Länk till startsidan

Naturområden

I Lunds kommun finns härliga naturupplevelser och friluftsliv alltid närmare än du tror. Här hittar du allt från myllrande våtmarker och fågelsjöar till artrika fälader och lummiga bokskogar.

Naturkartan

En smartphone med en karta som visar naturområden. Personen som håller i telefonen är i skogen.
Naturkartan i din smartphone.

Vi finns med i naturkartan - Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen. Här hittar du vandringsleder, naturreservat, utkikstorn och mycket annat på ett enkelt sätt.

Naturkartan tipsar om utflyktsmål, aktiviteter och service bland bokskogar, myllrande våtmarker, sjöar och böljande landskap. Till en början ingår en handfull utflyktsmål varav flertalet är på cykelavstånd från staden. Guiden fylls på efterhand med fler upplevelser och besöksmål.

Du kan välja att följa uppdateringarna för att få fler tips.

Biosfärsområde Vombsänkan

Vombsjösänkan är ett område som i olika sammanhang lyfts fram som unikt, med starka naturvärden och höga krav på naturvården. Det finns många sällsynta och hotade arter i området.

Dalby

Från Dalby tar du dig enkelt ut i naturen. Här hittar du Dalbu Söderskog och Norreskog, Knivåsen och Skrylle. Och mycket mer!

Genarp

Här har du naturen tätt inpå med fantastiska Häckeberga och Risen.

Lund

Även om Lund är en av Sveriges 20 största städer har du naturen precis runt knuten. På gång- och cykelavstånd når du flera områden; Sankt Hans backar, Höjeå-dalen eller Nöbbelövs mosse för att nämna några.

Skrylleområdet

Skrylleområdet består av flera sammanlänkade naturreservat mellan Dalby och Södra Sandby. Vid Skryllegården finns motionsspår, vandringsleder, mountainbikespår, restaurang, utegym, ett naturum, viltgömsle och spännande naturlekplats.
Naturum Skrylle

Stångby

I en vacker dalgång nordväst om Stångby ligger Stångby mosse naturreservat som består av både Stångby mosse och Hoby backar.

Södra Sandby

Krankesjön, som är en av Skånes finaste fågelsjöar. Linnebjer som har skog med ek och hassel samt en fantastisk utsikt över rapsfälten mot Gårdstånga och Flyinge. Hela Skrylleområdet. Det här är bara några exempel på all härlig natur nära Södra Sandby.

Torna Hällestad

Trollskogen med virdna vresbokar — böjda, krokiga och nästan mystiska. Eller spana efter kaniner på Kaninlandet. Upplev Krankesjön. Möjlighetera är många i Torna Hällestad.

Veberöd

Dalar och höjder, bäckraviner och körsbärsblom. Slingrande å eller 200 år gamla ekar. Du behöver inte välja, här finns allt.

Grönprogram

Grönprogrammet ligger till grund för Lunds kommuns fortsatta arbete mot ett grönare Lund och utgör underlag för utveckling av kommunens gröna värden ur ett helhetsperspektiv.

Programmet är också en politisk avsiktsförklaring, ett arbetsverktyg för tjänstepersoner, ett underlag för kommunens planering och prioriteringar i utvecklingen av grönstrukturen samt en bas för kunskapsspridning.

Grönprogrammet antogs den 30 januari 2020.

Grönprogram

Samråd

Höjeådalens naturreservat

Dalby Fälad — Klockarelyckan naturreservat: samråd 2021

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?