Länk till startsidan

Naturområden

I Lunds kommun finns härliga naturupplevelser och friluftsliv alltid närmare än du tror. Här hittar du allt från myllrande våtmarker och fågelsjöar till artrika fälader och lummiga bokskogar.

Naturkartan

En smartphone med en karta som visar naturområden. Personen som håller i telefonen är i skogen.
Naturkartan i din smartphone.

Vi finns med i naturkartan - Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen. Här hittar du vandringsleder, naturreservat, utkikstorn och mycket annat på ett enkelt sätt.

Naturkartan tipsar om utflyktsmål, aktiviteter och service bland bokskogar, myllrande våtmarker, sjöar och böljande landskap. Till en början ingår en handfull utflyktsmål varav flertalet är på cykelavstånd från staden. Guiden fylls på efterhand med fler upplevelser och besöksmål.

Du kan välja att följa uppdateringarna för att få fler tips.

Biosfärområde Storkriket

Storkriket är ett område var kärna lyfts fram som unikt, med starka naturvärden och höga krav på naturvård. Det finns många sällsynta och hotade arter i området.

Dalby

Från Dalby tar du dig enkelt ut i naturen. Här hittar du Dalby Söderskog och Norreskog, Knivåsen och Skrylle. Och mycket mer!

Genarp

Här har du naturen tätt inpå med fantastiska Häckeberga och Risen.

Lund

Även om Lund är en av Sveriges 20 största städer har du naturen precis runt knuten. På gång- och cykelavstånd når du flera områden; Rinnebäcksravinen, Höjeå-dalen eller Nöbbelövs mosse för att nämna några.

Skrylleområdet

Skrylleområdet består av flera sammanlänkade naturreservat mellan Dalby och Södra Sandby. Vid Skryllegården finns motionsspår, vandringsleder, mountainbikespår, restaurang, utegym, ett naturum, viltgömsle och spännande naturlekplats. Ta bussen till Skrylle – naturbussen, linje 159, går mellan Lund och Skrylle under vår, sommar och höst.

Naturum Skrylle

Stångby

I en vacker dalgång nordväst om Stångby ligger Stångby mosse naturreservat som består av både Stångby mosse och Hoby backar.

Södra Sandby

Krankesjön, som är en av Skånes finaste fågelsjöar. Linnebjer som har skog med ek och hassel samt en fantastisk utsikt över rapsfälten mot Gårdstånga och Flyinge. Hela Skrylleområdet. Det här är bara några exempel på all härlig natur nära Södra Sandby.

Torna Hällestad

Trollskogen med vridna vresbokar – böjda, krokiga och nästan mystiska. Eller spana efter kaniner på Kaninlandet. Upplev Krankesjön. Möjligheterna är många i Torna Hällestad.

Veberöd

Dalar och höjder, bäckraviner och körsbärsblom. Slingrande å eller 200 år gamla ekar. Besök Dörröds fälad eller Klingavälsåns dalgång. Runt Veberöd behöver du inte välja, här finns allt.

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Pdf, 12 MB.

Allemansrätt

Allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, oavsett förutsättningar. En bra riktlinje är 'inte störa, inte förstöra'.

Naturvårdsverket – allemansrätt

Naturreservat

Varje naturreservat är unikt och har därför egna regler, som kallas föreskrifter, för att bevara naturvärden. Syftet med naturreservatet avgör vilka begränsningar som gäller. Det finns skyltar som informerar om vad som gäller när du besöker naturreservat. Du kan även läsa om föreskrifterna på Länsstyrelsens webbplats.

Naturreservat Länsstyrelsen Skåne

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?