Varmt välkommen till Sverige och till Lunds kommun. Beroende på hur du har kommit till Sverige ser processen lite olika ut. Här försöker vi reda ut detta och förklara de olika begreppen.
Beroende på om du har kommit till Sverige och Lund som kvotflykting, blivit anvisad av Migrationsverket eller har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har du olika rättigheter och möjligheter. Du som vill hjälpa till måste vara medveten om att det finns skillnader och att reglerna kan ändras. Var alltid noga med att kolla upp vad som gäller för varje enskilt fall.
Migrationsverket har mycket bra information på sin webbplats. Deras facebooksida tar också upp aktuella frågor och svar. Där kan du också skriva till Migrationsverket om du har en allmän fråga.
Migrationsverkets webbplats
Migrationsverket Facebook
Du som kommer till Lunds kommun som kvotflykting eller som anvisas hit av Migrationsverket får hjälp av bostadssamordnare och socialsekreterare. Du får en tid till Lundavälkomsten, där det finns personal som ser till att hela familjen hamnar rätt i utbildningssystemet.
Du kommer också få gå samhällsorientering, där du får lära dig om det svenska samhället tillsammans med andra på ditt eget språk.
När du har fått ditt personnummer och blivit folkbokförd i kommunen kan du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Där kommer du att få gå etableringsprogrammet, för att du ska lära dig svenska och hitta ett bra sätt att försörja dig. En del i det är att läsa Svenska för invandrare, sfi.
Skriv in dig på Arbetsförmedlingen
Det finns mycket du kan göra även innan du har fått ditt personnummer. I Lunds kommun finns det många föreningar och organisationer som gärna vill träffa dig!
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har samlat information om vem som gör vad i det svenska flyktingmottagandet.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?