Länk till startsidan

Stöd till unga vuxna

Unga vuxna är en mottagning för dig mellan 16 och 29 år. Vi är till för dig som har börjat må dåligt, kanske inte vet varför, men som behöver stöd eller hjälp. Genom att titta på hur olika delar i livet fungerar kan vi se vad du har för behov. Vi kanske även har en föreläsning eller kurs för dig.

Boka tid

Du bokar själv tid genom att ringa oss på vår telefontid eller genom att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare med namn och telefonnummer. Om du lämnar ett meddelande så kontaktar vi dig så snart vi kan. Vi ringer då upp från dolt nummer.

  • Unga vuxna nås på telefonnummer 046-359 80 93
  • För aktuella telefontider, se kontaktuppgifter nedan.

Efter att du loggat in, kan du under rubriken ”Hitta och lägg till mottagning” söka efter Unga vuxna. Under rubriken ”Kontakta mig” går det bra att skriva ett meddelande till oss. Vi besvarar ditt meddelande så fort vi har möjlighet.
OBS! Då vi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.

Vi som möter dig

Du hittar oss på Magle Stora Kyrkogata 5, våning 3. Ingång sker från baksidan av huset.

På mottagningen träffar du en socionom eller sjuksköterska som tillsammans med dig kartlägger hur du mår. Tillsammans med dig skapar vi oss en bild över hur ditt liv ser ut, vad som fungerar - och vad som du önskar få hjälp med att förändra eller acceptera. Det finns också möjlighet till bedömning av läkare och fysioterapeut om det i samtal framkommer behov av det.

Besöken här är frivilliga och sker under sekretess. Om du vill komma till oss utan att bli journalförd, berätta det när du kontaktar oss. Mottagningen är till för dig som bor i Kävlinge, Lund eller Staffanstorps kommun.

Ombyggnad i huset

Det görs en ombyggnation i vårt hus, vilket kan påverka innergården och göra det svårare att se vår entré. Vår verksamhet pågår som vanligt och du kan ta dig fram till vår ingång utan problem. Vi vill på förhand be om ursäkt för att det ibland kommer att låta lite mer än vi önskar.

När vi inte är rätt för dig

Om du redan från början vet att du har behov av läkare, till exempel med tanke på sjukskrivning eller medicinering, är det din vårdcentral du ska ta kontakt med. Din vårdcentral kan du också kontakta om du redan vet att det är psykoterapi, behandling eller en mer långvarig samtalskontakt du behöver.

Vid akuta psykiska besvär ska du kontakta en psykiatrisk akutmottagning.

Du är alltid välkommen ringa för att få rådgivning kring vart du kan vända dig.

Vad kostar det?

Att komma till mottagningen för stödsamtal är kostnadsfritt och du behöver ingen remiss. Besök hos vår läkare eller fysioterapeut kostar som ett besök inom primärvården.

Kanske är en föreläsning eller kurs något för dig?

Vi håller föreläsningar och ger kurser med fokus på stresshantering och att möta svåra tankar och känslor. Dessa har sin bas i vetenskapligt beprövade metoder som mindfulness och ACT. Du hittar mer information om kurserna och länk till anmälan nedan.

ACT – Att hantera stress och främja hälsa – ger dig som deltagare enkla verktyg att hantera den stress som är ofrånkomlig i vårt dagliga liv.

Anmäl dig till ACT-kursen om att hantera stress och främja hälsa


Under kursen undersöker vi vad som händer i kroppen när vi blir stressade eller känner andra obehagskänslor. Kursen är en del av Unga vuxnas verksamhet och riktar sig till unga mellan 16-29 år. Vi arbetar också med olika strategier för att hantera dessa känslor - till exempel genom övningar i medveten närvaro och acceptans. Ett viktigt moment i kursen är att ta reda på hur vi vill att våra liv ska se ut.

Vad kostar det?

Det är gratis! Vid utbildningen får du tillgång till en webbapp som innehåller övningar i medveten närvaro. Vill du arbeta vidare på egen hand efter kursen kan du enkelt göra det genom att använda boken "Tid att leva" av Fredrik Livheim, Daniel Ek och Björn Hedensjö (se länk under relaterad information).

Aktuella kursdatum

Nästa kursstart är torsdagen den 7 oktober. Denna kursstart är fullbokad. Datum för nästa kursstart är inte satt, men om du är intresserad kan du anmäla dig via länken nedan så återkommer vi så vi kan med nytt datum.

Övriga tillfällen hålls dessa datum:

  • Träff 2: 14 oktober
  • Träff 3: 21 oktober
  • Träff 4: 28 oktober
  • Träff 5: 11 november
  • Träff 6: 18 november
  • Träff 7: 25 november

Varje träff är två timmar lång och pågår mellan klockan 14.45-16.45.

OBS! Kursen planeras i nuläget att genomförs på plats i Unga vuxnas lokaler men om restriktioner kopplade till pågående pandemi skulle förändras kan kursen komma att istället genomföras digitalt.

Plats

Samling i konferensrummet på Unga vuxna. Rummet hittar du direkt till vänster när du kommer in i väntrummet. För att minska risken för trängsel i våra lokaler ber vi dig att komma i nära anslutning till kursstart samt att du går direkt in konferensrummet där kursen hålls.

Adress: Magle Stora Kyrkogata 5, våning 3, ingång på baksidan av huset.

Anmälan och information

Anmäl dig till ACT-kursen

Vi återkommer till dig så snart vi kan med en bekräftelse på din anmälan.

För att minska risken för smittspridning av Covid-19 ber vi dig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att stanna hemma även vid lättare förkylningssymtom. Vi är även tacksamma om du håller fysisk distans till både personal samt andra kursdeltagare under ditt besök hos oss.

Har du frågor om kursen kan du kontakta oss på Unga vuxna via:

Vårdguidens e-tjänster

Telefon: 046-359 80 93
E-post: ungavuxna@lund.se

Kursarrangör: Unga Vuxna-mottagningen i Lund

En föreläsning i två steg som handlar om känslor med betoning på ångest. Känslor som är ljusa och mörka, starka och svaga, sådana som upplevs logiska och de som verkar mindre begripliga. Vi välkomnar dig som är mellan 16 och 29 år.

Anmäl dig till föreläsningen


Föreläsningen har utformats som en tvåstegsraket där första tillfället ger kunskap kring känslolivet och ångest, vad som kan tänkas vara ”normalt” och när det går över till att begränsa tillvaron. Andra steget innehåller förslag till hantering och lindring.

Aktuella kursdatum

Just nu inte har vi inte några inplanerade kursdatum, men om önskemål uppkommer kan vi erbjuda den igen.

Kursupplägg

Vi har alla varit med om svåra känslor och för vissa av oss kan de bli så starka och svåra att vi benämner det ångest.

Alla känslor har sin uppgift i våra liv men när de går över i ångest och den håller på för länge så kan vi behöva hjälp. Hjälp att förstå, hjälp att veta ifall det jag upplever är ”normalt”, och inte minst - hjälp att hantera ångest och andra starka känslor.

Första föreläsningen

Första steget är att förstå kopplingen mellan tanke, känsla och kropp, hur det går till när en tanke kan väcka obehag eller ett obehag kan väcka tankar som är jobbiga.

Du får några uppgifter att reflektera kring fram till nästa träff.

Andra föreläsningen

Nästa gång vi ses pratar vi mer kring olika sätt att komma tillrätta med ångest och hantera starka känslor. Du får konkreta verktyg för att arbeta med ångest på både lång och kort sikt.

Ifall det uppstår personliga funderingar under föreläsningarna som du vill ha hjälp med så är du välkommen att boka tid i vår mottagning. Vi har även andra kurser, bland annat i Mindfulness, för dig som vill prova någon av de tekniker som nämns under föreläsningen.

Anmälan och information

Anmäl dig till föreläsningen Känslor som ångest

 

Vi återkommer till dig så snart vi kan med en bekräftelse på din anmälan.

Vid frågor om föreläsningarna vänligen kontakta Magdalena Madsen:

Telefon: 046-359 80 93

E-post: magdalena.madsen@skane.se

Kursarrangör: Unga Vuxna-mottagningen

Sju sätt att minska känslan av ensamhet

I filmen nedan berättar våra socionomer om sju sätt som kan minska känslan av ensamhet i tider när många arbetar eller studerar mer hemifrån. Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver mer hjälp och stöd!

Kontakta Unga vuxna

Besöksadress: Magle Stora Kyrkogata 5, Lund
Ingång sker på baksidan av huset.
Besökstider: Måndag-torsdag klockan 9-17, fredag klockan 9-15
Telefon: 046-359 80 93
Ordinarie telefontider: måndag - fredag klockan 10-11 och 14-15.

På grund av sekretess har vi inte möjlighet att skicka e-post. Du kan däremot kontakta oss via Vårdguidens e-tjänster.

OBS! Eftersomvi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.

Podcasten Helt okej

Region Skåne har gjort en podcastsatsning och vi på Unga vuxna har varit med i arbetet och gjort fyra avsnitt på temat psykisk hälsa hos unga vuxna. En podcast av unga för unga!

De fyra avsnitten har följande teman: Varför mår vi dåligt? Droger och alkohol, Självmord, Varför mår unga vuxna dåligt?

Du hittar podcasten i din podcastapp.
Podden finns också på Region Skånes hemsida

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?