Länk till startsidan

Hyresrådgivning, borgensförbindelse

Har du problem med att betala hyran? Eller behöver du hjälp med borgensförbindelse för att kunna teckna ett hyreskontrakt? Vi kan ge dig stöd för att trygga ditt boende.

Har du blivit uppsagd från din hyres- eller bostadsrätt? Har du fått en så kallad "rättelseanmaning" från din hyresvärd eller din bostadsrättsförening gällande störningar eller vanvård?

Vänd dig då till Kvarbo. Vi försöker tillsammans med dig hitta lösningar för att trygga ditt fortsatta boende. Hyresrådgivningen är gratis och vi för inga journaler. Vi samverkar med fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, kronofogdemyndigheten, andra delar inom socialtjänsten med flera.

Några fakta om hyresavtal

  • Hyran/avgiften betalar du alltid i förskott och den ska vara betald sista vardagen i månaden innan. Exempel: hyran för april ska vara inbetald senast fredagen den 30 mars.
  • Hyresvärden/bostadsrättsföreningen har rätt att säga upp ett avtal om den boende inte betalar sin hyra i tid.
  • Även störningar eller vanvård kan vara en orsak till uppsägning.
  • Hyresvärden/bostadsrättsföreningen kan begära att den boende inte får bo kvar i bostaden med hjälp av kronofogdemyndigheten. Men först ska det ha gjorts ett betalningsföreläggande för obetalda hyror, eller fattats ett beslut i hyresnämnden om störningar, vanvård och återkommande förseningar med betalning av hyra,

Borgensförbindelse

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen kan ge borgensförbindelse för personer när hyresvärden kräver borgensåtagande och personen inte kan ordna detta på annat sätt. Detta gäller bara personer som är i stort behov av bostad eller riskerar att förlora sin hyresrätt och inte kan lösa bostadssituationen på annat sätt. Ta kontakt med din socialsekreterare eller mottagningsenheten inom socialtjänsten om du behöver hjälp med detta.

Kommunal borgensförbindelse

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen kan besluta om kommunal hyresgaranti vilket omfattar max sex månadshyror under två år. Detta gäller de personer som genom kommunal borgensförbindelse får ett eget förstahandskontrakt och bedöms ha ekonomiska förutsättningar att klara hyran.

Kontakta Kvarbo

Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Kvarbo, Box 1255, 221 05 Lund.
Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1, Lund.

Socialsekreterare

Anna Lindström
Telefon: 046-359 67 10
E-post: anna.lindstrom@lund.se

Benjamin Mebrahtu
Telefon: 046-359 47 56
E-post: benjamin.mebrahtu@lund.se

Ida Martinsson
Telefon: 046-359 55 45
E-post: ida.martinsson@lund.se

Telefax: 046-359 52 22

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?