Länk till startsidan

Djur, natur och hälsa

Tycker du om att vara ute i naturen, eller kanske arbeta med djur och växter? Då finns det aktiviteter för dig här!

Om du har beviljats daglig verksamhet kan du själv önska var du vill ha den. Det finns flera olika dagliga verksamheter att välja på, både privata och kommunala. Din handläggare kan ge mer information om vilken verksamhet som kan passa dig och kan också se om det finns en ledig plats där du skulle vilja vara.

Har du hittat rätt verksamhet för dig? Glöm inte att göra en anmälan.

Med kompetens, engagemang och omtanke vill vi att du ska få en daglig verksamhet som är anpassad utefter dig som individ, dina intressen och dina behov!

Vår profil

Djur – Natur – Odling – Trädgård

Till vår gård hör en stor lummig trädgård med fruktträd, grönsaksland och lusthus.
Miljön är lugn och rofylld och omgiven av ängar och naturområden. Djuren vi har är av svenska lantraser. Hedemorahöns, Ölandshöns, Kindahöns och Mellerudskaniner.

Vi har även ett antal mycket trevliga bondkatter.

Våra tjänster

Vi erbjuder dig, utifrån våra profilområden, ett stort utbud av aktiviteter som anpassas utefter dina intressen och på dina villkor.
Förutom aktiviteter inom djur, natur, trädgård och odling kan vi också erbjuda att tillverka saker (höns- och kaninburar, komposter) måla både inomhus och utomhus, uppgifter vid arbetsbord, pyssla, rita med mera.

Vår personal

På Nimbus dagliga verksamhet arbetar vi med tydliggörande pedagogik utifrån TEACCH-modellen. Personalen har utbildning och får handledning i arbetssättet. I verksamheten finns stort utrymme för alla individers intresse och önskemål. Som deltagare har du en kontaktman.

Din möjlighet att välja och påverka

Vi arbetar med dig i fokus. Aktiviteter och tydliggörande är individuellt anpassat för att du ska ha största möjliga inflytande och delaktighet i din dagliga verksamhet.

Kontakt

Helene Dahlbom, verksamhetschef
Telefon: 0768-29 70 30
E-post: helene.dahlbom@attendo.se

Adress: Stångby Kyrkby 736, 225 91 Lund

Hitta Attendo Nimbus Stångby Kyrkby via karta
Attendo Nimbus Stångby Kyrkbys webbplats

ABF är en idé och folkrörelseorganisation. Vår grundsyn är alla människors lika och unika värde. Vår människosyn utgår från att varje människa är en tillgång, som har förmåga och vilja att utvecklas, påverka och ta ansvar. Varje människa har rätt till ett rikt och värdigt liv och att få växa utifrån sina egna behov och fö rutsättningar.

Vår profil

ABF Mitt i stan är en daglig verksamhet, som du hittar mellan Domkyrkan och Mårtenstorget, på Kiliansgatan – mitt i stan.
Hos oss kan du jobba med dessa inriktningar:

Jordens resurser

Du kan pyssla eller skapa nya saker av gammalt, vi använder oss också av material i naturen. Här kan du lära dig och diskutera kring hållbarhet, miljö, djur och natur.

Bildning

Hos oss kan du lära dig nya saker till exempel engelska, historia, teckenspråk eller annat som intresserar dig.

Kultur

Vi går på bio, utställningar, musikal, teater och andra kulturevent. Vi har personal på plats som kan lära dig att skriva dikter, skriva en egen bok, skapa och spela in musik, eller lära dig att spela ett instrument. Hos oss kan du vara med i ett musikband. Vi har också en kör på plats som du får gärna får vara med i, vi uppträder flera gånger om året.

Träning och hälsa

Du har möjlighet att lära dig om psykisk och fysisk hälsa, vad man kan äta och träna för att må bättre. Det finns möjlighet att vara med i en bak‐ och matlagningsgrupp.
Med oss kan du gå på gym flera dagar i veckan, du kan träna yoga och avslappning. Ibland kan du gå på badhus med oss. Vi har en dansgrupp du kan vara med i, som dansar på New York Dance School i Lund, med en danslärare som lär ut rörelserna.

Vad du kan välja

Vi visar dig vilka aktiviteter våra andra deltagare har på schema. Du kan också ge oss förslag på nya aktiviteter inom inriktningarna. Vi skapar ditt schema gemensamt utifrån vad du gillar att göra. Vill du göra praktik samtidigt, hjälper vi dig att hitta en praktikplats.

Vår personal

Vi är glad och engagerad personal som brinner för människorna vi arbetar med. Personalgruppen har adekvat utbildning och erfarenhet kring målgruppen. En i personalgruppen kommer att bli din kontaktperson.

Kontakt

Jaqueline Hansson, verksamhetsansvarig
E-post: jacqueline.hansson@abf.se
Telefon: 0738-41 57 53

Adress: Kiliansgatan 9, 223 50 Lund

Hitta ABF mitt i stan via karta

ABF mitt i stan webbplats

Daglig verksamhet Gråsparven ligger i natursköna Värpinge. Vi vänder oss till dig som har olika funktionsnedsättningar och kan erbjuda dig et stort utbud av aktiviteter. Vi har även en lokal på Klostergården med inriktning mot hantverk och bakning.

Vår profil

Om du behöver ett tydligt arbetssätt, ett annat sätt att kommunicera på, få möjlighet att uppleva med dina sinnen, kunna använda din kropp i rörelse eller delta i skapande aktiviteter, då kan daglig verksamhet Gråsparven vara ett alternativ för dig.

Vårt arbetssätt bygger på vår värdegrund där du får hjälp/stöd med det du behöver, att du kan göra dina egna val, att du har goda upplevelser, att du känner dig trygg och att du har roligt.

Våra tjänster

Vi arbetar med tydliggörande pedagogik och AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) utifrån dina intressen och dina förmågor. Aktiviteter som du kan välja mellan är bland annat hantverk, färg och form, trädgård, baka, musik, data, side-by-side cykel, snoezel, yoga med mera. På Gråsparven hjälps vi åt med de vardagliga sysslorna. Du kan arbeta enskilt och/eller i grupp.

Vår personal

Vi som arbetar på Gråsparven har olika kompetenser med lång och bred erfarenhet av arbete kring personer med olika funktionsnedsättningar.

Din möjlighet att välja och påverka

Du erbjuds en genomförandeplan där vi tillsammans formar din dagliga verksamhet utifrån dina behov, intressen och förmågor. Ett val – flera möjligheter i Lunds kommun.

Så här jobbar vi

Vi arbetar tillsammans och har stor gemenskap i gruppen. På Gläntan arbetar stödassistenter som hjälper dig att lägga upp och utföra arbetsuppgifterna eller annat stöd som du behöver under dagen. Vi har också en arbetsterapeut som är delaktig i arbetet som vi träffar regelbundet.

Vi som jobbar här

Vi som arbetar på Gråsparvens dagliga verksamheter har olika kompetenser med lång och bred erfarenhet av arbete med personer med olika funktionsvariationer. Vi arbetar med tydliggörande pedagogik och AAK (alternativ och kompletterande kommunikation) utifrån dina intressen och förmågor.

Kontakt

Annelie Lundblad, enhetschef

Telefon: 046-359 62 51
E-post: annelie.lundblad@lund.se

Adress: Gråsparvsvägen 5B, Lund

Hitta till Gråsparven via karta

På Hundstund driver du tillsammans med professionell personal ett hunddagis. Tillsammans ger ditt och vårt intresse för hundar dem ett hunddagis med det där lilla extra.

Vår profil

Hos oss på Hundstund får du som hundskötare:

  • En egen hund som du tar hand om och sköter om.
  • Lära dig mer om hundar och vad de tycker om och behöver.
  • Stöd av vår duktiga personal när det behövs.
  • En rolig och utmanande arbetsdag.

Våra tjänster

Varje dag gör vi många saker tillsammans, bland annat:

  • Går ut på promenad och rastar hundarna i den takt som passar dig.
  • Myser och tar det lugnt med hundarna.
  • Lär hundarna trick och busar med dem i vår inomhusbana.
  • Diskuterar spännande ämnen som har med vuxenlivet att göra.
  • För dig som vill prova på andra saker också, har vi ett flertal spännande praktikplatser.

Vår personal

Vi som arbetar på Hundstund tillsammans med dig delar ditt intresse för hundar.

Det är vår uppgift att hjälpa dig ha en så bra tid på Hundstund som möjligt. Därför anpassar vi hela vår verksamhet så att du trivs och mår bra. När vi stöttar dig i ditt arbete är vi lugna och snälla. Vi blir aldrig arga och vi skäller aldrig på dig, och skulle något gå fel så hjälper vi dig hitta en lösning.

Tilläggstjänster

Om du behöver hjälp att fylla i blanketter eller prata med en handläggare, eller något annat, så hjälper vår jurist dig gärna.

Din möjlighet att välja och påverka

Det är du som ska trivas och må bra hos oss, och därför är det också du som bestämmer hur vi tillsammans ska arbeta och hur din dag på Hundstund ska se ut.

Vi i personalen har många års erfarenhet och kommer gärna med råd och stöd när vi pratar om hur just du vill ha det hos oss!

Kontakt

Gabriela Bernardini, föreståndare

Telefon: 0709-10 60 43
E-post: gabriela.bernardini@hundstund.com

Hundstunds webbplats

Adress: Åldermansgatan 2, 227 64 Lund

Hitta Hundstund via karta

Lokalen ligger 800 m och 10 minuters gångavstånd från Lunds Centralstation. Om du tar buss 4 i riktning mot Gunnesbo, hoppar du av vid hållplats Måsvägen.

Tar du buss 5, i riktning mot Nova via Kobjer, hoppar du av vid hållplats Åldermansgatan.

Höje Hund och Park är en daglig verksamhet där vi tillsammans driver ett hunddagis.

Vår profil

Våra profilområden är hundskötsel och trädgård. Vårt hunddagis ligger i Sankt Lars-parken. Våra vackra omgivningar ger oss en lugn och stimulerande miljö.

Vi har 20 hundar som vi tillsammans tar hand om på dagarna. Du får välja en egen hund som du tar hand om. Vi har också en vacker trädgård där vi planterar, odlar och håller fint.

Våra tjänster

Vi erbjuder dig aktiviteter anpassade till just ditt behov och förmåga. Vi går hundpromenader, vi har hundträning och lär oss mer om hund på olika sätt.

Vi tar tillsammans hand om vår fina trädgård där det finns möjlighet att odla grönsaker, frukt och bär. Vi erbjuder även arbetsuppgifter inom handarbete och pyssel, där vi bland annat tillverkar hundtröjor och hundhalsband. Vi erbjuder även olika bygg- och monteringssysslor, exempelvis att sätta upp hyllor, måla och bygga olika hinder för hundträning.

Vår personal

Vår personal har många års erfarenhet och utbildning inom vård och omsorg. Vi använder tydliggörande pedagogik i vårt arbete och personalen har gått utbildning inom Teacch-modellen. Samtlig personal har kunskaper inom teckenspråk och deltar regelbundet i utbildningar och cirkelgrupper i teckenspråk.

Din möjlighet att välja och påverka

Vi utgår alltid från att ge ett individuellt stöd och vi lägger stor vikt vid självbestämmande och delaktighet.

Du lägger tillsammans med personalen upp ditt schema om vad du ska göra på din arbetsdag.

Kontakt

Telefon: 070-315 11 90

Jennie Persson, verksamhetschef

E-post: jennie@hunddagis-lund.se

Adress: Sankt Lars väg 55, 222 70 Lund

Hitta Höje Hund och Park via karta
Hunddagis Lund webbplats

Daglig verksamhet Nilis har två lokaler på Linero och en i centrala Lund där vi driver Lilla Caféet, en trädgårdsoas.

Vår profil

Vårt arbetssätt bygger på tydliggörande pedagogik liksom olika anpassningar av miljö och bemötande.

Verksamheten är förlagd i tre lokaler för att kunna erbjuda små och trygga arbetsgrupper. Vi har tillgång till upplevelseträdgård och fina grönområden. Friskvård, utevistelse och andra hälsoteman ingår i vårt arbete. På Lilla Caféet bakar vi allt bröd med ekologiska råvaror.

Våra tjänster

Verksamheten erbjuder ett stort antal aktiviteter vilket ger goda variations och utvecklingsmöjligheter. Hos oss kan du arbeta med till exempel café, trädgård, vaktmästeri och återvinning. Vi har också aktiviteter som är av sinnesstimulerande karaktär till exempel snoezel, musik och taktil stimulering. På Lilla Caféet har du möjlighet att utveckla din arbetsförmåga inför praktikplatser eller arbetsträning på den öppna arbetsmarknaden. En del av verksamheten är förlagd ute på företag eller ideella organisationer. Det arbetet sker i grupp med handledare eller individuellt. Alla aktiviteter individanpassas i samarbete med dig.

Vår personal

Vi som jobbar här är aktivitetspedagog, arbetsterapeut och handledare. Det som är gemensamt för alla är att vi har goda kunskaper kring autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning.

Tilläggstjänster

Våra arbetsterapeuter och pedagoger kan hjälpa dig att hitta hjälpmedel och strategier för att klara av din vardag. Vi har tillgång till arbetskonsulenter som hjälper till att hitta praktikplatser.

Din möjlighet att välja och påverka

Alla aktiviteter utformas i samråd med dig och du väljer innehåll och inriktning på din dagliga verksamhet. Du har också möjlighet att förlägga vissa aktiviteter på andra enheter, som djurskötsel, teater och musik.
Ett val - flera möjligheter i Lunds kommun.

Kontakt

Telefon: 046-359 63 60
E-post: karin.andersson3@lund.se

Adress: Asks väg 17, 224 76 Lund

Hitta till Nilis via karta

Så här ansöker du

Du ansöker om daglig verksamhet genom att fylla i e-tjänsten. Efter att du har skickat in den kommer du bli kontaktad av en handläggare.

Har du fler frågor eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.
Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Om du inte är nöjd

Prata i första hand med personalen på din dagliga verksamhet. Eller kontakta din handläggare genom att ringa medborgarcenter, som kopplar dig vidare till rätt person.

Telefon: 046-359 50 00

E-post: klagomalvoo@lund.se

Du kan också använda vår e-tjänst för att lämna synpunkter.

Lämna synpunkter digitalt

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?