Att vara självkritisk och känna skam är vanligt. Forskning har visat att vi kan motverka detta genom att utveckla ett mer medkännande och accepterande förhållningssätt till oss själva.
Anmäl dig till kursen i att hantera självkritik och skam
Målet med kursen är att du ska få verktyg som kan bidra till att öka självtilliten och till att odla en tryggare och vänligare relation till dig själv och andra. Kursen har sin bas i compassionfokuserad terapi, en terapiform som utvecklats av professor Paul Gilbert i syfte att hjälpa personer med skam, låg självkänsla och hög självkritik.
Vad kostar det?
Det är gratis!
Aktuella kursdatum
Kursomgång 5, 2023
Kursstart tisdagen den 24 oktober klockan 15.15-17.00
Övriga träffar:
- 31 oktober
- 7 november
- 14 november
- 21 november
- 29 november (onsdag)
Kursomgång 6, 2023
Kursstart onsdagen den 8 november klockan 15.15-17.00
Övriga träffar:
- 15 november
- 22 november
- 29 november
- 6 december
- 13 december
Kursomgång 1, 2024
Kursstart tisdagen den 6 februari klockan 15.15-17.00
- 13 februari
- 20 februari
- 27 februari
- 5 mars
- 12 mars
Kursomgång 2, 2024
Kursstart onsdag den 17 april klockan 15.15-17.00
- 24 april
- 29 april (OBS måndag)
- 8 maj
- 15 maj
- 22 maj
Kursupplägg
Kursen ges vid sex tillfällen, 1,5 timme per tillfälle. Vi kommer varva teori med praktiska övningar och diskussioner. Bland annat kommer vi fundera tillsammans över hur vår hjärna fungerar, undersöka vad som händer i oss när vi blir självkritiska eller skamfyllda och hur vi kan ta hand om detta.
Mellan gångerna kommer du få hemuppgifter att arbeta med. Dessa är väldigt viktiga för att du ska kunna undersöka om de förhållningssätt vi erbjuder dig under kurstillfällena har effekt för dig.
Vill du bidra till viktig forskning?
För att ytterligare undersöka om kursen i självkritik och skam fungerar som tänkt, så startas ett nytt forskningsprojekt av Lunds Universitet i samarbete med CFT-institutet under våren 2023.
Vi hoppas att du kan tänka dig att delta, så att vi kan systematiskt undersöka hur du som deltar i gruppen upplever och påverkas av kursen. Studien kommer att undersöka vilka förändringar som sker, och vilka som inte sker. Detta för att kunna veta om vi ska ändra något, eller om kursen fungerar så väl att fler mottagningar bör inspireras att erbjuda liknande kurser.
Om du väljer att delta i studien är din enda insats att svara på frågor i samband med kurstillfällena, på mobilen. Inga personuppgifter lagras. Alla som anmäler sig till kursen kommer att få ett erbjudande om att delta i studien. Forskningen bedrivs av Lunds Universitet och projektet genomförs i samarbete med CFT-institutet. Studien är granskad av etiknämnden. Huvudansvarig forskare är doktor Sima Wolgast, e-post sima.wolgast@psy.lu.se.
Plats
I Unga vuxnas konferensrum på Magle Stora Kyrkogata 5, Lund eller digitalt.
Anmäl dig via vår e-tjänst.
Har du frågor om kursen kan du kontakta oss på Unga vuxna via:
Vårdguidens e-tjänster
Telefon: 046-359 80 93
E-post: ungavuxna@lund.se