Försörjningsstöd är ett stöd för dig som inte har tillräckligt med pengar för att försörja dig eller din familj. Försörjningsstödet ger dig tillfällig hjälp med din ekonomi och förutsättningar för att få ett arbete, så att du kan bli självförsörjande så snabbt som möjligt.
Första onsdagen i varje månad klockan 22.00-02.00 kommer e-tjänsten vara stängd för service.
Här hittar du svar på vanliga frågor om e-tjänsten Mitt försörjningsstöd
Innan du söker:
Det finns ett antal krav som du behöver leva upp till för att ha rätt till försörjningsstöd. De handlar om att du varje månad ska göra vad du kan för att klara dig utan försörjningsstöd. Att komma på bokade möten med dina handläggare hos oss är också ett krav.
Första gången du söker behöver du även kunna visa att du gjort vad du kunnat några månader bakåt.
Du ska alltid informera oss om alla förändringar som kan påverka din rätt till försörjningsstöd.
Du ska till exempel informera oss:
Så här ansöker du om försörjningsstöd:
När du söker försörjningsstöd första gången är det ett antal bilagor du behöver bifoga ansökan för att vi ska kunna bedöma din ansökan. Du måste bifoga dessa till din ansökan för att kunna få pengar. Du laddar upp filer direkt i e-tjänsten, till exempel kontoutdrag från banken eller dokument från Arbetsförmedlingen. Då behöver du inte lämna in pappersunderlag till oss.
Här listar vi de bilagor som du ska bifoga om de är relevanta i ditt fall. Tänk på att enbart använda dessa tecken i filnamnet på digitala filer: A–Ö och 0–9.
Ansök om försörjningsstöd i e-tjänsten ”Mitt försörjningsstöd”, länken hittar du längst upp på sidan. Du som är folkbokförd i Lunds kommun kan logga in med hjälp av e-legitimation. Om du är gift eller sambo behöver ni båda logga in med e-legitimation.
Välkommen till öppen mottagning varje måndag klockan 14-16 och varje onsdag klockan 10-11.30 på Kristallen.
Läs mer om öppen mottagning här.
Om du har skyddade personuppgifter kan du få mer information av din handläggare kring vad som är viktigt att tänka på när du ansöker med e-tjänsten.
If you need to see the film with subtitles in Arabic, Dari or English you can choose to do so with the button "CC".
Om det är första gången du söker försörjningsstöd, eller om det var mer än fyra månader sedan du senast sökte, behöver vi först prata med dig per telefon. Du måste ringa oss, för att kunna få några pengar. Om det är kortare tid än fyra månader sedan du sökte, kontakta den handläggare du hade senast.
När du ringer till oss så ställer vi ett antal frågor till dig om din ekonomiska situation och orsaken till att du behöver försörjningsstöd. VI bokar in dig på ett möte med en av våra socialsekreterare som gör en utredning.
Telefon: 046-359 70 10, vardagar klockan 11–12 och 13–15
E-post: mottagningsenheten@lund.se
Du kan följa ditt ärende genom att logga in i e-tjänsten Mitt försörjningsstöd med din e-legitimation. Då får du veta:
I e-tjänsten kan du välja hur du vill ta emot notifieringar från oss. Du kan också ändra dina kontaktuppgifter.
Vi kallar dig till ett besök för att kunna göra en ekonomisk utredning. På besöket pratar vi om din ekonomiska situation och hur dina behov ser ut. VI pratar också om hur du ska kunna bli självförsörjande igen. Innan besöket ska du ha skickat in kvitton för de utgifter du söker bistånd för samt övriga underlag vi bett dig skicka in.
Efter att du har skickat in en komplett ansökan tar det ungefär 14 dagar tills du får vårt beslut. Du kan överklaga beslutet om du inte är nöjd. Nedan kan du läsa mer om hur du överklagar.
Om vi beviljar din ansökan betalas pengarna oftast ut kring den 25:e varje månad. Första gången du ansöker betalas pengarna ut så snart vi har beviljat din ansökan. Enklaste sättet för dig att se när pengarna betalas ut är att logga in i e-tjänsten ”Mitt försörjningsstöd”.
Om du har fortsatt behov av försörjningsstöd ansöker du varje månad via e-tjänsten. Du ska följa den planering som du och din socialsekreterare gjort för att försöka bli självförsörjande. När du ansöker varje månad kommer du och din handläggare regelbundet ha kontakt för att se vad du gör och planerar att göra för att på sikt bli självförsörjande.
Försörjningsstödet baseras på den så kallade riksnormen. Det är en gemensam grund för alla kommuner. Riksnormen för försörjningsstödet (socialbidrag) ska omfatta de flesta löpande hushållsutgifterna. Det innefattar både personliga och gemensamma kostnader.
Personliga kostnader är kostnader för livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien samt barn- och ungdomsförsäkring.
Gemensamma hushållskostnader är dagstidning, telefon och förbrukningsvaror som exempelvis diskmedel.
Normen för hur mycket försörjningsstöd ett hushåll kan få är summan av de personliga kostnaderna för alla medlemmar i hushållet plus de gemensamma hushållskostnaderna.
Du kan även få ekonomiskt bistånd för till exempel:
För att du ska få försörjningsstöd för dessa kostnader måste de vara skäliga. Det betyder att de måste ligga på en rimlig nivå.
Om du är missnöjd med ett beslut har du rätt att överklaga det. Det är varken svårt eller krångligt.
Handläggaren som utrett ditt ärende ska också informera dig om hur det går till att överklaga. Detta sker oftast i samband med att du får ta del av beslutet. Om du behöver hjälp att överklaga och inte har någon närstående eller annan som kan hjälpa dig med detta kan handläggaren hjälpa till.
För att överklaga behöver du lämna in ett skriftligt överklagande till oss. Det går bra att skriva på ett vanligt papper. Du måste lämna överklagandet senast tre veckor efter det att du fått ditt beslut.
Vi tar ställning till om vi anser att beslutet ska ändras direkt. Vi vidarebefordrar alltid ditt överklagande till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten prövar ärendet och fattar ett beslut om ifall vi ska ändra vårt beslut.
Blir du inte nöjd med förvaltningsrättens dom har du möjlighet att gå vidare till kammarrätten och i sista hand till Högsta förvaltningsdomstolen. I de båda sistnämnda instanserna måste du ha ett prövningstillstånd. Det innebär att domstolen först tar ställning till om det du har tillräckliga skäl för att de ska ta upp ett överklagande.
Du som inte redan har en kontakt på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, eller är osäker på vart du ska vända dig, kan börja med att kontakta mottagningsenheten.
Telefon 046-359 70 10, vardagar 11–12 och 13–15
E-post mottagningsenheten@lund.se
Besöksadress Kristallen, Brotorget 1, Lund
Måndagar–torsdagar klockan 8–17, fredagar klockan 8–16.
Klämdagar och dag före röd dag klockan 8–15.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?