallkärra. Arbetet har letts av kommunstyrelsens styrgrupp för utveckling av tätorterna utanför staden. De tidigare resultaten från ortsutvecklingsprojekten ligger till grund för fortsatt arbete. I de olika fokusprojekten har respektive tätorts förutsättningar och behov lyfts fram.
Utifrån dessa har sex gemensamma utvecklingsområden definierats:
Ortsutvecklingsprojektet Fokus Södra Sandby startade hösten 2019 och avslutades i september 2021. Även om projektet är avslutat pågår arbetet med att utveckla Södra Sandby, bland annat genom arbetet med att ta fram ett planprogram för de centrala delarna.
Projektet Fokus Genarp pågick 2016-2018. Resultatet av gruppernas arbete samlades i en slutrapport som delades ut till alla hushåll i Genarp.
Fokus Genarps arbetsgrupper har fortsatt arbetet efter projektets slut.
Om du vill engagera dig i någon av arbetsgrupperna kan du kontakta Genarps Byalag.
Ortsutvecklingsprojektet Fokus Veberöd pågick 2014-2016. Projektet har gett många värdefulla erfarenheter, förslag och kontakter. Vissa åtgärder har genomförts under projektet, men mycket återstår. Här finns många bra förslag där kommunala nämnder och styrelser kan fortsätta ha dialog kring och ta med i planering framåt.
Ortsutvecklingsprojektet Fokus Dalby pågick 2010-2013. Ledord har varit långsiktighet, delaktighet och samverkan.
Våren 2022 startade ett projekt för att utveckla framtidens Stångby och Vallkärra. Här utgår vi från dig som bor här, dina idéer, behov och åsikter.
Vill du ha material från projekten? Kontakta kommunkontoret.
E-post: kommunkontoret@lund.se.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?