Varje dag serverar vi minst två rätter till dig som är elev, där en alltid är vegetarisk. Till det finns alltid en salladsbuffé och knäckebröd.
För att se skolmaten i veckan eller flera veckor framåt, gå in på länken nedan och välja aktuell skola.
Skolmaten som app, i app store
Vissa skolor och förskolor finns inte med i appen utan finns tillgängliga genom skolan eller förskolan.
Specialkost erbjuds till elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, till exempel vid allergi eller överkänslighet. En anpassad måltid är avsedd för elever som på grund av olika funktionshinder inte kan tillgodogöra sig behovet från ordinarie måltid.
För att tillgodose olika smaklökar arbetar vi för att skapa en så varierad matsedel som möjligt. Vi erbjuder minst två olika rätter varje dag så att du som matgäst har möjlighet att välja vad du ska äta. Minst en av dessa rätter ska vara lakto-ovo vegetarisk, det vill säga för dig som är vegetarian men äter ägg och mejeriprodukter. Alla kan välja den vegetariska maträtten om de vill.
Salladsbuffén innehåller minst fem olika sorters grönsakskomponenter, varav minst tre grova, fiberrika grönsaker, minst en baljväxt och minst en salladsgrönsak eller frukt. Målet är att varje elev ska äta 100–125 gram grönsaker och frukt i samband med skollunchen.
En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet. Vi strävar efter att i största möjliga mån använda svenska ekologiska livsmedel, men det är tillgången på marknaden och årstiderna som styr. Allt kött vi serverar är svenskt.
Lunds kommun har ingen samlad matsedel, vilket innebär att köket på din skola ibland arbetar annorlunda eller serverar andra rätter än andra skolor.
Måltidsservice planerar, tillagar och levererar måltider till majoriteten av gymnasieskolorna och grundskolorna i Lunds kommun samt till en del förskolor. Måltidsservice svarar också för omkring 60 procent av kommunens livsmedelsinköp.
De skolor som inte har egna tillagningskök får mat levererad från ett annat kök. I vissa fall tillagas vissa delar av måltiden på plats, exempelvis salladsbuffén.
Det är svårt att ge en exakt procentsiffra eftersom det skiftar beroende på säsong och från skola till skola. I slutändan beror det också på vilken mat eleven väljer. Vår målsättning är att det ska finnas minst ett vegetariskt alternativ varje dag.
Vi följer fortlöpande upp vilka rätter som är populärast för att kunna beställa rätt mängd livsmedel och ser till att storleken på portionerna är anpassad efter respektive årsgrupps energi- och näringsbehov. Därmed minskar vi risken att maten ska ta slut.
Efterfrågan på olika rätter skiftar från skola till skola men målsättningen är att det alltid ska finnas lagad huvudrätt, knäckebröd och nyckelhålsmärkt lättmargarin, salladsbord som innehåller minst fem komponenter samt mjölk. Måltiderna är planerade, näringsberäknade och följer Livsmedelsverkets riktlinjer ”Bra mat i skolan”.
Den mat som kan återanvändas kyls eller fryses ner för återanvändning. Den mat som inte kan eller får serveras igen blir till biogas.
All mat som serveras följer Livsmedelsverkets riktlinjer för att garantera att den är hälsosam och näringsriktig.
Nej, det är inte tillåtet att äta medhavd mat i skolrestaurangen. Det finns flera skäl till detta, bland annat att medhavd mat kan innebära risk för de barn som är allergiska eller överkänsliga.
Skolrestaurangerna väljer själva vilka maträtter de vill servera.
Det beror på vilken klass du går i. Våren 2024 kostar livsmedlen till en mellanstadieportion 14,80 och gymnasiet 17,76.
Det är oftast måltidspersonalen på din skola som bestämmer hur matsedeln ser ut och vilka rätter som serveras. Men de kan inte välja helt fritt utan måste följa lagar, regler och mål som finns för måltider i kommunen. De måste se till så att maten innehåller tillräckligt mycket näring, det står i skollagen.
Vi vill att alla matgäster ska vara nöjda med skolmaten. Du som matgäst har rätt att påverka din skolmåltid. Bästa sättet att påverka matsedeln och skolmåltiden är genom att delta i matrådet på din skola. Ett annat sätt att påverka är att berätta för personalen vad du tycker om maten som serveras.
Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Lunds kommun får årligen närmare en miljon kronor i stöd från EU för att servera mjölk i våra skolor.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?