Varje år lyfter Lunds kommun fram medborgare, invånare, föreningar, företag och organisationer och premierar förtjänstfulla insatser genom ett antal olika priser. Här hittar du vilka priser Lunds kommun delar ut och tidigare års vinnare.
Priset delas ut till en förening, organisation, ett nätverk, företag eller en kommunal verksamhet som lyckats väl med sina insatser för ökad integration i Lund. Det kan till exempel vara att främja samarbete, bidra till möten och kontakt mellan människor med olika etnisk bakgrund, att arbeta med konkreta åtgärder – inte enbart baserat på avståndstagande från rasism och diskriminering – och att få fler Lundabor att bli aktiva och delaktiga i samhällsfrågor, samt att ge ökad kunskap, positiv effekt och synbara resultat.
Prissumman är 20 000 kronor. Pristagaren utses av en jury med representanter från Lunds kommuns integrationsråd, föreningslivet och andra som är insatta i integrationsarbetet i Lund.
Lunds kommuns integrationspris år 2022 tilldelas Tillsammans för Genarp, som uppmärksammas för sitt arbete med att välkomna och främja integrationen av nyanlända familjer i lokalsamhället.
2021 - Projektet “Fri Från Våld” som bedrivs av Kvinnojouren i Lund
2020 - Förskolor i kommunen som jobbar med modellen Bygga Broar – med barn och unga i centrum.
2019 - Eos Cares
2018 - Kompassen Lund
2017 - RådRum Lund
2016 - Killebäckskolan i Södra Sandby
2015 - Föreningen Tillsammans för Lund
2014 - (Från och med nu delas priset ut för innevarande år)
2013 - Lunds sportklubb
2012 - Internationella Huset, Röda korset
2011 - Klostergårdsgruppen
Tävlingen är indelad i tre nivåer - mellan en till tre stjärnor som representerar arbetsplatsens arbete med cykelvänliga åtgärder. Förutom Lunds cykelvänligaste arbetsplats utses också Årets cykelidé till det företag som arbetat extra kreativt med cykelvänliga initiativ.
Vinnare 2021: AF bostäder har blivit utsedda till Lunds cykelvänligaste arbetsplats för andra året i rad med nya insatser för personalens möjligheter att cykla till, från och i jobbet. Årets cykelidé tilldelas Repslagaren för idén att omvandla en yta i det befintliga bilgaraget till en yta för cykelparkering inomhus som delas av Utbildningsförvaltningen, Kultur och fritidsförvaltningen och Barn- och skolförvaltningen.
2020: Lunds cykelvänligaste arbetsplats: AF bostäder. Årets cykelidé: Axis Communications.
Priset delas ut till en kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. Prissumman är 15 000 kronor. Pristagaren föreslås och utses av kultur- och fritidsnämnden.
2022 - Lunds Kammarsolister, LuKaS
2021 - Martin Bryder
2020 - Anita Andersson
2019 - Caterina "China" Åhlander
2018 - Jason ”Timbuktu” Diakité
2017 - Kulturcentrum Skåne
2016 - Lunds studentsångare
2015 - Hector Morales, konstnär och pedagog
2014 - Carolinae Damkör
2013 - Ivar Sjögren, musikprofil, kulturarrangör
2012 - Sofia Söderberg Eberhard, kördirigent
2011 - Månteatern och Galleri Ängeln
Priset delas ut för att främja idrotten och som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla idrottsprestationer till en person, ett lag eller en förening som är verksam i Lunds kommun, eller som har annan särskild anknytning och betydelse för kommunen. Idrotten ska vara ansluten till Riksidrottsförbundet.
Prissumman är 10 000 kronor. Pristagaren utses av kultur- och fritidsnämnden.
2020 års vinnare är IBK Lund. Laget har i år blivit föreningens och Lunds första att nå den högsta ligan inom innebandyn. Detta är extra speciellt eftersom mer än hälften av spelarna är produkter av Lundaklubben. Tre av dessa spelare har också tagits ut till U19-landslaget.
De sex priserna delas ut årligen för att särskilt uppmärksamma medarbetares goda initiativ som leder till smartare användning av våra resurser i Lunds kommun och de helägda bolagen. Priserna tar fasta på nyckelorden i visionen: kunskap, innovation och öppenhet, och förhållningssätten lyssna, lära och leda.
Priserna delas ut till personer som är anställda i någon av kommunens förvaltningar eller i något av de helägda bolagen.
Prissumman är 10 000 kronor per pris som ska användas till kompetensutveckling, till exempel en kurs, studieresa eller konferens. Om en grupp medarbetare tilldelas ett pris delar de lika på prissumman.
Vinnarna utses av kommunstyrelsen och priset delas ut under hösten.
Priset delas ut till anställda eller verksamheter inom Lunds kommuns organisation, som har utfört förtjänstfulla insatser för en god miljö och en långsiktig, hållbar utveckling i kommunen.
Prissumman är 10 000 kronor och ska användas på arbetsplatsen. Pristagaren utses av kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott. Du kan skicka in förslag på pristagare till och med den 31 mars 2023.
2022 - Katedralskolans hållbarhetsgrupp och Lunds måltidsservice
2021 - Naturskolan, Fanny Holmberg, ungdomsombud på kultur- och fritidsförvaltningen, samt Laurent Cousin, miljöombud på Modersmålscentrum.
2020 - Mira Norsell, miljösamordnare på utbildnings- samt kultur- och fritidsförvaltningen, tillsammans med gymnasieskolans Spykens hållbarhetsambassadörer och -koordinatorer.
2019 - Marie Anzelius, upphandlare på kommunkontoret, Annica Cederberg, förskolechef i Veberöd
2018 - Idrottsservice på Kultur och fritid, Eva Hallqvist, socialförvaltningen
2017 - Annette Henriksson, finansekonom på kommunkontoret, Anders Persson, Markentrepenad
2016 - Marianne Jeppsson, Lerbäckskolan
2015 - Sofie Sernekvist, socialförvaltningen, Lena Persson, bostadssamordnare flyktingenheten
2014 - Delia Ander, kommunkontorets upphandlingsenhet, Linda Sandgren, serviceförvaltningen
2013 - Ann-Sofie Wellbo, Kaisa Thoor och Gabriella Bing, miljöombud på myndighetsfunktionen inom vård- och omsorgsförvaltningen
2012 - Justina Smakowski, Måltidsservice, Bertil Davidsson, Markentrepenad
2011 - Helena Lindgren, kock på Ladugårdsmarkens förskola och skola, Sonja Lastre, områdeschef på LKF
Priset belönar förtjänstfulla insatser som långsiktigt främjar miljön i Lunds kommun och delas ut till personer, organisationer, föreningar eller företag som bor och verkar i kommunen.
Prissumman är 50 000 kronor. Pristagaren utses av kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott. Du kan skicka in förslag på pristagare till och med den 31 mars 2023.
2022 - Circle Center
2021 - Martina Kvist Reimer och Tomas Björnsson
2020 - Syster Thérèse Arkbrant och Håkan Rasmusson
2019 - Wermlands nation, ICA Tuna
2018 - Luca Berardi
2017 - Ottossons Färgmakeri i Genarp, Noori Saber, som driver projektet Grannens entreprenör i Lund
2016 - MOVEBYBIKE, Studentföreningen Lund Sustainable Engineers
2015 - Brödlabbet som drivs av Caroline Lindö
2014 - Bruns frisörer
2013 - Inget pris delades ut
2012 - Lunds botaniska trädgård
2011 - Floraväktarna Alf Porenius och Göran Mattiasson
Lunds kommuns näringslivspris är en utmärkelse till en fysisk eller juridisk person som med framgång utvecklat företag eller innovation i Lund som gjort skillnad inom minst ett av de globala målområdena för Agenda 2030. Kommunstyrelsen beslutade i november 2019 att inrätta Lunds kommuns näringslivspris. I juryn för Lunds kommuns näringslivspris sitter representanter från Lunds näringsliv, universitetet och kommunen.
2021 års pristagare är Axis.
Priset delas ut till en eller flera som har bidragit till att utveckla stadsbilden i Lund. Syftet är ”att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Härvid skall särskilt beaktas arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden”.
Prissumman är 30 000 kronor. Priset instiftades av LKF som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun och delas ut årligen. Juryn kan avstå från att dela ut priset om man anser att de uppställda kraven inte är uppfyllda.
Lunds stadsbyggnadspris för 2022 gick till Stångby församlingsgård. Rebecka Wijk på White arkitekter tillsammans med Torns församling, Lunds pastorat prisas för hur de skapat en samlingspunkt som förskönar byn med tillgängliga och vackra rum.
2021 – Geir Brendeland och Olav Kristoffersen tillsammans med Domkyrkorådet för "Hage" i norra Brunnshög.
2020 – Axis Communications, Fojab arkitekter och Landén Krantz arkitekter för Axis nya huvudkontor.
2019 – Mats Molén på Fojab, Tekniska förvaltningen i Lunds kommun samt Grand Hotels VD Maria Paulsson för Grand Hotels verandor samt ombyggnaden av Bantorget.
2018 – FOJAB arkitekter för nya Tingsrätten.
2017 – Arkitektkontoret Elding Oscarson för tillbyggnaden av Skissernas museum.
2016 – Stadsparkens förnyelse; Ramböll prisas för sitt arbete med utvecklingsplanen, Ulf Nordfjells gestaltning av Paradaxeln och Solens och Skuggans trädgård, Pivotech får priset för att de genom Fabian Narin formgett skejtparken i nära samarbete med Sweco.
2015 – Mattias Hedberg Ek för gestaltningen av Helsingkrona nations nya studentbostadshus.
2014 – Mats White och Jakob Peetre för gestaltningen av LUX, Lunds universitets nya Humanist och teologcentrum.
2013 – Lena Brand, med särskilt omnämnande till Ulrika Connheim och Kjell Nyberg, för gestaltningen av Universitetssjukhusets nya Strålbehandlingsklinik i Lund.
2012 – Kjell Adamsson för en tillbyggnad av ett radhus på Hökvägen i Lund.
2011 – Carmen Izquierdo och Charlotte Lund för nybyggnaden av Domkyrkoforum och Domkyrkoplatsen.
Priset delas ut för att uppmuntra insatser som främjar frivilligt samhällsarbete. Den nominerades insats ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier: främja frivilligt samhällsarbete genom möten, aktiviteter och kontakt mellan människor, ska vara till nytta för behövande genom att ha bidragit till att bryta social isolering och/eller att ha tagit tillvara dennes rätt på ett utmärkande sätt. Det kan till exempel vara en god man, förvaltare, särskild vårdnadshavare, ledsagare, kontaktperson, förtroendeman, volontär för seniorer, personligt ombud, stödfamilj/kontaktfamilj, lekmannaövervakare eller organisation som jobbar för att främja frivilligt samhällsarbete.
Priset delas ut till upp till tre enskilda privatpersoner och/eller organisationer som bor och verkar i Lunds kommun.
Prissumman är 25 000 kronor. Priset delas ut årligen i samband med firandet av Internationella frivilligdagen, och pristagaren utses av representanter från överförmyndarnämnden, vård- och omsorgsnämnden samt arbetsmarknads- och socialnämnden. Både privatpersoner som bor i Lunds kommun och föreningar och företag som verkar i kommunen kan nominera kandidater till priset.
Vinnare 2022 tilldelades Jonas Bredford för hans stora ideella engagemang för sina medmänniskor.
2021 - Vänskapens hus och Eri Thorén för Tillsammans mot ensamhet
2020 – Tillsammans för Dalby
2019 – Vi i Veberöd
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?