Länk till startsidan

Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Bostad och ekonomi – för dig som är ny i Sverige

Det är viktigt att betala sin hyra och fakturor i tid. Men ibland är det svårt att förstå hur bank-id fungerar eller vem som kan hjälpa till om hyresavin har kommit bort. Här finns svar på vanliga frågor som handlar om boende och privatekonomi.

This information in other languages

 1. Click ”Languages” at the top of the page.
 2. Choose ”Translate”
 3. The language is automatically set in English. But you can change language by changing at the top next to the Google logo, where it says "engelska/English".

Har du frågor om din bostad eller hyra?

Hyresvärden är den som hyr ut en bostad. Om du har frågor kring ditt boende eller hyran är det oftast hyresvärden du ska prata med. Du som har fått uppehållstillstånd och är ny i Lund bor oftast hos Lundafastigheter och då är det bostadssamordnarna du ska vända dig till om du har frågor kring ditt boende. Du kan mejla bostadssamordnarna på Lundafastigheter.
E-post: bostad@lund.se

Hitta bostad

LKF är Lunds kommuns kommunala fastighetsbolag. Du kan läsa mer och ställa dig i kö på LKFs webbplats. LKF har också en lista på privata hyresvärdar i Lunds kommun.
LKFs webbplats

Kundcenter LKF: 046-35 85 00

Att flytta

Det är mycket att tänka på när du ska flytta, som folkbokföring, hemförsäkring och abonnemang. Informationsverige.se samlar mycket nyttig information, där kan du läsa mer om vad du behöver göra när du ska flytta.

Att flytta – Information Sverige

Skaffa bankkonto och betala fakturor

Behöver du skaffa ett bankkonto?

Svenska bankföreningen har information på 22 olika språk om hur det går till.
Svenska bankföreningen – att bli bank kund

Behöver du bank-id?

Det enklaste är att prata med din bank, som kan hjälpa dig med beställningen. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att få ett bank-id.

Skaffa bank-id

Har du fått en faktura?

 • Om fakturan är rätt ska du betala den i tid för att slippa extra avgifter.
 • Tycker du att fakturan är fel kan du kontakta den som har skickat fakturan.
 • Har du problem med att betala fakturan kan du kontakta din bank.
 • Ska du betala en faktura för första gången? På Kom vidare kan du få guidning i hur du betalar din faktura.
  Kom vidare

Det finns mer information och tips på Information Sveriges webbplats.
Information Sverige

Vill du skaffa Swish?

På Swishs webbplats kan du läsa mer om vad Swish är, var du kan ladda ner appen och hur du aktiverar Swish i din telefon.
Swish

Försörjning

Det finns olika sätt att få pengar till det allra nödvändigaste, som mat och boende. Om du har ett arbete får du lön, som du betalar skatt på. Om du är arbetslös finns det hjälp att få.

Arbetslöshet

Försörjningsstöd

Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja för dig och din familj så kan du ha rätt att få tillfällig hjälp av arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Lunds kommun. Du kan göra en ansökan om försörjningsstöd med vår e-tjänst om du har mobilt bank-id. Behöver du hjälp med att ansöka om försörjningsstöd kan du besöka oss på Kristallen.
Sök försörjningsstöd

Öppen mottagning hos socialtjänsten

Fonder

Fondmedel är pengar som man kan ansöka om att få om man behöver lite extra hjälp med ekonomin. Det finns olika fonder som man kan ansöka ur, inom kommunen och hos andra organisationer. Man kan söka pengar för mediciner, julklappar, fritidsaktiviteter för barn och busskort bland annat.

 • Lunds kommun har en fond för sjuka och behövande där du som är folkbokförd i kommunen kan söka pengar ur. Ansökan är öppen två gånger om året för utbetalning runt midsommar och jul.
  Fond för sjuka och behövande
 • Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Det kan handla om ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Du kan ansöka när som helst under året.
  Majblomman
 • Svenska kyrkan har flera fonder som du kan söka pengar från om du behöver ekonomiskt stöd.
  Svenska kyrkan

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?