Drömmer du om musikfestival eller nya bänkar i parken? Då ska du engagera dig i medborgarbudget – det är en satsning där du är med och bestämmer hur skattepengarna ska användas. Ta tillfället och påverka hur din ort ska utvecklas!
En summa pengar är avsatt för att du och dina grannar ska vara med och bestämma hur orten utvecklas. Tanken är att initiativen och förslagen ska göra den fysiska miljön vid mötesplatser mer attraktiv. Vi vill att människor ska träffas och umgås, att sammanhållningen, trivseln och tryggheten stärks där du bor eller verkar. Du kommer med ett förslag, dina grannar röstar på förslagen som kommit in och vi förverkligar.
Under hösten 2024 arbetar vi med en ny tidplan för nästa omgång av medborgarbudget. I oktober eller november förväntas tidplanen och nya riktlinjer för medborgarbudget vara klara.
Under tiden arbetar vi med genomförandet av vinnanrna från medborgarbudget 2023.
Utegym, vindskydd och arrangemang, bredden är stor bland de vinnande förslagen som har blivit verklighet genom medborgarbudget. Alla vinnande förslag från medborgarbudget 2022 är genomförda. Läs mer om vinnarna från 2022 och följ statusen på de vinnande förslagen från medborgarbudget 2023.
Sex miljoner kronor finns avsatta i budgeten för att förverkliga förslag inom medborgarbudget 2023.
Under maj och juni 2023 skickade Lundabor i kommunens byar in totalt 153 förslag på lokala förbättringar till medborgarbudget 2023. Ett antal av förslagen liknar varandra och har slagits samman efter dialog med förslagsställarna. Ytterligare ett antal har strukits då de helt eller delvis ligger utanför gällande kriterier. En del av förslagen har justerats vad gäller omfattning eller placering så att vi kan hitta den plats som är bäst lämpad utifrån tekniska förutsättningar i området.
De 45 återstående medborgarförslag som kommunstyrelsen godkände kunde du som bor i byarna rösta på under en period i början av 2024.
Resultatet av omröstningen presenterades för kommunstyrelsen i april 2024. Då fattades beslut om vilka förslag som kommer att bli verklighet. Genomförande av de vinnande förslagen pågår under 2024.
Alla som bor i Lunds kommun har möjlighet att lämna ett lundaförslag, som andra lundabor kan rösta på. Om förslaget fått 100 röster tas det upp i den politiska nämnd som frågan gäller. Där beslutas om förslaget kan genomföras eller inte. Nämnden tar då hänsyn till bland annat vilket utrymme det finns i budgeten för att kunna genomföra förslaget.
I medborgarbudget är pengarna redan avsatta. Vi vet precis hur mycket pengar varje område har fått tilldelat, och vi vill ha din hjälp med att komma på förslag och sedan att rösta på de förslag som kommit in.
I Lunds kommuns strategi för medborgardialog, som antogs av kommunfullmäktige år 2016, fastställs att medborgardialog bör genomföras när förtroendevalda och tjänstepersoner har ett behov av att få reda på vad medborgarna har för åsikter och för prioriteringar.
Val av metod för medborgardialog hänger ihop med vilken form av inflytande som deltagarna erbjuds. Medborgarbudget är ett exempel på medskapande dialog då man låter medborgarna bestämma om hur något ska utformas.
Lunds kommuns strategi för medborgardialog Pdf, 323 kB.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?