Länk till startsidan

Bli god man eller förvaltare

Lunds och Eslövs kommuner söker dig som vill finnas där för en medmänniska som har svårt att klara sin vardag. Kan du dela med dig av omsorg och har respekt för integritet? Har du ett utvecklat ordningssinne och lätt för att hålla koll på siffror och papper? Bli god man eller förvaltare!

Att vara god man eller förvaltare

Godmanskap är en frivillig hjälpinsats. En person som har god man kallas huvudman. Uppdraget som god man kan bestå av en, två eller tre av dessa delar.

  • Sörja för person betyder att du som god man eller förvaltare ska företräda personen och bevaka personens intressen i mer personliga frågor och försöka se till att personen får så goda levnadsvillkor som möjligt. Till exempel genom att delta i vårdplaneringar.
  • Att förvalta egendom betyder att du som god man eller förvaltare sköter personens ekonomi, till exempel genom att se till att personens räkningar blir betalda.
  • Att bevaka rätt betyder att du som god man eller förvaltare ska bevaka personens rättigheter mot olika myndigheter, företag och privatpersoner. Det kan till exempel innebära att du ska se till att personen får de insatser och ersättningar från samhället som den har rätt till och behöver.

Om godmanskap inte är tillräckligt, till exempel för att huvudmannen motsätter sig hjälp, kan förvaltarskap bli aktuellt.

Bli god man eller förvaltare

Anmäl intresse för att bli god man

Ange i din intresseansökan ange om du är intresserad av att ta uppdrag i både Eslövs och Lunds kommun eller i en av dem.

Paula finns där när Henry behöver det

I filmen nedan berättar Paula och Henry om hur det är att vara respektive få stöd av en god man.

Vem kan bli god man eller förvaltare?

Det viktigaste är att du har viljan och tiden till att lära att känna och hjälpa en medmänniska. Det är också viktigt att du är ansvarfull och ekonomiskt lagd. Att du har koll på olika regler i samhället eller viljan att sätta dig in i dem. Du är kanske anhörig till någon som behöver hjälp eller så har du tid och lust över till att hjälpa en medmänniska att sköta sin vardag.

Arvode

Den som är god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga utgifter för uppdraget (12 kap 16 § föräldrabalken). Det är överförmyndarnämnden som beslutar både om arvodets storlek och vem som ska betala arvodet.

Rätten till arvode

Den som är förordnad förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga utgifter som uppdraget medfört (12 kap 16 § föräldrabalken). Föräldrar som är förmyndare för sina barn har i normalfall inte rätt till arvode. Det är överförmyndarnämnden som beslutar både om arvodets storlek och vem som ska betala arvodet.

Vem betalar arvodet?

Huvudregeln är att det är huvudmannen (den som har god man eller förvaltare) som ska betala arvodet.

Det är storleken på huvudmannens inkomster eller tillgångar som avgör om huvudmannen ska betala arvodet. Om huvudmannens inkomster före skatteavdrag överstiger 2,65 prisbasbelopp eller tillgångarna överstiger 2 prisbasbelopp ska han/hon betala arvodet. Om både inkomsten och tillgångarna understiger dessa värden ska kommunen betala arvodet. Om inkomsterna eller tillgångarna överstiger 2,65 gånger prisbasbelopp respektive två gånger prisbasbelopp, men inte med så stort belopp att det täcker hela arvodet, kan överförmyndarnämnden göra en fördelning mellan huvudmannen och kommunen.

Huvudregeln kan frångås om det finns särskilda skäl, t.ex. om huvudmannen har höga levnadsomkostnader för medicin, sjukvård etc. I ett sådant fall kan kommunen betala arvodet.

Om uppdraget avser att bevaka huvudmannens rätt i ett oskiftat dödsbo är det dödsboet som ska betala arvodet. Även här kan undantag göras om det finns särskilda skäl.

Arvodets storlek

God man/förvaltare lämnar varje år in en årsräkning till överförmyndarnämnden som visar på huvudmannens ekonomi. Den gode mannen/förvaltaren redogör även för den personliga omvårdnaden i en redogörelse. Till sin hjälp vid bedömningen av arvodets storlek har överförmyndarnämnden årsräkningen och redogörelsen, som ger en bild av uppdragets omfattning och svårighetsgrad. Ett normalt arvode uppgår till ungefär 12 000 kronor/år inklusive skatt och arbetsgivaravgifter. Arvodet kan bli högre om uppdraget varit mer omfattande än normalt.

Utbetalning av arvode

Arvodet utbetalas som regel när årsräkningen har granskats och alltså inte per månad utan en gång per år. Som god man eller förvaltare är du inte anställd av Lunds och Eslövs kommuner, då rollen som god man eller förvaltare utgör ett ideellt uppdrag.

Ersättning för tidsspillan eller förlorad arbetstid utgår inte i arvodet.

Om kommunen betalar arvodet

I de undantagsfall då kommunen ska betala arvodet behöver du anmäla ditt bankkonto för utbetalning. För att säkerställa att du får dina utbetalningar till rätt konto behöver du, oavsett vilken bank du använder, anmäla ditt konto till Swedbank eller Sparbankernas kontoregister.
Anmäl konto till Swedbank eller Sparbankerna på Swedbanks webbsajt.

Om du inte har e-legitimation kan du fylla i en blankett och lämna till Sparbanken Skåne.

Anmäl kontonummer för utbetalning av arvode, med blanketten.

Du behöver lämna in blanketten på närmaste Sparbankskontor och legitimera dig. Det är inte möjligt att skicka blanketten via post eller e-post.

Överförmyndarenheten

Telefon: 046-359 50 00
E-post: ofn@lund.se

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1

Telefontid

Överförmyndarenheten har ingen telefontid. När du ringer till oss kommer du till medborgarcenter, som kan hjälpa dig direkt med vissa frågor. Om medborgarcenter inte kan hjälpa dig direkt kommer de att ta dina uppgifter och en handläggare kommer sedan att ta kontakt med dig.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?