Länk till startsidan

Stöd till anhöriga

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättning? Då finns det flera typer av stöd du kan få. Här kan du läsa mer om vilket stöd du kan få av oss på Anhörigcenter. Vårt stöd är gratis för alla.

Om oss på Anhörigcenter

Stödsamtal

Anhörigstödjarna erbjuder medmänskliga samtal för dig som anhörig. Samtalen fokuserar på anhörigskapet, din livssituation och mående. Samtalet sker på Anhörigcenter, via telefon eller digitalt via Teams. Vid behov kan tolk beställas.

Vägledning

Anhörigstödjarna kan hjälpa dig att ta reda på vart du ska vända dig eller vem du ska kontakta.

Följ oss

Vi finns på Facebook, följ oss gärna där.

Anhörigcenter på Facebook

Program 2024

Är du anhörig till en person med beroendeproblematik?

Socialförvaltningen i Lunds kommun erbjuder anhöriggrupper för dig som är anhörig till en person och med beroendeproblematik (alkohol och narkotika) och i behov av stöd enligt metoden CRAFT.

Gruppen kommer att arbeta med att förbättra den anhöriges välmående, relationen mellan familjemedlemmar och eliminera den närståendes beroende av alkohol och droger.
Vår verksamhet är kostnadsfri och kräver föranmälan. Vi har tystnadsplikt.

När: Vi har löpande kursstarter. Kursen är 9 tillfällen, en gång i veckan klockan 17.00–19.00
Anmälan och frågor: Anmäl dig via e-tjänsten på Lund kommuns hemsida så återkommer vi när datum är satta.
Vid frågor ring Hanna Eckerbom Holmberg.

Telefon: 046-359 26 84

Läs mer om grupperna och anmäl dig här.

Intresseanmälan till grupper hösten 2024

Välkommen att anmäla ditt intresse för en grupp till hösten. Vi startar upp när gruppen har fått tillräckligt med deltagare. Intresseanmälan är inte bindande.

  • Samtalsgrupp för dig som står nära någon som mår dåligt. Vi utgår från materialet Återhämtningsguiden från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) Skåne.
  • Samtalsgrupp för dig som är ung anhörig (18-30 år) till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
  • Digital samtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med cancer.
  • Förebyggande hälsogrupp med utgångspunkt i femfingermodellen. Med hjälp av motion, bra kost, hjärngymnastik, sociala nätverk och genom att ta hand om våra blodkärl kan vi hålla hjärnan i skick.
  • Samtalsgrupp för mor-och farföräldrar till barn med neuro
    psykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

Intresseanmälan

E-post: anhorigcenter@lund.se

Telefon: 046-359 82 40

Stavgång i sommar

Vill du träffa andra anhöriga och samtidigt få lite motion? Vi går med stavar och får under tiden möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter med varandra. Efteråt tar vi en fika på Anhörigcenter.

Datum: 12 juni, 17 juli och 14 augusti, klockan 14.00–15.30.
Vi samlas utanför Anhörigcenter på Margaretavägen 2A, dörr 5 på framsidan av huset.
Anmälan: senast måndagen före respektive tillfälle, begränsat antal platser.
Telefon: 046–359 82 40

E-post: anhorigcenter@lund.se

Överförmyndarnämnden arbetar med att utreda människors behov av god man och förvaltare. En god man eller förvaltare ska dock bara förordnas om det inte är tillräckligt med andra hjälpinsatser.

I denna föreläsning berättar överförmyndarhandläggarna Madelene och Felicia om alternativa åtgärder som du som anhörig kan undersöka innan du ansöker om god man eller förvaltare.

Framtidsfullmakt och god man, längd: 20,23 minuter

Välkommen att använda det digitala anhörigstödet En bra plats. Syftet med digitalt anhörigstöd är att du som bor i Lunds kommun eller har en anhörig som bor i kommunen ska kunna ta del av stöd, information och utbyte på tider och platser som passar dig.

Är du anhörig och bor i en annan kommun men stödjer en som bor i Lunds kommun? Kontakta oss så får du tillgång till ett aktiveringskort.

Det digitala anhörigstödet är kostnadsfritt och kan nås via dator, surfplatta och smartphone och du kan vara anonym. Inloggning sker genom att skapa ett användarkonto antingen genom ditt personnummer eller aktiveringskort som du kan få av oss på Anhörigcenter.

En bra plats

En bra plats är en digital anhörigplattform som ger stöd till anhöriga genom faktagranskad nationell information. Här kan du också ta del av lokal information, utbildningar, nätverk, tips på appar, podcasts med mera. Varannan vecka publiceras ett nyhetsbrev med nationell och lokal information.

En bra plats innehåller:

  • Kommuninformation och händelser från kommunens anhörigstöd
  • Nationella nyheter och forskning
  • Utbildningar, webbinarium med mera
  • Matchmaking-funktion - hitta andra anhöriga som är i liknande situation.
    Meddelande-funktion - kommunicera med andra anhöriga i hela Sverige.
  • Grupper - starta diskussioner eller dialoger med andra anhöriga för att ge tips och råd till varandra

En bra plats

Tips för dig som vill bli mer digital

Seniorsurfarskolan är ett program på Utbildningsradion (UR) som lär dig mer om hur du håller kontakt med dina nära och kära med hjälp av dator, surfplatta eller smartmobil.

Seniorsurfarskolan på UR Play

Stödlinjer

Ibland kan livet kännas tungt och utmanande av flera olika anledningar, då kan det vara skönt med någon att prata med. På Nationellt kompetenscentrum anhörigas hemsida hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer, organisationer och myndigheter som kan ge dig som anhörig vägledning, råd och stöd i olika situationer.

Stödlinjer för anhöriga

Anhörigcenter är en HBTQI-certifierad verksamhet

Anhörigcenter arbetar för att vara en inkluderande verksamhet där alla ska känna sig välkomna och trygga.

Vad innebär en HBQTI-certifiering?

Certifikatet är en bekräftelse på att verksamheten arbetar strategiskt och målinriktat, i syfte att erbjuda ett respektfullt bemötande av personer som besöker verksamheten och en god arbetsmiljö för anställda utifrån ett HBTQI-perspektiv (begreppet HBTQI avser: homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner).

Undrar du något om Anhörigcenters arbete kring dessa frågor? Hör av dig!

Kontakt Anhörigcenter

Adress. Margaretavägen 2A, 222 40 Lund

Hitta Anhörigcenter via karta

Telefon: 046-359 82 40
Telefontid: måndag-torsdag kl. 9-11
E-post: anhorigcenter@lund.se

Avlösning i hemmet

Om du bor med och vårdar en närstående kan du få hjälp med avlösning i hemmet. Avlösning i hemmet kan alla få oavsett ålder på den man vårdar och innebär att personal från hemvården tillfälligt tar över vårdnadsansvaret från dig som är anhörig och utför den personliga omvårdnad som utförs i hemmet dagtid, kvällar och helger. Detta för att du ska få möjlighet att återhämta dig, uträtta ärenden eller koppla av. Avlösningen är avgiftsfri upp till 15 timmar per månad.

Så söker du avlösning

Har du fler frågor eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.

Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Hemtjänst

Om du behöver stöd för att kunna bo hemma på grund av ålder eller funktionsnedsättning kan du ansöka om det. Stödet du får beror på dina behov och kan till exempel vara stöd med sociala aktiviteter, din personliga hygien, varuinköp eller städning.

Hemtjänst

Hjälpmedel och trygghetsteknik

Vi erbjuder flera olika hjälpmedel och tjänster för att underlätta för dig som bor hemma, men som behöver stöd i din vardag. Det kan vara hjälpmedel, så som rollator eller toalettsits, trygghetslarm så att du kan kalla på hjälp eller stöd med matlagning och inköp.

Hjälpmedel

Trygghetsteknik

Ansök om fullmakt

En fullmakt innebär att du ger en annan person tillåtelse att utföra handlingar eller fatta beslut för din räkning. I fullmakten finns olika alternativ du kan kryssa för. Du väljer själv vilka alternativ fullmakten ska gälla för. Har du någon insats från vård- och omsorgsförvaltningen och till exempel vill att dina fakturor eller avgiftsbeslut ska skickas till någon annan behöver du fylla i en fullmakt.

Du måste själv skriva under fullmakten och veta vad du skriver under annars är fullmakten inte giltig. Kan man inte det så ansöker du om god man eller förvaltare.

Kontakta medborgarcenter för att få blanketten Ansökan om fullmakt

Telefon: 046-359 50 00

För dig som behöver eller har god man eller förvaltare

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?