Länk till startsidan

Stöd till anhöriga

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättning? Då finns det flera typer av stöd du kan få. Här kan du läsa mer om vilket stöd du kan få av oss på Anhörigcenter. En del stöd är gratis för alla, medans du behöver ansöka om vissa typer av stöd.

Om oss på Anhörigcenter

Stödsamtal

Anhörigstödjarna erbjuder medmänskliga samtal för dig som anhörig. Samtalen fokuserar på anhörigskapet, din livssituation och mående samt de frågor som känns viktiga för just dig. Samtalet sker på Anhörigcenter, via telefon eller digitalt via Teams. Vid behov kan tolk beställas.

Stöd och hjälp

Anhörigstödjarna kan hjälpa dig att ta reda på olika saker som du undrar över. De kan hjälpa dig att ta reda på vart du ska vända dig eller vem du ska kontakta.

Program 2023

Är du anhörig till en person med beroendeproblematik?

Vår socialtjänst ordnar anhöriggrupper för dig som är anhörig och i behov av stöd, enligt metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). I gruppen får du möjlighet att dela dina erfarenheter och tankar med andra som befinner sig i liknande situation. Forskning visar att de som deltagit i CRAFT har mindre ångest och depression. De har även fått strategier för att förbättra kommunikationen och stödja den närstående med skadligt bruk eller beroende till att söka hjälp.

 

Läs mer om CRAFT och anmäl dig här.

 

Samtalsgrupp för föräldrar som stöttar vuxna barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)

Här får du möjlighet att möta andra som är i en liknande situation och utbyta tankar och erfarenheter. Vi bjuder på lättare förtäring.

Datum: 11 och 25 april, 9 och 23 maj, 8 juni
Klockan: 17.15–19.00
Plats: Anhörigcenter, Margaretavägen 2A, Lund, ingång på baksidan av huset

Anmälan

Senast 3 april

Telefon: 046-359 82 40

E-post: anhorigcenter@lund.se
Begränsat antal platser.

Träffa oss i Botaniska trädgården i sommar

Välkommen på promenad tillsammans med oss och andra anhöriga. Vid tre tillfällen under sommaren kommer vi att träffas i Botaniska trädgården där vi går en promenad tillsammans och äter medhavd egen fika.

Datum: 28 juni, 12 juli och 23 augusti
Klockan: 13.30–14.30
Plats: utanför caféet i Botaniska trädgården

Anmälan

Senast måndagen före respektive datum.

Telefon: 046-359 82 40

E-post: anhorigcenter@lund.se

Välkommen att använda de digitala anhörigstöden En bra plats och Demenslotsen. Syftet med digitala anhörigstöd är att du som bor i Lunds kommun eller har en anhörig som bor i kommunen ska kunna ta del av stöd, information och utbyte på tider och platser som passar dig.

Är du anhörig och bor i en annan kommun men stödjer en som bor i Lunds kommun? Kontakta oss så får du tillgång till ett aktiveringskort.

De digitala anhörigstöden är kostnadsfria och kan nås via dator, surfplatta och smartphone och du kan vara anonym. Inloggning sker genom att skapa ett användarkonto antingen genom ditt personnummer eller aktiveringskort som du kan få av oss på Anhörigcenter.

En bra plats

En bra plats är en digital anhörigplattform som ger stöd till anhöriga genom faktagranskad nationell information. Här kan du också ta del av lokal information, utbildningar, nätverk, tips på appar, podcasts med mera. Varannan vecka publiceras ett nyhetsbrev med nationell och lokal information.

En bra plats innehåller:

  • Kommuninformation och händelser från kommunens anhörigstöd
  • Nationella nyheter och forskning
  • Utbildningar, webbinarium med mera
  • Matchmaking-funktion - hitta andra anhöriga som är i liknande situation.
    Meddelande-funktion - kommunicera med andra anhöriga i hela Sverige.
  • Grupper - starta diskussioner eller dialoger med andra anhöriga för att ge tips och råd till varandra

En bra plats

Demenslotsen

Demenslotsen är en digital vägvisare som förser dig som är anhörig med stöd och vägledning allteftersom nya behov uppstår för dig. Här får du tips på vart du kan vända dig, praktiska råd, till exempel om förberedelser efter en demensdiagnos och om hur det går till att ansöka om en plats på ett äldreboende. Demenslotsen bygger på erfarenheter och kunskap från de som är anhörig till en person med demenssjukdom och från medarbetare som möter anhöriga i sina yrkesroller. Vid första inloggningstillfället får du som anhörig svara på några frågor för att systemet ska kunna läsa av vilket behov av information just du behöver. Du får ta del av både lokal och nationell information, samt information om hur du får kontakt med andra anhöriga i liknande situation.

Demenslotsen

Tips för dig som vill bli mer digital

Seniorsurfarskolan är ett program på Utbildningsradion (UR) som lär dig mer om hur du håller kontakt med dina nära och kära med hjälp av dator, surfplatta eller smartmobil.

Seniorsurfarskolan på UR Play

Stödlinjer

Ibland kan livet kännas tungt och utmanande av flera olika anledningar, då kan det vara skönt med någon att prata med. På Nationellt kompetenscentrum anhörigas hemsida hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer, organisationer och myndigheter som kan ge dig som anhörig vägledning, råd och stöd i olika situationer.

Stödlinjer för anhöriga

Kontakt Anhörigcenter

Adress. Margaretavägen 2A, 222 40 Lund

Hitta Anhörigcenter via karta

Telefon: 046-359 82 40
Telefontid: måndag-torsdag kl. 9-11
E-post: anhorigcenter@lund.se

Avlösning i hemmet

Om du bor med och vårdar en närstående kan du få hjälp med avlösning i hemmet. Avlösning i hemmet kan alla få oavsett ålder på den man vårdar och innebär att personal från hemvården tillfälligt tar över vårdnadsansvaret från dig som är anhörig och utför den personliga omvårdnad som utförs i hemmet dagtid,

kvällar och helger. Detta för att du ska få möjlighet att återhämta dig, uträtta ärenden eller koppla av. Avlösningen är avgiftsfri upp till 15 timmar per månad.

Så söker du avlösning

Har du fler frågor eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.

Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Hemtjänst

Om du behöver stöd för att kunna bo hemma på grund av ålder eller funktionsnedsättning kan du ansöka om det. Stödet du får beror på dina behov och kan till exempel vara stöd med sociala aktiviteter, din personliga hygien, varuinköp eller städning.

Hemtjänst

Hjälpmedel och trygghetsteknik

Vi erbjuder flera olika hjälpmedel och tjänster för att underlätta för dig som bor hemma, men som behöver stöd i din vardag. Det kan vara hjälpmedel, så som rollator eller toalettsits, trygghetslarm så att du kan kalla på hjälp eller stöd med matlagning och inköp.

Hjälpmedel och trygghetsteknik

Ansök om fullmakt

En fullmakt innebär att du ger en annan person tillåtelse att utföra handlingar eller fatta beslut för din räkning. I fullmakten finns olika alternativ du kan kryssa för. Du väljer själv vilka alternativ fullmakten ska gälla för. Har du någon insats från vård- och omsorgsförvaltningen och till exempel vill att dina fakturor eller avgiftsbeslut ska skickas till någon annan behöver du fylla i en fullmakt.

Du måste själv skriva under fullmakten och veta vad du skriver under annars är fullmakten inte giltig. Kan man inte det så ansöker du om god man eller förvaltare.

Ansökan om fullmakt

För dig som behöver eller har god man eller förvaltare

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?