Länk till startsidan

Utomhusidrott

Klättring, tennis eller fiske? Här finns massor av aktiviteter som du kan göra utomhus. Dra ihop ett gäng och spela beachvolleyboll eller utmana dig i en skejtpark. Möjligheterna är flera! Och givetvis finns flera utegym att besöka – helt gratis.

Skejtpark

Det finns två utomhusanläggningar för skejt: Söderlyckans skejtpark och Dalbybowlen. 

Gropar och hinder i betong för skateboards och kickbikes.
Söderlyckans skejtpark i Lund.
Söderlyckan Skateboardpark Lund
Står du vid ingången hittar du lätt till vänster, mellan rakt fram och svår till höger.

Skejtparken är 1 500 kvadratmeter stor med tre svårighetsgrader: lätt, mellan och svår. Här finns även gröna ytor, sittplatser, kvällsbelysning och toaletter.

Regler för Söderlyckans skejtpark

 • Här visar vi hänsyn och respekt för varandra.
 • Här väljer vi åkyta efter förmåga.
 • Här rekommenderar vi hjälm och skydd.
 • Här håller vi uppsikt över våra barn.
 • Här sker all åkning på egen risk.
 • Här är det inte tillåtet att röka.
 • Föräldrar och besökare som inte åker själva ombeds att uppehålla sig utanför åkytorna.

Förhållningsregler för kickbikes och BMX-cyklar

Du som åker kickbike är också välkommen att åka i skejtboardparken.
BMX eller annan cykel får inte användas här.

Felanmälan

Om du upptäcker att något är trasigt eller skadat kan du göra en felanmälan.

Jag vill göra en felanmälan

Dalby

Dalbybowlen finns på Nyvångskolans idrottsplats i Dalby nära möllan.

Östra Torn, Lund

På Östra Torngården finns en inomhushall.
Lunds skateboard- och konstförening på Facebook (LSFK)

Utegym och aktivitetsplatser

Till våra utegym och aktivitetsplatser är alla välkomna, här kan du styrketräna och få upp din puls. Vi välkomnar även föreningar som vill hålla träning på våra utegym under förutsättning att träning och instruktioner erbjuds gratis och till alla.

Flera personer tränar på utegymmet i Genarp.
Utegymmet vid Ekevallen i Genarp.

Utegym i Lund

 • Stadsparken: Stort utegym som inspirerats av klassiska gymredskap, kroppsviktsträning och crossfit. Kvällsbelysning och vattenpost. Gymmet ligger i anslutning till Hardebergaspåret, beachplaner, parkourlek och boulder. Toalett finns närmast i Stadsparkscaféet och vid närbelägna Söderlyckans skatepark.
 • Sankt Hans backar: Utegymmet på Sankt Hans backar ligger intill gång- och cykelvägen som går genom området. Här tränar du med hjälp av din egen kroppsvikt på lättanvända redskap i naturmaterial.
 • Nobelparken, Brunnshög: Här finns utegym, där du tränar med hjälp av din egen kroppsvikt. Det finns bollplaner och en stor gräsyta som passar för till exempel jympa eller brännboll. Runt parken löper en 700 m lång slinga med avståndsmarkeringar. Blir du törstig finns det en vattenpost. Hit tar du dig enklast med cykel, eller spårvagn till hållplats Brunnshögstorget.
 • Kunskapsparken: utegym med belysning nära spårvagnshållplats ESS i Brunnshög. Kombinera gärna med en löprunda i den stora parken.
 • Bjeredsparken, nära lekplatsen.
 • Centrala idrottsplatsen, vid tennisbanorna.
 • Klostergårdsfältet, Aktivia: en aktivitetsplats som fungerar både för rörelse och andra former av umgänge.
 • Vikingaparken, Linero.
 • Linero Idrottsplats. Utegymmet ligger på aktivitetsytan mellan fotbollsplanerna.
 • Råbysjön, Råby sjöpark.
 • Dirigenten, nära Vipan, en aktivitetsplats och utegym. En aktivitetsplats som fungerar både för rörelse och andra former av umgänge.

Skrylle, Dalby

Stort utegym i trä med tretton olika stationer varav fyra stycken är tillgänglighetsanpassade.

Skrylle

Dalby

 • Vid Påskagängets skola finns en multiplan, med plats för bandy, basket, fotboll och handboll. Utanför planen kan du hänga och leka på olika pallar. På gångbanan finns det en målad 60-metersbana.
  Adress: Kattfotsgränden, Dalby.
 • Tegelbruksparken.
  Adress: Torna Hällestadsspåret 15 och Tornahällestadsspåret 17.

Södra Sandby

Utegym vid friluftsbadet.

Adress: Hällestadsvägen 16, 247 32 Södra Sandby.

Genarp

Utegym vid Genarps idrottsplats, Ekevallen.

Adress: Häckebergavägen 50, Genarp.

Veberöd

Utegym som ligger intill det upplysta motionsspåret vid scoutgården och friluftsbadet. Gymmet har armhävningsstänger, sit up-ramp i tre höjder, låg barr och redskap för marklyft.

Adress: Näckrosvägen, 247 62 Veberöd.

Aktivia på Klostergården

Här hittar du hängmattor, basketkorg, pingisbord, scen, stor gunga, bänkar med belysning och bars. På Aktivia kan du hänga i lugn och ro eller vara mer aktiv, och det går också att ordna tillfälliga arrangemang.

Utomhuspark med parasoll, pingisbord, beachplaner och ett tält, där flera människor umgås i kvällsljus.
Aktivia på Klostergården en härlig sommarkväll.

Aktivia är en plats både för fritidsgårdens verksamhet och vardagshäng, samt som en evenemangsyta där bland annat Sommarlund och Lov i Lund arrangerar evenemang.

Platsen definieras till stor del av dem som använder den. Har du en evenemangsidé vill vi gärna att du kontaktar oss för att få hjälp att genomföra idén. Det kan vara allt från en konsert eller pingisturnering till loppis eller odling. Aktivia är inte färdigt utan utvecklas och förändras genom hur den används. Det går att få hjälp med finansiering genom att söka projektbidraget Unga leder unga.

Klättring

I Stadsparken kan du klättra på ett stort klätterblock, en så kallad boulder. Bouldern har måtten 4 x 13 x 5,5 meter. Underlaget består av tvättad singel som är godkänt som fallunderlag. All klättring sker på egen risk.

Här finns klätterinstruktioner Pdf, 1 MB.

Grått bouldring block som står på småsten.
Boulderblocket i Stadsparken.

Söderlyckan ligger i stadsparken, nära Mejeriet. Adressen är Gräddfilen 4. Skejtparken är 1 500 kvadratmeter stor med tre svårighetsgrader: lätt, mellan och svår. Här finns även gröna ytor, sittplatser, kvällsbelysning och toaletter. Kickbikes är välkomna i parken, men bmx eller annan cykel får inte användas här.

Dalbybowlen finns på Nyvångskolans idrottsplats i Dalby nära möllan, adressen är Idrottsvägen.

Tennisbanor

Det finns två tennisbanor utomhus, som är tillgängliga mellan mitten på maj och slutet på september. Banorna finns på centrala idrottsplatsen, vid Bollhuset i Lund. Adressen är Fasanvägen 2. Banorna är i grus.

Utomhustennisplan med rött grus som underlag.
Utomhustennisplan på centrala idrottsplatsen i Lund.

Det går inte att boka en plan. Är det flera som vill spela samtidigt är det 1 timmes spel som gäller. Det kostar inget att spela, men du behöver återställa banan när du är klar genom att "sladda banan" med borsten och borsta bort grus från tennislinjerna.

Tennisbanorna underhålls av Lugi tennis

Om du upptäcker något fel eller om du vill framföra något önskemål kontaktar du vaktmästaren.

Telefon: 046-359 52 06

Fiske

Du som är intresserad av fiske har flera olika ställen i Lunds kommun där du kan fiska. Till exempel Häckebergasjöns slottsmiljö; Höje å, som rinner genom det skånska landskapet; och Rögle dammar som är en del av Skrylle naturreservat.

Fiskekort

Du som fiskar behöver själv ta reda på om du behöver fiskekort. Här kan du läsa mer om det:

Fiske i Rögle dammar
Fiske i Häckeberga
Fiske i Höje å

Rögle dammar.

Discgolf

Discgolf liknar vanlig golf men istället för boll och klubba används discar (frisbees) som ska träffa en korg. Du behöver ha med dig egna discar då det inte finns någon uthyrning.

Gul korg för discgolf på gräsmatta.
Discgolf på S:t Hans backar.

S:t Hans backar

Banan på S:t Hans backar har 18 hål. Den är lite längre och mer utmanande än banan på Vipan. Banan bjuder på varierad terräng, öppna gräsytor, trånga skogshål, kraftiga höjdskillnader och fantastiska vyer. Mer information och bankarta hos Spinndisc FK. St:Hans discgolfbana är byggd i samarbete med Lunds Kommun, Spinndisc FK och Riksidrottsförbundet. Banan är designad av Latitude 64 i samråd med Spinndisc.

St Hans 18 hål

Vipan

På gymnasieskolan Vipans mark i östra Lund finns en 18-hålsbana för discgolf. Banan är 1 428 m lång. Bankarta och mer information finns hos Spinndisc FK.

Vipeholm 9 hål

Hagalundsparken, Dalby

Den nya discgolfbanan i Hagalundsparken har öppnat våren 2022. Banan ligger söder om Hagalundsskolan och är med sina 3 korgar, 6 hål och 274 meter perfekt för ungdomar och nybörjare. Banan är framtagen av Spinndisc FK i samarbete med Lunds kommun, som fick in ett önskemål om en ny discgolfbana från Hagalundsskolans elever.

Spinndisc FK

Beachplaner

På beachplanerna kan du spela volleyboll, handboll eller fotboll. Några beachplaner är anlagda i samarbete med aktiva klubbar och kan vara bokade under vissa tider.

Beachplan med gulblåa mål för fotboll i ljus finkornig sand.
Borgarparkens beach arena.

Borgarparkens Beach Arena, Lund

Borgarparkens Beach Arena ligger på Norra Fäladen i Lund. Här finns sex fasta beachvolleyplaner. Lunds Volleybollklubb har förtur till planerna 2 och 3 på vardagar mellan kl. 16–21. Övriga planer och tider är öppna för spontant spel. Vill du spela en viss tid tar du kontakt med klubben.
Lunds Volleybollklubb, Lunds VK


Beach Arenan är ett samarbete mellan Lunds kommun och Lunds Volleybollklubb (Lunds VK), Riksidrottsförbundet och Sparbanksstiftelsen Finn. Lunds VK ansvarar för att sätta upp näten senast 1 april. Näten sitter uppe till och med 30 september. Felanmälan görs till: info@lundsvk.se.

Stadsparken, Lund

Här finns tre beachplaner: på plan 1 och 2 är det beachhandboll som gäller i första hand, och på plan 3 finns det möjlighet att spela beachvolleyboll. Handbollsnät och beachvolleybollnät sätts upp 1 april - 30 september.

 • Måndag och onsdag kl 16.00–21.00 disponerar H 43 Lund plan 1 och 2.
 • Tisdag och torsdag kl 16.00–21.00 disponerar Lugi handboll plan 1 och 2.
 • Övrig tid är beachplanen tillgänglig, med reservation för ändring vid arrangemang. Om många vill spela samtidigt är det en match i taget som gäller, cirka 1 timmes spel.

Planerna kantas av ett trädäck och intill finns bänkar, vattenpost och grillplats. Toalett finns i Stadsparkscaféet, på Arenan och vid Söderlyckans skatepark.

Beachplanerna i Stadsparken är uppförda av Lunds kommun i samarbete med Riksidrottsförbundet, handbollsföreningarna H 43 Lund och Lugi Handboll.

Östra Torn, Lund

Den nya beachhandbollsplanen ligger vid Kollegieparken. Planen är uppförd av Lunds kommun i samarbete med Riksidrottsförbundet och handbollsföreningen H 43 Lund.
Handbollsföreningen H43

Källbybadet, Lund

Källbybadets beachplan följer badets öppettider. Mer information på Källbybadets webbsida.
Källbybadet

Gunnesbo, Lund

Handbollsklubben KFUM Lundagård har en beachplan i närheten av Gunnesboskolan. Mer information och bokning via klubbens hemsida.
Handbollsklubben KFUM Lundagård

Dalby

Beachhandbollsplanen ligger vid Dalbybadet, ingång vid tennisbanorna. Mer information finns på.

Dalby IF

Södra Sandby

Beachplanen ligger på friluftsbadets område och följer badets öppettider.
Sandby utebad

Veberöd

Beachplanen ligger mitt emot friluftsbadet i centrala Veberöd. Mer information och bokning hos Veberöd HK.
Veberöds HK på Facebook

Genarp

Beachplanen ligger på friluftsbadets område och följer badets öppettider.
Genarps utebad

Felanmälan

Upptäcker du att något är trasigt eller inte fungerar som det ska? Meddela oss, så att vi kan laga det!

Här gör du en felanmälan

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?