Länk till startsidan

$currentPage

En stark station i en stark region

Lund C

Lunds centralstation och området runt den ska byggas om. Allt fler reser kollektivt och Lund C är en viktig station, både regionalt och nationellt. Den nya stationen ska göra det enkelt att resa kollektivt samtidigt som platsen ska ge ett attraktivt första möte med Lunds stadskärna.

I arbetet med stationsområdet är en ny stationsbyggnad viktig, men minst lika viktigt är att man kan röra sig mellan tåg, buss och spårvagn, smidigt parkera sin cykel och få en bra överblick.

Sedan tidigare finns ställningstagande om hur området ska utvecklas.

  • En ny stationsbyggnad, på båda sidor spåren och med en bredare bro i mitten.
  • Nya och större cykelparkeringar, på både östra och västra sidan.
  • Ny plats för regionbussar, på östra sidan.
  • Ersättningsbussar och långfärdsbussar på västra sidan av stationen.
  • Biltrafiken främst på västra sidan.
  • Den nordliga Skyttelbron förlängs till Spolegatan.
  • Ett vackrare och mer sammanhållet stadsrum med Clemenstorget, Bangatan och Bantorget.

Lund C är betydligt mer än bara en ny stationsbyggnad. För att området ska bli en bra helhet behövs förändringar i ett större område.

Att utveckla Lund C är ett projekt som kommer att pågå under många år, både beslut och praktiskt genomförande kommer att ske etappvis.

Möjligheter att påverka

För att utveckla området behöver fyra nya detaljplaner tas fram. När vi har ett förslag kommer det ut på samråd och Lundabor och andra intressenter har möjlighet att lämna synpunkter.

Vi har ännu inget samråd planerat under 2025, men kommer att berätta här när det är aktuellt.

Vem gör vad?

Den nya stationen och stationsområdet är ett samarbetsprojekt mellan Jernhusen, Trafikverket, Skånetrafiken, Region Skåne och Lunds kommun.

  • Det är Jernhusen som kommer att bygga och äga den nya stationsbyggnaden. Jernhusen äger också det gamla stationshuset och Godsmagasinet.
  • Trafikverket är ansvarig för tågspåren och det som krävs för att man ska kunna ta sig till tågen, till exempel perronger, hissar och rulltrappor. De två broarna Mittelbron och Skyttelbron och Rydes undergång i söder är också Trafikverkets.
  • Skånetrafiken och Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken och är med så att planeringen för bussar och spårväg blir bra. Region Skåne bevakar också det regionala perspektivet så att utvecklingen gynnar hela Skåne.
  • Lunds kommun är ansvarig för den övergripande planeringen, det innebär också att ta fram de detaljplaner och slutligen de bygglov som krävs för att allt ska kunna byggas. Kommunen är också den som kommer att bygga om till exempel Bangatan, Lokföraregatan och Clemenstorget och kommunens bolag LKP är med när det gäller cykelparkering och bilparkering.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Aktuellt

I nordöstra Lund byggs Brunnshög – en ny stadsdel med 40 000 boende och arbetande.

Lunds största område för forskning och utbildning ska bli en hållbar och levande stadsdel. Ambitionen är att skapa en stadsdel som blir intressant för fler.

Det som idag kallas Öresundsvägens verksamhetsområde, ska steg för steg omvandlas till en centrumnära, levande, hållbar stadsdel.