Länk till startsidan

Hjälpmedel

Om du fått en funktionsnedsättning och inte längre klarar att utföra de dagliga aktiviteter som du gjort tidigare, kan du som en del av rehabiliteringen behöva hjälpmedel. Exempel på hjälpmedel är gånghjälpmedel som till exempel rollator, rullstol, toalettförhöjning, badkarsbräda och minneshjälpmedel.

Ansök om hjälpmedel

För att söka hjälpmedel kontaktar du arbetsterapeut eller fysioterapeut i det hemvårdsområde som du tillhör.

Osäker på vilket område du tillhör? När du skriver in din adress presenterar vi vilket område du tillhör och kontaktuppgifterna för ditt område.

Hitta hemvårdsområde

Hjälpmedel i samband med planerad operation

I samband med en planerad operation av rygg, höftled eller knäled kan du behöva hjälpmedel. Kontakta då Rehab- och hjälpmedelsenheten på telefon 046-359 65 65, måndag, onsdag och fredag kl. 08.30 – 10.30.

Avgift

Den månad bedömningen görs av vilka hjälpmedel du behöver, betalar du en hemsjukvårdsavgift som ett engångsbelopp. Därefter betalar du en fast avgift varje månad oavsett antal hjälpmedel. Avgifterna justeras årligen. I prisuppgifter finns information om vilka belopp som är aktuella.

Prisuppgifter Pdf, 352 kB.

Önskar du en sammanfattning av kommunens regler när det gäller avgiftsberäkningen finns detta i broschyren ”Avgifter inom äldreomsorg och för personer med funktionsnedsättning”, kontakta vårt medborgarcenter som skickar den hem till dig.

Telefon: 046-359 50 00

E-post: avgiftsgruppen@lund.se

Vid fel på ditt hjälpmedel

Om det uppstår fel på ditt hjälpmedel ska du genast kontakta din arbetsterapeut eller fysioterapeut. Ett trasigt hjälpmedel bör inte användas.

Återlämning

När du inte längre behöver dina hjälpmedel ska de lämnas tillbaka rengjorda till Lunds kommuns hjälpmedelsförråd. Det gäller även om du flyttar från kommunen. Du hittar kontaktuppgifter till hjälpmedelsenheten längst ner på den här sidan. Vissa större hjälpmedel är undantagna och hämtas av leverantören. När du vill lämna tillbaka ett sådant hjälpmedel tar du kontakt med hjälpmedelsenheten.

Hjälpmedel Region Skåne

Region Skåne ansvarar för alla hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 20 år. För personer över 20 år ansvarar Region Skåne för elektriska rullstolar, kommunikationshjälpmedel, vissa sittanpassningar, vridbara bilstolar samt hjälpmedel vid syn- och hörselnedsättningar.

Här hittar du information om hjälpmedel hos Region Skåne

Kontakt hjälpmedelsenheten

E-post: voo.hjalpmedel@lund.se

Telefon: 046-359 65 65
Telefontid: måndag, onsdag och fredag 08.30–10.30
Övrig tid kan du lämna ett meddelande på telefonsvararen.

Besöksadress: Skiffervägen 50 (Gastelyckan) i Lund

Öppettider:
tisdagar kl. 09.00 – 12.00, 13.00 – 15.00
torsdagar kl. 09.00 – 12.00, 13.00 – 15.00
fredagar kl. 08.00 – 10.30, 13.00 – 15.00

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?