Länk till startsidan

Stöd till unga vuxna

Unga vuxna är en mottagning för dig mellan 16 och 29 år. Vi är till för dig som har börjat må dåligt, kanske inte vet varför, men som behöver stöd eller hjälp. Hos oss har du en kortvarig kontakt, vid behov hjälper vi dig vidare. Vi kanske även har en föreläsning eller kurs för dig.

Boka tid

Du bokar själv tid genom att ringa oss på vår telefontid eller genom att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare med namn och telefonnummer. Om du lämnar ett meddelande så kontaktar vi dig så snart vi kan. Vi ringer då upp från dolt nummer.

 • Unga vuxna nås på telefonnummer 046-359 80 93
 • För aktuella telefontider, se kontaktuppgifter nedan.

Efter att du loggat in, kan du under rubriken ”Hitta och lägg till mottagning” söka efter Unga vuxna. Under rubriken ”Kontakta mig” går det bra att skriva ett meddelande till oss. Vi besvarar ditt meddelande så fort vi har möjlighet.
OBS! Då vi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.

Vi som möter dig

Du hittar oss på Magle Stora Kyrkogata 5, våning 3. Ingång sker från baksidan av huset.

På mottagningen träffar du en socionom, psykolog eller sjuksköterska som tillsammans med dig kartlägger hur du mår. Tillsammans med dig skapar vi oss en bild över hur ditt liv ser ut, vad som fungerar - och vad som du önskar få hjälp med att förändra eller acceptera. Det finns också möjlighet till bedömning av läkare om det i samtal framkommer behov av det.

Besöken här är frivilliga och sker under sekretess. Om du vill komma till oss utan att bli journalförd, berätta det när du kontaktar oss. Mottagningen är till för dig som bor i Kävlinge, Lund eller Staffanstorps kommun.

När vi inte är rätt för dig

Om du redan från början vet att du har behov av läkare, till exempel med tanke på sjukskrivning eller medicinering, är det din vårdcentral du ska ta kontakt med. Din vårdcentral kan du också kontakta om du redan vet att det är psykoterapi, behandling eller en mer långvarig samtalskontakt du behöver.

Vid akuta psykiska besvär ska du kontakta en psykiatrisk akutmottagning.

Du är alltid välkommen ringa för att få rådgivning kring vart du kan vända dig.

Vad kostar det?

Att komma till mottagningen för stödsamtal är kostnadsfritt och du behöver ingen remiss. Besök hos vår läkare kostar som ett besök inom primärvården.

Kanske är en föreläsning eller kurs något för dig?

Vi håller föreläsningar och ger kurser med fokus på stresshantering och att möta svåra tankar och känslor. Dessa har sin bas i vetenskapligt beprövade metoder som mindfulness och ACT. Du hittar mer information om kurserna och länk till anmälan nedan.

Att vara självkritisk och känna skam är vanligt. Forskning har visat att vi kan motverka detta genom att utveckla ett mer medkännande och accepterande förhållningssätt till oss själva.


Anmäl dig till kursen i att hantera självkritik och skam

Målet med kursen är att du ska få verktyg som kan bidra till att öka självtilliten och till att odla en tryggare och vänligare relation till dig själv och andra. Kursen har sin bas i compassionfokuserad terapi, en terapiform som utvecklats av professor Paul Gilbert i syfte att hjälpa personer med skam, låg självkänsla och hög självkritik.

Vad kostar det?

Det är gratis.

Aktuella kursdatum

Kursomgång 3, 2024 - fullbokad

Kursstart tisdag den 7 maj klockan 15.15-17.00

 • 16 maj (OBS torsdag)
 • 21 maj
 • 28 maj
 • 4 juni
 • 11 juni

Kursomgång 1, höst 2024

Kursstart onsdag den 18 september klockan 15.15-17.00

 • 25 september
 • 2 oktober
 • 9 oktober
 • 16 oktober
 • 23 oktober

Kursomgång 2, höst 2024

Kursstart onsdagen den 6 november klockan 15.15-17.00

 • 13 november
 • 20 november
 • 27 november
 • 4 december
 • 11 december

Kursupplägg

Kursen ges vid sex tillfällen, 1,5 timme per tillfälle. Vi kommer varva teori med praktiska övningar och diskussioner. Bland annat kommer vi fundera tillsammans över hur vår hjärna fungerar, undersöka vad som händer i oss när vi blir självkritiska eller skamfyllda och hur vi kan ta hand om detta.

Mellan gångerna kommer du få hemuppgifter att arbeta med. Dessa är väldigt viktiga för att du ska kunna undersöka om de förhållningssätt vi erbjuder dig under kurstillfällena har effekt för dig.

Vill du bidra till viktig forskning?

För att ytterligare undersöka om kursen i självkritik och skam fungerar som tänkt, så startas ett nytt forskningsprojekt av Lunds Universitet i samarbete med CFT-institutet under våren 2023.

Vi hoppas att du kan tänka dig att delta, så att vi kan systematiskt undersöka hur du som deltar i gruppen upplever och påverkas av kursen. Studien kommer att undersöka vilka förändringar som sker, och vilka som inte sker. Detta för att kunna veta om vi ska ändra något, eller om kursen fungerar så väl att fler mottagningar bör inspireras att erbjuda liknande kurser.

Om du väljer att delta i studien är din enda insats att svara på frågor i samband med kurstillfällena, på mobilen. Inga personuppgifter lagras. Alla som anmäler sig till kursen kommer att få ett erbjudande om att delta i studien. Forskningen bedrivs av Lunds Universitet och projektet genomförs i samarbete med CFT-institutet. Studien är granskad av etiknämnden. Huvudansvarig forskare är doktor Sima Wolgast, e-post sima.wolgast@psy.lu.se.

Plats

I Unga vuxnas konferensrum på Magle Stora Kyrkogata 5, Lund eller digitalt.

Anmälan och information

Anmäl dig via vår e-tjänst.


Har du frågor om kursen kan du kontakta oss på Unga vuxna via:

Vårdguidens e-tjänster

Telefon: 046-359 80 93
E-post: ungavuxna@lund.se

Hantera stress och svåra känslor. Ta riktning mot vad som är viktigt för dig.

Anmäl dig till kursen om att hantera stress och svåra känslor


Under kursen arbetar vi med olika strategier för att hantera stress och svåra känslor - till exempel genom övningar i medveten närvaro och acceptans. Vi kommer varva föreläsningar med egna övningar och reflektioner i grupp. Ett viktigt moment i kursen är att ta reda på hur vi vill att våra liv ska se ut så att vi kan ta riktning mot vad som är viktigt för dig.

Vad kostar det?

Det är gratis! Vid utbildningen får du tillgång till en webbapp som innehåller övningar i medveten närvaro. Vill du arbeta vidare på egen hand efter kursen kan du enkelt göra det genom att använda boken "Tid att leva" av Fredrik Livheim, Daniel Ek och Björn Hedensjö (se länk under relaterad information).

Aktuella kursdatum

Nästa kursstart är tisdagen den 8 oktober klockan 14.15-17.15.

Övriga träffar:

 • Träff 2: 22 oktober
 • Träff 3: 5 november
 • Träff 4: 19 november

Plats

Samling i konferensrummet på Unga vuxna. Rummet hittar du direkt till vänster när du kommer in i väntrummet.
Adress: Magle Stora Kyrkogata 5, våning 3, ingång på baksidan av huset.

Anmälan och information

Anmäl dig till kursen

Vi återkommer till dig så snart vi kan med en bekräftelse på din anmälan.


Har du frågor om kursen kan du kontakta oss på Unga vuxna via:

Vårdguidens e-tjänster

Telefon: 046-359 80 93
E-post: ungavuxna@lund.se

Kontakta Unga vuxna

Besöksadress: Magle Stora Kyrkogata 5, Lund
Ingång sker på baksidan av huset.
Besökstider: Måndag-torsdag klockan 9-17, fredag klockan 9-15
Telefon: 046-359 80 93
Ordinarie telefontider: måndag - fredag klockan 10-10.50 och 14-14.50.

På grund av sekretess har vi inte möjlighet att skicka e-post. Du kan däremot kontakta oss via Vårdguidens e-tjänster.

OBS! Eftersom vi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?