Vi erbjuder flera olika hjälpmedel och tjänster för att underlätta för dig som bor hemma, men som behöver stöd i din vardag. Det kan vara hjälpmedel, så som rollator eller toalettsits, trygghetslarm så att du kan kalla på hjälp eller stöd med matlagning och inköp.
Om du fått en funktionsnedsättning och inte längre klarar att utföra de dagliga aktiviteter som du gjort tidigare, kan du som en del av rehabiliteringen behöva hjälpmedel. Exempel på hjälpmedel är gånghjälpmedel som till exempel rollator, rullstol, toalettförhöjning, badkarsbräda och minneshjälpmedel.
För att söka hjälpmedel kontaktar du arbetsterapeut eller fysioterapeut i det hemvårdsområde som du tillhör. Är du osäker på vilket område du tillhör? När du skriver in din adress presenterar vi vilket område du tillhör och kontaktuppgifterna för ditt område.
Hitta kommunala hemvårdsområde
Har du frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.
Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00
I samband med en planerad operation av rygg, höftled eller knäled kan du behöva hjälpmedel.
Kontakta då Rehab- och hjälpmedelsenheten, som hjälper dig med de hjälpmedel du behöver.
Telefon: 046-359 65 65
Telefontid måndag, onsdag och fredag kl. 08.30 – 10.30.
Den månad bedömningen görs av vilka hjälpmedel du behöver, betalar du en hemsjukvårdsavgift som ett engångsbelopp. Därefter betalar du en fast avgift varje månad oavsett antal hjälpmedel. Avgifterna justeras årligen. I prisuppgifter finns information om vilka belopp som är aktuella.
Önskar du en sammanfattning av kommunens regler när det gäller avgiftsberäkningen finns detta i broschyren ”Avgifter inom äldreomsorg och för personer med funktionsnedsättning”, kontakta vårt medborgarcenter som skickar den hem till dig.
Telefon: 046-359 50 00
E-post: avgiftsgruppen@lund.se
Om det uppstår fel på ditt hjälpmedel ska du genast kontakta din arbetsterapeut eller fysioterapeut. Ett trasigt hjälpmedel bör inte användas.
När du inte längre behöver dina hjälpmedel ska de lämnas tillbaka rengjorda till Lunds kommuns hjälpmedelsförråd. Det gäller även om du flyttar från kommunen. Vissa större hjälpmedel är undantagna och hämtas av leverantören. När du vill lämna tillbaka ett sådant hjälpmedel tar du kontakt med hjälpmedelsenheten.
Region Skåne ansvarar för alla hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 20 år.
Hjälpmedel hos Region Skåne
För personer över 20 år ansvarar Region Skåne för elektriska rullstolar, kommunikationshjälpmedel, vissa sittanpassningar, vridbara bilstolar samt hjälpmedel vid syn- och hörselnedsättningar.
E-post: voo.hjalpmedel@lund.se
Telefon: 046-359 65 65
Telefontid: måndag, onsdag och fredag 08.30–10.30. Övrig tid kan du lämna ett meddelande på telefonsvararen.
Besöksadress: Skiffervägen 50 (Gastelyckan) i Lund
Öppettider: Tisdag och torsdag kl. 09–12, 13–15. Fredagar kl. 08–10.30, 13–15
För att du ska kunna bo och känna dig trygg hemma, erbjuder vi flera tjänster. En trygghetskamera kan vi sätta upp om du vill ha tillsyn utan att bli störd, som på natten.
Trygghetslarm låter dig larma om något har hänt, att du har ramlat eller mår dåligt.
Med ett digitalt lås i ditt hem kan du känna ännu större trygghet vid besök av hemvårdspersonalen. Det är endast behörig personal som kan använda låset och varje besök registreras.
Bor du hemma kan du till exempel få hjälp med att lägga beställningar till affärer eller restauranger, ledsagning för att ta dig till en av våra lunchrestauranger för pensionärer och har du stora behov kan du ha rätt till matlagning i hemmet.
Vilket stöd du kan få beror på dina behov och anpassas individuellt.
Du som är över 67 år kan få hjälp med enklare saker i hemmet, så som att byta glödlampor, sätta upp gardiner eller byta batteri i brandvarnare.
Efter att du har skickat in din ansökan kommer du bli kontaktad av en handläggare som tillsammans med dig bokar en tid för hembesök.
Har du fler frågor eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.
Telefon: 046-359 50 00
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?