Som god man eller förvaltare behöver du redovisa till oss din huvudmans tillgångar och skulder; när du påbörjar uppdraget, varje år, samt när uppdraget avslutas.
Din första redovisning till överförmyndarnämnden är att upprätta en förteckning över huvudmannens tillgångar och skulder på förordnandedagen.
Förteckning över egendom och skulder Pdf, 1 MB.
Förteckningen ska anges på "heder och samvete" och lämnas till överförmyndarnämnden senast två månader från det att du blev förordnad som god man. Vid byte av god man behöver den tillträdande gode mannen inte lämna förteckning.
Du ska varje år lämna en årsräkning som redovisar huvudmannens tillgångar samt vilka inkomster och utgifter din huvudman haft under ett kalenderår. Årsräkningen lämnas in före den 1 mars, avseende föregående år.
1. Årsräkning
Årsräkning*
Årsräkningsblankett med kassabladsautosummering*
2. Redogörelse för uppdrag som god man/förvaltare
3. Körjournal (behöver bara skickas in om du begär reseersättning)
4. Kontoutdrag för samtliga konton som täcker hela redovisningsperioden
5. Årsbesked för bankkonto, värdepapper och skulder
6. Kontaktuppgifter till boendepersonal/kontaktperson.
7. Underlag som styrker inkomster/utgifter under redovisningsperioden ordnade efter de kategorier som finns i årsräkningen.
8. Om det inte framgår av årsbeskedet bifoga då uppgift från bank över vilka konton, som är överförmyndarspärrade.
9. Om huvudmannen själv vidtagit åtgärder eller själv sköter sin ekonomi ska intyg på detta bifogas.
* Årsräkningsblanketterna fungerar bäst om du sparar ner dem på din dator och öppnar dem i Acrobat Reader. Öppnar du dem i webbläsaren kan det vara problem med summeringen av fälten.
”Tillgångar enligt föregående årsräkning eller förteckning” (pkt 2:1 och 2:2).
”Inkomster under perioden” (pkt 2:3).
Observera att beloppen ska föras in i bilagan. De summeras sedan automatiskt under pkt 2:3.
"Tillgångar 31 demeber eller upphörandedagen” (pkt 3:1).
Du ska redovisa de tillgångar som huvudmannen hade på redovisningsårets sista dag (den 31 december). Om du använder blanketten för att göra en sluträkning ska du redovisa de tillgångar som huvudmannen hade på det datum då förordnandet upphörde.
"Fastigheter, bostadsrätter, värdepapper, fordringar med mera” (pkt 3:2).
"Utgifter under perioden” (pkt 3:3).
Observera att beloppen ska föras in i bilagan. De summeras sedan automatiskt under pkt 3:3.
”Skulder den 31 december eller upphörandedag” (pkt 4:1).
”Differens” (pkt 4:2).
”Övriga upplysningar” (pkt 4:3).
Övriga åtgärder som inte framgår av punkterna 2:1–4:1 samt övriga upplysningar om redovisningen kan lämnas här.
Glöm inte att skriva under årsräkningsblanketten samt bilagor på heder och samvete. Underskriften ska vara med bläckpenna.
Om ditt uppdrag har upphört ska du inom en månad lämna en sluträkning där du redovisar huvudmannens tillgångar samt vilka inkomster och utgifter din huvudman haft från den 1 januari till och med dagen då uppdraget upphör.
Din sluträkning gör du på samma blankett som årsräkningen.
Det är överförmyndarnämnden som ska kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare använder personers tillgångar för deras nytta. Länsstyrelsen har tillsyn av överförmyndare och överförmyndarnämnder.
Det är överförmyndarnämnden som ska kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare använder personers tillgångar för deras nytta, och att pengarna är tryggt placerade och ger ränta. Om överförmyndarnämnden begär upplysningar om verksamheten, är gode män, förvaltare och förmyndare skyldiga att lämna uppgifter till överförmyndarnämnden.
Överförmyndarnämnden granskar hur gode män, förvaltare och förmyndare förvaltar personers ekonomi genom att kräva in redovisningshandlingar (förteckningar, årsräkning, sluträkning). Om gode män, förvaltare eller förmyndare låter bli att lämna in sin redovisning i rätt tid, kan överförmyndarnämnden kräva in handlingen genom ett vitesföreläggande.
Länsstyrelsen har tillsyn av överförmyndare och överförmyndarnämnder. Tillsynen innebär bland annat att Länsstyrelsen en gång om året genomför en inspektion hos Överförmyndarnämnden. Enskilda kan vända sig till Länsstyrelsen Skåne om de har klagomål på överförmyndarnämnden i Lund.
Du hittar alla e-tjänster och blanketter samlade på en sida
E-tjänster och blanketter för dig som är god man eller förvaltare
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?