En parrelation utsätts för många prövningar. Det kan handla om allt från vad som händer när det första barnet kommer, ekonomiska bekymmer, otrohet eller konflikter i släkten till att känslorna försvunnit. Familjerådgivningen erbjuder professionell hjälp genom samtal till de par som tar kontakt och söker stöd.
Vi på Familjerådgivningen arbetar under sträng sekretess och för inga journaler. Den som vill kan med andra ord vara anonym. Familjerådgivarna är socionomer med terapeutisk vidareutbildning och lång yrkeserfarenhet.
Familjerådgivningen i Lund är till för dig som bor i kommunerna: Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp, Burlöv och Höör.
Vi ger par hjälp att
Orsakerna till att en relation inte fungerar kan vara många och det är bra att söka råd och stöd för att komma till rätta med problemen. Kanske känner ni igen er i exemplen nedan:
Ja, det gör det! En stor nationell undersökning ”Kärlek och Hälsa” visar att par som gått i familjerådgivning upplever en positiv förändring som är bestående även vid en tvåårsuppföljning.
Lunds familjerådgivning gör också en brukarenkät med jämna mellanrum som visar att de flesta par är nöjda och upplever en stor och positiv förändring efter familjerådgivning.
Barnen mår också bra av att föräldrarna går i familjerådgivning.
Antalet samtal som behövs varierar, för vissa par räcker det med två till tre gånger, medan andra går under en längre period. Varje samtal tar 1–1,5 timme och kostar mellan 200 och 400 kronor per samtal beroende på vilken kommun du bor i. Möjlighet till avgiftsbefrielse finns då ingen ska behöva avstå från familjerådgivning av ekonomiska skäl.
En första kontakt med oss och tidsbokning sker bara via telefon, då du får prata direkt med en familjerådgivare. Vi har varierande väntetider.
Vad kostar ett samtal med Familjerådgivningen?
Burlöv: 200 kr
Höör: 300 kr
Kävlinge: 300 kr
Lomma: 400 kr
Lund: 300 kr
Staffanstorp: 300 kr
OBS! Mottagningen är kontantfri. Vi tar inte emot kontanter som betalning.
Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Familjerådgivningen, Gasverksgatan 1, 2 vån, 222 29 Lund
Besöksadress: Gasverksgatan 1, 2 vån, Lund
Telefon: 046-359 69 68
E-post: familjeradgivningen@lund.se
Telefontider till familjerådgivare: Måndag, torsdag–fredag 10.30–11.45, tisdag–onsdag 13–14.15. Ändringar kan förekomma och meddelas i så fall på vår telefonsvarare. Lunchstängt 12–12.45
Familjerådgivningen erbjuder kurser till par som vill arbeta på sin relation.
Det kan vara utmanande att vara i en kärleksrelation. Familjerådgivningen för Burlöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund och Staffanstorp erbjuder kursen ”Vi två”.
Kursen vänder sig till er som önskar bli bättre på att kommunicera med varandra, öka förståelsen för varandra och lära er nya strategier för att hantera konflikter när de uppstår. Den ger er tips på hur ni kan stärka er kommunikation och få verktyg för att hantera konflikter och därmed skapa möjlighet att närma er varandra på ett nytt sätt. Kursen är baserad på den forskning som professor John Gottman presenterar i sin bok ”De 7 gyllene reglerna för en lycklig kärleksrelation".
Under dagen kommer vi tillsammans med er gå igenom de sju principerna som hjälper relationer att fungera ännu bättre.
Vi kommer att varva föreläsningar i helgrupp med enskilda praktiska övningar för er som par. I kursen ingår även arbetsmaterial och John Gottmans bok som ni får med er hem i gåva.
Vi kommer att bjuda på fika under för- och eftermiddagen.
Lunch intas på egen hand.
Kostnad: Kursen är kostnadsfri
Plats: Studio Stadshuset, Stora Gråbrödersgatan 14 i Lund.
Tid: Gruppen ges vid två tillfällen under hösten:
9 oktober och 13 november. Dagen börjar kl. 09 och slutar kl. 16.
Anmälan: Låter detta spännande och som något för er?
Anmäl er eller skicka frågor genom att mejla till oss.
E-post: kristina.svartek@lund.se eller nina.smith@lund.se.
Uppge då namn, telefonnummer, vilken kommun ni bor i, eventuella allergier samt datum som ni önskar delta.
Vill du och din partner förbättra och fördjupa er kommunikation om sex och lust? De som kan prata med varandra om sex och lust på ett bra sätt är oftast mer nöjda med både relationen och sexlivet. Nu erbjuder vi en heldag kring temat sex och lust. Vi ser lust, sex och fysisk närhet som en positiv och betydelsefull kraft som påverkar och stärker många delar i en relation.
Under kursdagen varvas korta föreläsningar med samtalsmoment som du gör enskilt tillsammans med din partner. Tyngdpunkten ligger på er relation men det finns även utrymme att dela med sig av sina tankar och reflektioner.
Vi kommer inte att klä av oss, prata sexleksaker eller göra kroppsövningar. Kursledarna är socionomer och legitimerade psykoterapeuter och har många års erfarenhet av samtal kring sexualitet. Vår förhoppning är att den här kursen ska fördjupa och stärka er kommunikation kring lust och sex.
Kostnad: 400 kronor
Plats: Familjerådgivningen i Lund, Gasverksgatan 1, andra våningen
Tid: Den 25 januari 2025 klockan 9.30–15.30
Anmälan: Om du har frågor eller vill anmäla intresse, hör av dig till Erik Nyman eller Pia Fogelberg Skoglösa på Familjerådgivningen.
E-post: erik.nyman@lund.se
E-post: pia.fogelbergskoglosa@lund.se.
Konflikter är en naturlig del i relationer och samlevnad. Det är bland annat hur vi handskas med olikheter och missförstånd som avgör hur vi mår i våra relationer. Ibland kan det ta lite tid att få sitt första samtal med en familjerådgivare. Om man bråkar mycket och ständigt hamnar i samma mönster, kan man tänka på och/eller försöka följande:
Längst ner på sidan finns också bra boktips som kan ge stöd och hjälp i väntan på professionell hjälp.
Vill ni undersöka er relation lite närmare, kan ni använda er av ett ”besiktningsprotokoll” där ni genom frågor och svar kommer fram till ett ”resultat” kring er relation. Till formuläret finns råd och tips om nödvändiga samtal och åtgärder utifrån resultatet. Använd formuläret som en fingervisning till varandra om hur ni upplever relationen.
Besiktningsformuläret finns här Pdf, 177 kB.
Relationsvård i vardagen - tips och praktiska råd om relationer
En skilsmässa eller separation kan vara utmanande för både dig och ditt barn. Vi erbjuder det digitala verktyget SES, samarbete efter skilsmässa, som ger dig hjälp att hantera de förändringar som en skilsmässa innebär. SES kostar inget att använda.
Ett sätt att komma en bit på väg när man vill göra något åt sin relation är att ta del av andras råd och tankar. Vi tipsar om några bra böcker!
7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation, John Gottman
Att skiljas med barn: föräldrar i två hem, Malin Bergström
Bonusföräldrar, Jesper Juul
Come as You Are (på engelska), Emily Nagoski
Det blir bra, Ola Ringdal
Hemligheten. Från ögonkast till varaktig relation, Dan Josefsson, Egil Linge
Håll om mig, Sue Johnsson
Konsten att hålla ihop, Lennart Lindgren, Malou von Siwers
Kåt, glad och tacksam, Eva Sanner
Kärlekens ACT, stärk din relation med acceptance and commitment therapy, Russ Harris
Kärlekskris: Gå vidare efter otrohet, Esther Perel
Kärleksrelationen, Tomas Böhm
Lust & olust, om sex, närhet och anknytning, Malin Drevstam.
Närmare varandra. Nio veckor till en starkare parrelation, Burman Maria, Norlander Anna-Karin, Carlbring Per, Andersson Gerhard
Vilken vecka? När föräldrar skiljer sig, Jennie Persson
Vägen genom skilsmässan: att hantera en förlorad kärleksrelation, Anna Bennich Karlstedt
Skärmtid, familjens guide till den digitala vardagen, Björn Solfors
Föräldrarguiden vid autism och adhd. Så vägleder du ditt barn från ung till vuxen, Katarina A. Sörngård
Få familjen att funka. Tydliggörande pedagogik i vardagen, David Edfelt, Cajsa Jahn, Malin Reuterswärd, Anna Sjölund
Föräldraguide vid separation med barnet i fokus, Maria Ekroth, Liselotte Mässing
Fem gånger mer kärlek: forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv: en bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år, Martin Forster
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?