Länk till startsidan

Familjecentralen Fäladsfamiljen

Välkommen till Lunds första familjecentral, Fäladsfamiljen, som finns vid Fäladstorget i norra Lund. En familjecentral är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn 0–6 år.

Här finns barnavårdscentral, öppen förskola, föräldrarådgivning och barnmorskemottagning – allt samlat under ett tak. Det kostar ingenting att besöka familjecentralernas olika verksamheter.

Du kan fråga om allt, från oro kring ditt barns hälsa och utveckling till olika vardagsproblem. På familjecentralen erbjuds också olika former av föräldrautbildning i grupp. Familjecentralen är unik på så sätt att de som samarbetar här snabbt och enkelt kan erbjuda stöd för att tillsammans med dig hitta lösningar för era behov.

Hjärtat i familjecentralen är den öppna förskolan. Där kan du och ditt barn träffa andra vuxna och barn för att umgås, leka, utbyta erfarenheter och samlas kring gemensamma aktiviteter. Du har själv ansvar för ditt barn när ni är här.

Öppettider

Öppet under sommaren

Under sommaren har öppna förskolan öppet följande dagar för barn från 0-6 år.

Öppna förskolans öppettider under sommaren

Vecka

Öppna dagar

Tid

Vecka 26 (26–30 juni)

alla dagar

kl 9–14

Vecka 27 (3–7 juli)

måndag–onsdag

kl 9–14

Vecka 28 (10–14 juli)

måndag–onsdag

kl 9–14

Vecka 29 (17–21 juli)

onsdag–torsdag

kl 9–14

Vecka 30 (24–28 juli)

torsdag–fredag

kl 9–14

Ordinarie öppettider

Dag

Tid

Ålder på barnen

Måndag

9.00–12.30

0–8 månader

Tisdag

9.00–16.00

0–6 år

Onsdag

12.00–16.00

0–6 år

Torsdag

9.00–16.00

0–12 månader

Fredag

9.00–14.00

0–6 år

Det här kan ni göra på öppna förskolan

I vår målarhörna kan ni måla på staffli eller vid bordet. Vi har många olika penslar, färger, härliga papper och annat roligt material. I vårt samlingsrum har du möjlighet att leka med leksaker, delta i sångsamling eller läsa tillsammans med ditt barn. Vi har många barnböcker, men också vuxenböcker som handlar om barn och om föräldrarollen.

Vad sägs om att klä ut sig till en tiger, en prinsessa eller något annat kul? Vill ni kanske pussla, spela spel, rita, leka med lera, göra halsband eller något annat pyssel? Vi har många olika saker att välja mellan och ni får gärna komma med egna idéer och önskemål.

Varje eftermiddag, 15 minuter innan stängning, hjälps vi åt att plocka undan.

Om det är fullt

När vi har många besökare sätter vi upp en fullt-skylt på dörren. När skylten är uppe kan vi tyvärr inte ta emot flera besökare just då men kom gärna tillbaka senare på dagen.

I Lund finns också öppna förskolan Söderlek som ligger på Klostergården.

Öppna förskolan Söderlek

Du som går med din familj till barnmorskemottagningen eller barnavårdscentralen är välkommen på våra föräldrautbildningar.

Vill ni veta datum för utbildningarna eller har andra frågor kontakta din barnmorska eller BVC-sköterska. Det går även att anmäla sig på plats.

På Barnavårdscentralen (BVC) träffar du en BVC-sköterska och ibland också läkare. BVC-sköterskan följer barnets utveckling, ger vaccinationer och samtalar om barns hälsa. I våra föräldragrupper kan du skapa kontakter med andra föräldrar och utbyta erfarenheter.

Information och kontaktuppgifter till Barnavårdscentralen Norra Fäladen - 1177 Vårdguiden

Fysioterapeuten erbjuder individuella undersökningar och behandlingar, och medverkar i gruppverksamheten inom barnavårdscentralen och barnmorskemottagningen. Individuella behandlingarna kan bestå av behandling för till exempel tortikollis och skallasymmetrier hos barnet. Möjlighet finns att bistå vid motoriska bedömningar eller ortopediska diagnoser. Inom gruppverksamheten ger fysioterapeuten information och utbildning gällande kvinnans kropp utifrån graviditeten, samt kring det lilla barnet.

Stöd och rådgivning sker i samverkan med övriga yrkeskategorier på familjecentralen.

Här kan du träffa barnmorskan för hälsobesök under hela graviditeten. Vi erbjuder stöd i föräldraskapet under graviditeten och ger möjlighet till föräldraförberedande kurser. När ditt barn är fött går du hit för efterkontroll och preventivmedel. Till barnmorskemottagningen kan du även komma för alla frågor som rör sexuell hälsa. Vi bemöter alla som kommer till oss individuellt och ger det stöd som du och din familj har behov av.

Information och kontaktuppgifter till Barnmorskemottagningen Norra Fäladen - 1177 Vårdguiden

Föräldrarådgivaren är socionom till yrket och erbjuder föräldraskapsstöd och samtalsstöd i frågor som rör din familjesituation. Kanske har du funderingar kring dina nära relationer, föräldraskap eller hur du ska få vardagen att gå ihop. Du kan ha drabbats av en kris i livet eller kanske behöver du bara veta vart du ska vända dig för att få rätt hjälp. Du kan också få hjälp att kontakta olika myndigheter och få annan samhällsinformation. Det ska vara lätt för dig att få kontakt med föräldrarådgivaren. Föräldrarådgivaren har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och registreras inte.

Familjecentralen anordnar träffar med olika teman, då du får information och möjlighet att ställa frågor. Här ser du vilka som är de närmast inplanerade tematräffarna.

Tematräffar

Ämne

Dag och tid

Folktandvården

Torsdag 30 mars kl 9.30–10.30

Böcker och läsning för barn

Tisdag 18 april kl 9.30–10.30

Dietist pratar mat - tips kring kost och hälsa

Måndag 24 april kl 10.00–11.00

Biblioteksbussen står parkerad utanför familjecentralen

Tisdag 25 april kl 9.30–11.00

Familjerätt - juridiska frågor

Tisdag 2 maj kl 10.00–11.00


Film om Fäladsfamiljen

Kontakta oss

Besöksadress: Fäladstorget 2, Lund

Barnavårdscentralen

Sofia Cremon: 046-275 21 10
Beata Gohar: 046-275 21 20
Sara Einarsson: 046-275 21 30

Barnmorskemottagningen

Anna Skarin, Cecilia Dellgård och Anna Raue Larsson: 0771-22 90 00

Föräldrarådgivning

Linda Sjöström: 046-359 57 02

Sjukgymnast/Fysioterapeut

Kristina Degerskär: 046-275 21 25

Öppna förskolan

Anette Melin och Marie Samuelsson: 0722-40 81 06

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?