Länk till startsidan

Mat och inköp

Bor du hemma och behöver stöd med matlagning eller med att beställa hem dagligvaror kan du ansöka om det. Vilket stöd du kan få beror på dina behov och anpassas individuellt. Du kan exempelvis få hjälp med att lägga beställningar från affärer eller restauranger, ledsagning för att ta dig till en av våra lunchrestauranger för pensionärer och har du stora behov kan du ha rätt till matlagning i hemmet.

Varuinköp

Behöver du hjälp med varuinköp kan du ansöka om stöd som anpassas efter dina individuella behov. Oftast får du stöd av hemtjänsten som hjälper dig att beställa varor på internet.

När du gör dina inköp på internet väljer du själv vilken leverantör du vill ha. Personalen kan ge dig tips och råd för att du ska kunna välja en leverantör som passar dina behov. Du kan också få stöd med att lägga dina beställningar. Plockning och leverans av varor sköts av leverantören du väljer.

Vilken leverantör som passar dig bäst beror på:

  • Hur mycket du handlar för.
  • Om du behöver hjälp med uppackning.
  • Om du kan betala med kontokort.

Tänk på att vissa leverantörer kan ta ut avgifter för leverans, expedition och fakturering.

Matlagning

Du som bor hemma kan få hjälp med maten på många olika sätt. För dig som inte har så stora behov av insatser från hemtjänsten, men ändå behöver något slags stöd när det gäller maten, erbjuds en rad lösningar. Du kan exempelvis få uppmuntran att ta dig till en matservering där du kan äta tillsammans med andra och du kan även vid behov få hjälp med ledsagning dit. Om du inte har beslut på ledsagning men ändå vill få sällskap kan möjligen volontärer hjälpa till. Det finns även möjligheten att du själv beställer mat från en lokal restaurang som har utkörning.

Matlagning i hemmet är en annan insats som erbjuds dig som har ett stort behov av hjälp. Med matlagning i hemmet menas en enklare form av matlagning som sköts av hemvårdens personal.

Hur ansöker jag om stöd?

Du ansöker om stöd genom att fylla i e-tjänsten nedan. Efter att du har skickat in den kommer du bli kontaktad av en handläggare som tillsammans med dig bokar en tid för hembesök.

Har du frågor kring ansökan eller om du vill ha hjälp är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.

Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?