Länk till startsidan

Trygghetslarm

Det ska vara enkelt att känna sig trygg i vardagen. Om något skulle hända som du inte kan reda ut på egen hand, vill man gärna kunna kalla på hjälp. Med trygghetslarm kan du göra detta med enbart en knapptryckning.

Lunds kommun erbjuder antingen mobilt eller stationärt trygghetslarm, som du väljer utifrån dina behov. Skulle du senare ångra ditt val eller om behoven ändras, kontaktar du kommunen så försöker vi hitta en lösning som bättre möter dina aktuella behov.

Hur ansöker man?

Du ansöker om trygghetslarm antingen via e-tjänsten nedan eller kontaktar biståndshandläggare.

Vad händer efter att jag blivit beviljad trygghetslarm?

Vård- och omsorgsjouren kommer att kontakta dig för att ni tillsammans ska komma fram till vilken typ av trygghetslarm som passar dina behov bäst.

Oavsett vilken typ av larm vi installerar, behöver du lämna en komplett uppsättning nycklar till vård- och omsorgsjouren som behövs för att komma in i din bostad. Detta för att personal alltid ska kunna hjälpa dig ifall du larmar från hemmet. Det gäller även om du har digitalt lås monterat på din ytterdörr.

Digitalt lås

Kontakt

Har du frågor kring ansökan eller om du vill ha hjälp är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.

Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Med mobilt trygghetslarm kan du känna dig trygg oavsett om du vistas i hemmet, går till affären eller tar en promenad. Tack vare GPS-funktionen, kan man lokalisera var du befinner dig, men bara om du själv samtycker till detta. Bra ifall du någon gång skulle tappa bort dig och behöva lite guidning för att hitta vägen eller om du skulle behöva hjälp men har svårt att säga var du är.

Kommunen erbjuder två olika modeller av mobilt trygghetslarm:

  • Handledsburet larm med klockfunktion
  • Halsburet larm utan klockfunktion

Högtalare och mikrofon är inbyggda i båda modellerna, därför kan du alltid prata med den som svarar på ditt larm, oavsett var du befinner dig.

Båda modellerna tål vatten, så du kan även använda dem i duschen och det gör ingenting om du skulle överraskas utomhus av ett kraftigt regn.

Kan jag använda mobilt trygghetslarm överallt?

Ett mobilt trygghetslarm kan användas var som helst där det finns mobil täckning, men det är enbart inom Lunds kommun du kan förvänta dig hjälp av personal. Om du ändå skulle råka larma utanför kommungränsen, har vi endast möjlighet att kontakta Räddningstjänsten där du befinner dig.

Ladda mobilt trygghetslarm

Ett mobilt trygghetslarm är batteridrivet och behöver laddas regelbundet. Vi rekommenderar att du laddar ditt larm varje dag samtidigt som du gör annan daglig aktivitet, exempelvis när du äter frukost eller lunch. Då hinner oftast larmet ladda klart tills du är färdig med måltiden.

Skulle du helt missa att ladda larmet, skickas ett automatiskt meddelande till vård- och omsorgsjouren. Om du skulle få en påminnelse från oss om att ladda, kommer det att dröja betydligt längre tid innan larmet är fulladdat. Det kan i vissa fall dröja ett par timmar eller längre.

Med ett stationärt trygghetslarm kan du känna dig trygg i hemmet och enkelt kunna kalla på hjälp från din bostad.


Trygghetslarmet en larmenhet med högtalare och mikrofon, som placeras på en plats i bostaden och ansluts till närmaste eluttag.

Om du behöver kalla på hjälp kan du trycka direkt på larmenheten. Smidigast är dock att använda den bärbara larmknappen du har på dig runt handleden eller runt halsen.

Den bärbara larmknappen kan du använda var som helst i bostaden och den går även att använda i duschen.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?