Länk till startsidan

Föräldrautbildning och samtal

Som förälder kan du ibland behöva stöd i ditt föräldraskap. Kanske har ni kört fast i gamla spår och behöver nya tips och strategier för att komma vidare.

Att vara en bra mamma eller pappa är alla föräldrars önskan, men ibland sätts du på verkliga prov. Det kan handla om allt från syskon som bråkar, oro över att ha ett krävande barn till osäkerhet om vilka regler man ska sätta. Vi erbjuder vägledning enskilt och utbildningar i grupp.

Vi erbjuder föräldrautbildning i grupp i ABC (Alla Barn i Centrum) och Komet (Kommunikationsmetod), individuella vägledningssamtal och individuellt webbaserad föräldrautbildning för föräldrar med barn i åldern 3–12 år eller tonåringar. Stödet erbjuder vi dig kostnadsfritt. Du som behöver tolk vid samtalet kan få det och vi erbjuder även samtalen på engelska. Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Kontakta Linda Bårström för mer information och anmälan.
Telefon: 046-359 43 49
E-post: linda.barstrom@lund.se.

”Att gå en föräldrautbildning har hjälpt vår familj oerhört mycket”

Föräldrautbildning ABC

Föräldrautbildningen ABC, Alla Barn i Centrum, syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för barnen att växa upp till trygga och självständiga individer.

De flesta föräldrar upplever vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur får vi tid till härligt umgänge med våra barn? Hur kan vi förebygga konflikter? En sak är säker, ingen förälder är ensam om dessa funderingar.

Vi träffas i grupp

ABC består av fyra gruppträffar á 2,5 timmar. Träffarna har olika teman och leds av utbildade gruppledare. Varje grupp har 10–12 deltagare. Vi tar del av varandras erfarenheter och av forskning. Mellan träffarna övar vi på innehållet hemma med barnen.

ABC har utvecklats av folkhälsomyndigheten och syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap och barns utveckling. Utvärderingar visar på positiva effekter på upplevd föräldrakompetens samt på barnets hälsa och utveckling.

Vem kan gå kursen?

Du som har barn i åldern 3–12 år eller 13-18 år och bor i Lunds kommun. Vi erbjuder kursen både på svenska och engelska.

Anmäl dig här

Vi startar utbildningarna löpande. Anmäl dig via e-tjänsten så återkommer vi när vi kan erbjuda dig plats.

  • Om du vill gå kursen på engelska, anmäl dig direkt till Roeshan Reddy på e-post roeshan.reddy@lund.se
  • Om du vill gå kursen på dagtid för föräldrar som har barn 3-12 år, anmäl dig direkt till Linda Bårström på e-post linda.barstrom@lund.se

Om du vill veta mer om ABC för barn 3-12 år, kontakta Linda Bårström på telefon 046-359 43 49.

Om du vill veta mer om ABC för barn 13-18 år, kontakta Roeshan Reddy på telefon 046-359 91 39.
Du når oss även på abc@lund.se

Komet – gruppbaserad föräldrautbildning

Vill du minska konflikterna hemma och få en bättre relation med ditt barn? Har konflikterna pågått länge? Då finns en kostnadsfri föräldrautbildning för dig – Komet.

Det är vanligt att barn bråkar med sina föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska hantera det. Du kommer att se nya möjligheter och få ta del av nya strategier kring hur du kan möta och prata med barnet.

Vi träffas i grupp

Vi träffas i grupp tillsammans med andra föräldrar samt två Komet-gruppledare. Alla övningar och innehållet i kursen bygger på forskning kring hur konflikter kan minskas och hur relationen kan stärkas mellan barn och föräldrar.

Komet består av 10 gruppträffar och en individuell träff. Gruppträffarna tar ca 2,5 timme inklusive fika. Här ser du vad de olika träffarna omfattar.

Träff 1–3 Positiv samvaro

Grunden för att minska bråk och tjat är att öka positiv samvaro och uppmärksamhet. De första träffarna övar vi på detta och på att vara tydlig som förälder.

Träff 4–6 Det som fungerar

Vi hjälps åt att fokusera på det som motiverar just ditt barn och uppmärksammar det positiva. Träff sex är en individuell träff där du kan bjuda in exempelvis skolpersonal eller någon annan person som är viktig för ditt barn. Under den individuella träffen kan vi även prata mer om något som är särskilt viktigt för dig och ditt barn.

Träff 7–9 Sänka volymen

Vi diskuterar vilka strider du kan välja bort och vilka du behöver ta samt hur du kan göra det. Du lär dig hur du kan bli mer begriplig och förutsägbar för ditt barn.

Träff 10 Problemlösning

Vi går igenom hur du tillsammans med ditt barn kan komma överens om lösningar på problem.

Träff 11 Framtiden

Träff elva är en avslutande träff med fokus på vad du som förälder bär med dig från Komet.

Vem kan gå kursen?

Du som har haft konflikter med ditt barn under lång tid, som bor i Lunds kommun och har barn i åldern 3–11 år.

Anmäl dig till Komet

En ny grupp startar hösten 2023 för dig som har barn som är 3–11 år. För att anmäla ditt intresse till Komet skickar du ett mejl till oss.
E-post: komet@lund.se

Internetbaserad föräldrautbildning

Vi erbjuder även möjlighet att delta i iKomet, en internetbaserad föräldrautbildning för föräldrar med barn 3–11 år. Utbildningen består av sju olika avsnitt på 1–2 timmar vardera. Du får möjlighet att prata med oss inför, under och efter utbildningen, antingen i ett vanligt möte, digitalt eller telefon.

Vi erbjuder även en liknande föräldrakurs på nätet för föräldrar med barn i tonåren. Utbildningen består av sju olika avsnitt på 1–2 timmar vardera. Du får individuell coaching mellan varje avsnitt via telefon.

Anmäl dig här

Anmäl intresse till Linda Bårström.
E-post linda.barstrom@lund.se
Har du frågor eller vill du veta mer? Kontakta Linda Bårström.
Telefon: 046-359 43 49.

Vägledningssamtal med socionom

Att vara en bra mamma eller pappa är alla föräldrars önskan, men ibland sätts man på verkliga prov. Med hjälp av vägledningssamtal kan du få hjälp att se nya vägar. Vi går igenom olika idéer och möjligheter att förändra det du upplever som problem i familjen. Du som har barn i åldern 3-17 år kan få stöd av oss.

Hur går det till?

Ring och boka tid med en av våra socionomer. Vi erbjuder enskilda samtal fem gånger à 1–2 timmar. Vi träffas hos oss eller tar ett digitalt eller på telefon.

Vägledningssamtal är kostnadsfritt och erbjuds föräldrar i Lunds kommun. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler.

Mer information och tidsbokning

För mer information, ring eller mejla oss.
Du som har barn 3-12 år ring Linda Bårström, telefon 046-359 43 49 

Du som har barn 13-18 år ring Roeshan Reddy, telefon 046-359 91 39.
E-post: vagledningssamtal@lund.se

Barn i föräldrars fokus, BIFF

Barn i föräldrars fokus (BIFF) är en utbildning för separerade föräldrar i konflikt med syfte att synliggöra barnets behov i situationen. Det är en kostnadsfri utbildning som vänder sig till dig som är förälder och har barn som bor i Lunds kommun.

Barn som upplever skilsmässa har ofta många tankar och känslor kring detta. De kan vara allt ifrån att barnet tar på sig skulden för föräldrarnas skilsmässa till att de känner att de behöver ta hand om mamma och pappa. Det här lyfter vi tillsammans i gruppen. Vi diskuterar och reflekterar över den egna situationen. Fokus är barnen och hur de påverkas av att föräldrarna befinner sig i familjerättslig tvist.

Grupperna leds av två familjebehandlare på socialförvaltningen. Vi träffas en kväll i veckan vid tre tillfällen. Föräldragrupperna kommer att ha max åtta deltagare.

Vem kan gå kursen?

Separerade föräldrar i konflikt som vill synliggöra barnets behov i situationen.

Nästa kursstart

Höstens kurser startar:

  • 20 november
  • 27 november
  • 4 december

Anmäl dig här

Anmäl intresse till e-postadressen biff@lund.se
Har du frågor eller vill du veta mer? Kontakta Roeshan Reddy, telefon: 046-359 91 39

Erfarenhet har visat att föräldrar som deltagit i BiFFgrupper upplever ett starkt stöd i att träffa andra i liknande situation.

Bra tips till föräldrar

I filmen nedan ger våra familjebehandlare fyra tips på hur du kan minska antalet konflikter med ditt barn. Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver mer stöd och hjälp.

If you need to see the video with subtitles, please follow the links below.

English subtitles

Arabic subtitles

Dari subtitles

Lästips

Två lästips till dig som förälder:

”Fem gånger mer kärlek” av Martin Forster

”Vad alla föräldrar borde få veta” av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouri

Länktips

Att ett barn far illa kan märkas på olika sätt. 1177.se guidar dig i hur du kan upptäcka signalerna.
Länk till 1177.se

Länk till Rädda barnens råd till dig som förälder.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?