Maria Skåne Mellersta är till för unga under 25 år som har problem med alkohol eller andra droger. Mariamottagningen vänder sig även till ungas föräldrar och närstående.
Hos oss kan du få kostnadsfri information, rådgivning och behandling. På Mariamottagningen har vi stor erfarenhet att möta unga som använder droger eller har fått problem med alkohol. Du är välkommen till oss oavsett om du bara har testat någon enstaka gång, eller om du har ett beroende. För att lättast komma i kontakt med oss, går du via 1177 eller ringer oss på mottagningen. All kontakt med oss är frivillig.
Maria Skåne Mellersta ligger i Lund och är till för dig som bor i följande kommuner: Lund, Lomma, Kävlinge, Burlöv, Eslöv, Hörby och Höör.
På Maria Skåne Mellersta arbetar kurator, socionomer, sjuksköterskor, specialistläkare, medicinsk sekreterare och en samordnare. Personalen har sin tillhörighet inom både kommun och Psykiatri Skåne.
Telefon: 046-17 40 99
Besöksadress: Tunavägen 39 L (Sparta) i Lund
Måndag klockan 8.00–16.00
Tisdag klockan 8.00–17.30
Onsdag klockan 8.00–16.00
Torsdag klockan 8.00–16.00
Fredag klockan 8.00–14.30
Alla dagar har vi stängt för lunch klockan 12.00–13.00
Vi anordnar anhöriggrupper för dig som är anhörig och i behov av stöd, enligt metoden CRAFT. Grupperna startar kontinuerligt och du anmäler dig genom att ringa oss eller anmäla dig via e-tjänsten nedan.
Är du orolig för att din ungdom använder droger eller alkohol? I filmen nedan får en förälder 5 konkreta tips av oss på Maria Skåne Mellersta, om vad som är bra att tänka på när man pratar med sin ungdom om droger och alkohol.
Du kan även ta del av vår digitala utbildning för föräldrar. Filmen beskriver bland annat hur du kan upptäcka alkohol- och droganvändning hos unga. Vi berättar om de vanligaste preparaten samt hur du som förälder kan agera om du är orolig för ditt barn.
Det offentliga Sveriges ansvar för skadligt bruk och beroende vilar både på kommunerna och sjukvården. Alla Mariamottagningar i Skåne drivs enligt ett gemensamt koncept för att vården ska bli så jämlik som möjligt oberoende av var du bor. Ansvarsfördelningen kring skadligt bruk och beroende har fastställts i dokumentet ”Vägledning för Missbruks- och beroendevården i Skåne”.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?