Länk till startsidan

Öppna förskolor

Du som är hemma med små barn, som inte är inskrivna i förskolan är varmt välkommen till någon av våra öppna förskolor. De öppna förskolorna är en mötesplats för både barn och vuxna.

Lunds kommun har två öppna förskolor, varav en är en del av en familjecentral.

Familjecentralen Fäladsfamiljen

Förutom att träffa andra barn och vuxna är sångstunden Fäladsfamiljens signum. Vi älskar att sjunga tillsammans och det gör att vi alla känner stor gemenskap och glädje. Öppna förskolan på Fäladsfamiljen hette tidigare Kulan och finns numera på Fäladstorget.

Fäladsfamiljens adress

Fäladstorget 2, Lund

Telefon: 046-359 64 38

Hitta till Fäladsfamiljen via karta

Fäladsfamiljens öppettider med anpassning till smittläget

För att begränsa smittspridning av covid-19 kommer vi under en period att endast ta emot fyra besökare åt gången (både vuxna och barn räknas). För att fler personer ska kunna besöka oss har vi delat upp öppettiden i flera pass.

Digital sångstund

Från torsdag 20 januari kommer vi också att bjuda in till digital sångstund varje vardag klockan 11.

Fäladsfamiljens öppettider

Dag

Tid

Max antal personer

Måndag

9.00-10.30

4

Tisdag

9.00-10.30

4

Tisdag

12.00-13.30

4

Tisdag

14.00-15.45

4

Onsdag

9.00-10.30

4

Onsdag

12.00-13.30

4

Onsdag

14.00-15.45

4

Torsdag

9.00-10.30

4

Torsdag

12.00-13.30

4

Torsdag

14.00-15.45

4

Fredag

9.00-10.30

4

Fredag

12.00-13.30

4


Det här kan ni göra på öppna förskolan på familjecentralen Fäladsfamiljen

I vår målarhörna kan ni måla på staffli eller vid bordet. Vi har många olika penslar, färger, härliga papper och annat roligt material. I vårt samlingsrum har du möjlighet att leka med leksaker, delta i sångsamling eller läsa tillsammans med ditt barn. Vi har många barnböcker, men också vuxenböcker som handlar om barn och om föräldrarollen.

Vad sägs om att klä ut sig till en tiger, en prinsessa eller något annat kul? Vill ni kanske pussla, spela spel, rita, leka med lera, göra halsband eller något annat pyssel? Vi har många olika saker att välja mellan och ni får gärna komma med egna idéer och önskemål. Våra dockor och gosedjur längtar efter att bli ompysslade och alla bilar, tåg, klossar och andra leksaker trivs bäst när någon leker med dem.

Varje eftermiddag, 15 minuter innan stängning, hjälps vi åt att plocka undan.

Kom tillbaka senare om det är fullt

När vi har många besökare sätter vi upp en fullt-skylt på dörren. När skylten är uppe kan vi tyvärr inte ta emot flera besökare just då men kom gärna tillbaka senare på dagen.

Del av en familjecentral

Förutom den öppna förskolan även finns barnavårdscentral, barnmorskemottagning och socialrådgivning på familjecentralen, som är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn 0-6 år.

Läs mer om familjecentralen Fäladsfamiljen

Öppna förskolan Söderlek

På öppna förskolan Söderlek får du och ditt barn träffa och lära känna andra barn och vuxna. Här kan du utbyta tankar och dela erfarenheter med andra föräldrar. För barnen finns det en mängd roliga aktiviteter och ett stort urval av material.

Söderleks adress

Vårvädersvägen 4K, Lund

Hitta till Söderlek via karta

Söderleks öppettider

Söderlek har stängt på grund av vattenskada och öppnar verksamheten igen torsdag den 20 januari kl 9.00-12.00.

Det här kan ni göra på öppna förskolan Söderlek

Vid varje tillfälle har vi sångstund cirka klockan 10.15 och 14.30. Då använder vi material för att gestalta sångerna och vi spelar också gitarr. Sångerna innehåller ofta rörelser som den vuxne gör tillsammans med barnet. Kom gärna med förslag på sånger ni vill sjunga.

Fika finns till självkostnadspris, 10 kr. Endast kontantbetalning och gärna jämna pengar. Tisdag eftermiddag är det babycafé för barn upp till 1 år.

Så här fungerar de öppna förskolorna

De öppna förskolorna vänder sig till barn som inte är inskrivna i förskolan och till dig som vuxen. Du får möjlighet att träffa och umgås med andra vuxna, samtidigt som barnet får träffa och leka med andra barn. Syftet med de öppna förskolorna är att erbjuda barn en pedagogisk gruppverksamhet och det är en bra förberedelse för den vanliga förskolan.

I Lund finns det två kommunala öppna förskolor – Fäladsfamiljen och Söderlek. Fäladsfamiljens öppna förskola är en del av familjecentralen Fäladsfamiljen på Norra Fäladen.

Du behöver inte anmäla dig i förväg till den öppna förskolan, utan är välkommen när som helst under förskolornas öppettider. Du väljer själv hur ofta du vill komma. Den öppna förskolan kostar inget.

Du ansvarar för ditt barn

Som förälder, eller annan medföljande vuxen, har du ansvar för ditt eller dina barn under vistelsen på öppna förskolan. Mobiltelefonerna ska vara på tyst läge under sångstunden och vi vill inte att du filmar eller fotograferar.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?