Länk till startsidan

Aktiviteter och mötesplatser

I Lund vill vi erbjuda många aktiviteter och ett rikt utbud av saker att göra på fritiden. Det är ett bra sätt för dig som är ny i Lund att lära känna nya människor.

This information in other languages

  1. Click ”Languages” at the top of the page.
  2. Choose ”Translate”
  3. The language is automatically set in English. But you can change language by changing at the top next to the Google logo, where it says "engelska/English".

I Lund finns det många aktiviteter och mötesplatser som du kan besöka.

Öppna förskolan

Du som är hemma med små barn, som inte är inskrivna i förskolan är varmt välkommen till någon av våra öppna förskolor – Söderlek och Fäladsfamiljen. De öppna förskolorna är en mötesplats för både barn och vuxna.

Öppna förskola

Biblioteken i Lund

Välkommen till biblioteken i Lund. Det är gratis att komma till biblioteket, och vi hjälper dig att använda bibliotekets alla tjänster.

Välkommen till biblioteken

  • Använda gratis wifi.
  • Använda datorer.
  • Skriva ut och kopiera.
  • Läsa tidningar från hela världen, papperstidningar och digitala.
  • Låna och läsa böcker på olika språk – för både barn och vuxna.
  • Barn kan rita, skapa, läsa och titta i böcker.
  • Delta i olika programpunkter som biblioteken planerar.

Föreningsliv

I Lund finns det många föreningar som erbjuder många olika typer av aktiviteter. I en förening kan du träffa nya människor, träna svenska och göra en aktivitet du tycker är rolig.

De flesta föreningar har aktiviteter för barn. Det kan vara olika idrotter eller inom till exempel konst och skapande. Det finns föreningar som har aktiviteter som är gratis, men många tar även en avgift. Om du inte är säker på ifall du vill börja brukar du ofta kunna få testa på en gång gratis. I vissa föreningar kan du börja närsomhelst på året och i andra anmäler du dig i början av varje termin.

Hitta förening

Det är du själv som får hitta en förening som du vill börja i och fråga om de har plats. Om du behöver hjälp kan du som är ny i Lund kontakta Prisma.
Prisma, Eos Cares

Om du är mellan 12 och 18 år kan du också kontakta fritidsledare på fritidsgårdarna som kan hjälpa till.

Aktiviteter för unga

Fritidsgård

En fritidsgård är en mötesplats för unga där det finns utbildad personal, så kallade fritidsledare. I Lunds kommun är alla fritidsgårdar öppna för alla mellan 12 och 18 år. Det är helt gratis och du behöver inte vara medlem eller anmäla i förväg att du ska komma. Fritidsgårdarna har olika öppettider och olika aktiviteter. Vanligt är att komma till fritidsgården för att hänga och träffa kompisar eller fritidsledare, du kan få hjälp med läxor, delta i aktiviteter eller själv planera en aktivitet. På fritidsgårdarna kan det finnas danssal, datorsal, replokal med mera. I Lunds kommun finns åtta fritidsgårdar.
Fritidsgårdar och aktiviteter

Unga på väg

I Lund finns också en mötesplats som heter Unga på väg (tidigare ComUng). Dit kan alla mellan 16 och 25 år komma för att få hjälp med studier eller hitta ett jobb, eller bara för att dricka en kopp kaffe eller låna en dator.

Fältgruppen och mobila gruppen

Det finns också några som heter Fältgruppen som jobbar ute på stan, och några som heter Mobila gruppen som stöttar unga att själva planera och genomföra aktiviteter.

Fältgruppen

Unga Leder Unga

Om du är mellan 13 och 25 år och har en egen projektidé så kan du söka ett bidrag som heter Unga Leder Unga. Alla fritidsledare kan hjälpa dig!

Unga Leder Unga

Lov-aktiviteter

Det händer mycket i Lund. Till exempel finns massa gratisaktiviteter under alla skollov (Lov i Lund).

Vad händer i Lunds kommun

Öva på svenska

I Lund finns det fler olika möjligheter att öva det svenska språket på språkcaféer, språkpromenader och digitala möten. På språkcaféerna kan du träna svenska över en kopp kaffe eller te. Det är öppet för alla och är gratis. Samtidigt skapar du nya kontakter och får vänner.

Öva på svenska

Frivilligkraft

Frivilligkraft finns till för dig som behöver stöd av en volontär, för dig som ville ge stöd till en behövande eller för dig som vill engagera dig i Lunds rika föreningsliv.

Frivilligkraft

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?