Länk till startsidan

Bra mat i skolan

Skolmaten är gratis för alla elever som är folkbokförda i Lund. Du som elev har minst två maträtter att välja mellan. Minst ett av dessa val ska vara lakto-ovo-vegetariskt, det vill säga för dig som är vegetarian men äter ägg och mejeriprodukter.

Vilken mat serveras i skolan?

Vill du ha koll på vad som servas i skolan finns två alternativ – webben eller app.

Skolmat på webben

För att se skolmaten i veckan eller flera veckor framåt, gå in på länken nedan och välja aktuell skola. Vill du skriva ut en matsedel för flera veckor framåt gör du det lättast genom att söka upp din skola, välj skriv ut och markera sedan hur många veckor framåt du vill se.

Hitta matsedel för din skola

Skolmat i app

Du kan också ha koll på menyn i skolan genom att ladda ner appen ”Skolmaten” till din smarta mobiltelefon. Om du använder en iPad måste du söka efter iPhone-appen "Skolmaten" eftersom den inte syns om du söker bland ”Endast iPad-appar”. Vissa skolor och förskolor finns inte med i appen utan finns tillgängliga genom skolan eller förskolan.

Hämta appen i App Store

Hämta appen i Google Play

Behöver du specialkost?

Barn och elever som av medicinska eller särskilda skäl inte äter ordinarie mat erbjuds specialkost. Du ansöker om specialkost genom att skriva ut och fylla i blanketten. Den lämnas sedan till skolsköterskan på din skola eller till din förskola.

Du behöver inte anmäla önskemål om vegetarisk kost. Varje dag finns det minst en maträtt som lakto ovo vegetarisk, det vill säga för dig som är vegetarian men äter ägg och mejeriprodukter.

Hämta intyg för att ansöka om specialkost

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om den mat som serveras. Hittar du inte svar på din fråga, är du välkommen att fråga personalen i ditt kök eller kontakta oss via mejl, telefon eller sociala medier. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan!

Varifrån kommer det kött som serveras?

Allt kött kommer från Sverige.

Var kommer maten ifrån om den inte lagas på skolan?

De skolor som inte har egna tillagningskök får mat levererad från ett annat kök. I vissa fall tillagas vissa delar av måltiden på plats, exempelvis salladsbuffén.

Vad händer med den mat som inte äts upp?

Den mat som kan återanvändas kyls eller fryses ner för återanvändning. Den mat som inte kan eller får serveras igen blir till biogas.

Är maten näringsriktig?

All mat som serveras följer Livsmedelsverkets riktlinjer för att garantera att den är hälsosam och näringsriktig.

Livsmedelsverkets riktlinjer

Får jag ta med egen mat till skolan?

Nej, det är inte tillåtet att äta medhavd mat i skolrestaurangen. Det finns flera skäl till detta, bland annat att medhavd mat kan innebära risk för de barn som är allergiska eller överkänsliga.

Varför är det olika maträtter på olika skolor och förskolor?

Skolrestaurangerna väljer själva vilka maträtter de vill servera.

Hur mycket får skolmaten kosta?

Det beror på vilken klass du går i. Under 2021 kostar livsmedlen till en mellanstadieportion 12,40 kronor, en gymnasieportion något mer.

Så här skapar vi matsedeln

En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet.

Två maträtter och salladsbuffé

För att tillgodose olika smaklökar arbetar vi för att skapa en så varierad matsedel som möjligt. Måltidsservice erbjuder minst två olika rätter varje dag så att du som matgäst har möjlighet att välja vad du ska äta. Minst en av dessa rätter ska vara lakto-ovo vegetarisk. Det betyder vegetarisk kost som kan innehålla mejeriprodukter och ägg. Alla matgäster kan välja dagens vegetariska maträtt om de vill.

Varje dag serveras det en salladsbuffé. Salladsbuffén innehåller minst fem olika sorters grönsakskomponenter, varav minst tre grova, fiberrika grönsaker, minst en baljväxt och minst en salladsgrönsak eller frukt. Målet är att varje elev ska äta 100–125 gram grönsaker och frukt i samband med skollunchen.

Vill du vara med och påverka skolmaten?

Det är oftast måltidspersonalen på din skola som bestämmer hur matsedeln ser ut och vilka rätter som serveras. Men de kan inte välja helt fritt utan måste följa lagar, regler och mål som finns för måltider i kommunen. De måste se till så att maten innehåller tillräckligt mycket näring, det står i skollagen.

Vi vill att alla matgäster ska vara nöjda med skolmaten. Du som matgäst har rätt att påverka din skolmåltid. Bästa sättet att påverka matsedeln och skolmåltiden är genom att delta i matrådet på din skola. Ett annat sätt att påverka är att berätta för personalen vad du tycker om maten som serveras.

Vem lagar maten?

Lunds kommun har ingen samlad måltidsorganisation, vilket innebär att köket på din skola ibland arbetar annorlunda eller serverar andra rätter än andra skolor.

Måltidsservice planerar, tillagar och levererar måltider till majoriteten av gymnasieskolorna och grundskolorna i Lunds kommun samt till en del förskolor. Måltidsservice svarar också för omkring 60 procent av kommunens livsmedelsinköp.

Viktiga principer för skolmaten

God hälsa och kulturbärare

Vi arbetar för att mat och måltider som serveras i kommunen ska bidra till god hälsa, fungera som en källa till glädje och välbefinnande samt vara en kulturbärare. Maten som serveras ska bestå av råvaror och produkter som producerats på ett bra sätt. Vi arbetar aktivt för en långsiktig hållbar utveckling, vilket innebär att maten ska vara bra för både hälsa och miljö.

Hållbar mat

Genom ett långsiktigt strategiskt arbete ligger vi i framkant i Sverige avseende hållbara livsmedelsinköp. Det innebär till exempel att en stor andel av livsmedelsinköpen är ekologiska. Och att animaliska livsmedel i väldigt stor utsträckning har Sverige som ursprungsland.

Vi vill att köttet och fisken vi köper ska vara så bra som möjligt. Därför väljer vi fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt.

Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra och är från närområdet. Grönsakerna vi köper är till större delen ekologiska med fokus på de som är i säsong.

Öka utbudet av vegetarisk mat

Vi arbetar för att öka intaget av baljväxter, grönsaker, frukt och spannmål samt öka utbudet av goda vegetariska maträtter som uppskattas av våra gäster.

EU-finansierad mjölk

EU-flaggan.

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Lunds kommun får årligen närmare en miljon kronor i stöd från EU för att servera mjölk i våra skolor.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?