Länk till startsidan

Skadligt bruk och beroende av alkohol och droger

Är du orolig över din egen konsumtion av alkohol eller droger? Kommunen ger stöd och insatser till dig som har ett skadligt bruk, beroende eller andra typer av psykosociala problem. Du börjar med att vända dig till socialförvaltningens mottagningsenhet. Våra socialsekreterare ser till att du får ett stöd som passar dig.

Vi arbetar med flera olika insatser, exempelvis CRA, Community Reinforcement Approach som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT), motivationshöjande behandling (MET), återfallsprevention och stöd av socialrådgivare.

Kontakta Mottagningsenheten så hjälper vi dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Här beskriver vi hur en utredning går till.

Är du orolig för en anhörig, vän eller arbetskamrat?

Kontakta Mottagningsenheten. Om den du är orolig för vill ta emot hjälp, har vi mycket att erbjuda. Om personen inte vill ha hjälp, försöker vi motivera personen. Eftersom vi inte kan agera mot någons vilja, så avslutar vi ärendet om det inte går att sporra personen till en förändring.

Är du anhörig och i behov av stöd?

Vår socialtjänst anordnar anhöriggrupper för dig som är anhörig och i behov av stöd, enligt metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). I gruppen får du möjlighet att dela dina erfarenheter och tankar med andra som befinner sig i liknande situation. Forskning visar att anhöriga som deltagit i CRAFT har mindre ångest och depression och även fått strategier för att förbättra kommunikationen och stödja den närstående med skadligt bruk eller beroende till att söka hjälp.
Läs mer om anhöriggrupperna och anmäl dig här.

Är du orolig för någon som är under 18 år?

Om du är orolig att ett barn far illa på grund av eget eller vuxnas skadliga bruk eller beroende, gör du en orosanmälan.

Här hittar du mer information om hur du anmäler oro för ett barn.

Kontakta Mottagningsenheten

Du som inte redan har en kontakt på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, eller är osäker på vart du ska vända dig, kan börja med att kontakta Mottagningsenheten.

Telefon: 046-359 70 10, vardagar 11–12 och 13–15
E-post: mottagningsenheten@lund.se

Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1, Lund
Postadress: Box 1255, 221 05 Lund

Öppettider: Mån–tors 8–17, fre 8–16. Klämdagar och dag för röd dag: 8–15.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?