Länk till startsidan

Stödgrupper för barn och unga

Det finns många olika händelser och situationer i livet som kan leda till att du som barn eller ungdom vill prata med någon. Kanske har du någon i din närhet som är beroende av alkohol eller droger, mår dåligt psykiskt eller separerade föräldrar som bråkar mycket.

Det finns många olika möjligheter till hjälp inom Lunds kommun. Att träffas i grupp med andra som varit med om liknande situationer är ett sätt. Det kan vara skönt att prata med personer som förstår vad man har att berätta. Här nedan hittar du olika typer av grupper att delta i beroende på din situation.

Flaskposten – för dig som lever nära ett missbruk

Flaskposten är till för dig som är barn eller tonåring och har en mamma, pappa eller annan nära som har eller har haft ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika eller tabletter. I en Flaskpostgrupp kan du träffa andra jämnåriga som har en liknande situation som du. Det kostar inget att komma hit och vi för inga journaler.

Det finns många barn och ungdomar som lever i en familj där någon är beroende och som någon gång behöver söka hjälp.

I Flaskpostgruppen kan du:

  • Upptäcka att du inte är ensam.
  • Förstå att det inte är ditt fel när en förälder är beroende.
  • Få möjlighet att visa och berätta om vad du tänker och känner.
  • Få kunskap om alkohol, narkotika och tabletter.
  • Bli så stark att du kan säga nej till sådant som du inte vill.
  • Känna gemenskap i att träffa andra som är i en liknande situation.

Varje gruppträff handlar på något sätt om hur det är att vara barn i en familj där någon missbrukar. Du får möjlighet att prata kring vad du varit med om och ta del av andras erfarenheter av att leva i en familj där det finns, eller har funnits, missbruk. Allt du berättar stannar i förtroende i gruppen.

Varje träff har en liknande struktur. Först samlas man i gruppen. Sedan introduceras träffens tema och det kan exempelvis vara ”missbruk” eller ”känslor”. Då pratar vi om temat och gör olika övningar kring det; någon gång målar vi, ibland diskuterar vi efter att ha tittat på en film som berör temat eller så delar vi våra erfarenheter på annat sätt. Vid varje träff fikar vi gemensamt innan vi avslutar träffen.

Gå med i en grupp

Ofta är man mellan fyra och sju barn eller ungdomar i en grupp. Alla gruppens barn eller ungdomar är i ungefär samma ålder. Två gruppledare håller i kursen. Det finns grupper för barn och ungdomar i olika åldrar.

Flaskpostgrupperna träffas under två timmar, en eftermiddag/kväll i veckan. Det är kostnadsfritt för barn och ungdomar inom Lunds kommun att komma hit.

Anmäl dig till Flaskposten

Vi startar en ny grupp i februari. Det är inte klart vilka åldrar som kommer att ingå i gruppen ännu, så vi tar gärna emot intresseanmälningar från dig som är mellan 7 och 18 år. Vi träffas på torsdagar klockan 16-18.

Telefon: 046-359 56 56
Telefon: 0706-700 650 (även sms).
E-post: flaskposten@lund.se.

Du kan också be någon vuxen om hjälp att nå Flaskposten.
Vi träffas på Kiliansgatan 8 i Lund, du går in från innergården. Det ligger centralt, inte långt från Mårtenstorget, och vi har möjlighet att möta upp dig vid buss eller tåg om det behövs.

Gungbrädan – när dina föräldrar separerat

Dina föräldrar har separerat och det kännas jobbigt när man är barn. Det kan också ge nya möjligheter. Gungbrädan är en gruppverksamhet för dig som är barn eller tonåring mellan 7 och16 år och som har skilda föräldrar. Här får du träffa och prata med jämnåriga som varit med om liknande saker. Att delta i en grupp hos oss kostar inget och vi för inga journaler.

Dina föräldrar kan ibland tycka att det är svårt att prata med dig om skilsmässan. Som barn kan det vara svårt att berätta om sina tankar och känslor – bland annat av lojalitet med dina föräldrar.

Genom att gå med i en grupp på Gungbrädan kan du:

  • Känna gemenskap i att träffa andra som är i en liknande situation.
  • Upptäcka att du inte är ensam.
  • Förstå mer om dina egna behov, känslor och möjligheter.
  • Lära dig att du är unik och värdefull som du är.
  • Känna trygghet i att det vi talar om stannar i gruppen.

Det finns grupper för barn och ungdomar i olika åldrar. Du kan delta i en grupp cirka ett år efter det att dina föräldrar separerat, men du kan anmäla att du är intresserad av att delta tidigare.

Gå med i en grupp

Vi startar en ny grupp varje halvår. Vi träffas i våra lokaler på Kiliansgatan 8 i Lund. Det ligger centralt, inte långt från Mårtenstorget. Vi har möjlighet att möta upp dig vid buss eller tåg om det behövs.

Anmäl dig till Gungbrädan

Om du vill vara med i en grupp eller bara fråga något kan du ringa oss. Vi träffas på onsdagar klockan 16-18.
Telefon: 046-359 56 56
Telefon: 0706-700 650 (även sms).
E-post: soc.gungbradan@lund.se.

Du kan också be någon vuxen om hjälp att nå Gungbrädan.

Imbus – för dig som lever med någon som mår psykiskt dåligt

Det är många barn och tonåringar som lever i en familj där någon mår psykiskt dåligt. Alla i familjen påverkas av detta. Imbus är till för dig som är barn eller tonåring (7–19 år) och som har en förälder eller annan nära anhörig som har eller har haft psykisk ohälsa. Vi erbjuder dig att vara med i en Imbusgrupp där du kan känna gemenskap i att träffa andra jämnåriga som är i en liknande situation.

Imbusgruppen träffas tolv gånger under två timmar vardera, en eftermiddag eller kväll i veckan. Varje gruppträff har ett tema om hur det är att vara barn i en familj där någon i familjen mår psykiskt dåligt. Vi delar med oss av våra tankar och erfarenheter, tittar på film, skapar i olika material och fikar.

Allt du berättar stannar i förtroende i gruppen.

På Imbus kan du:

  • Upptäcka att du inte är ensam.
  • Få kunskap om psykisk ohälsa.
  • Förstå att det inte beror på dig om någon i familjen mår dåligt.
  • Få hjälp att upptäcka och förstå mer om dina egna känslor, behov och möjligheter.
  • Upptäcka och förstå att du är unik och värdefull som du är.

Gå med i en grupp

Vi träffas på Kiliansgatan 8 i Lund. Det ligger centralt, inte långt från Mårtenstorget. Vi har möjlighet att möta upp dig vid buss eller tåg om det behövs.

Anmäl dig till Imbus

Vi startar en ny grupp i februari. Det är inte klart vilka åldrar som kommer att ingå i gruppen ännu, så vi tar gärna emot intresseanmälningar från dig som är mellan 7 och 18 år. Vi träffas på tisdagar klockan 16-18.

Om du vill vara med i en grupp eller bara fråga något kan du kontakta oss.
Telefon: 046-359 56 56
Telefon: 0706-700 650 (även sms).
E-post: imbus@lund.se.

Du kan också be någon vuxen om hjälp att nå Imbus.

Barn i start – för ensamkommande barn och familjer

I Lund har vi gruppträffar för barn, ungdomar och familjer som är nya i Sverige. Verksamheten heter ”Barn i väntan” och ”Barn i start” och är ett samarbete mellan Lunds kommun och Svenska kyrkan. Det är en verksamhet som är politiskt och religiöst neutralt.

Verksamheten är till för ensamkommande barn och familjer. Det gäller både för dig som är asylsökande och dig som har fått uppehållstillstånd. Den syftar till att hjälpa både barn och vuxna till en bra start i det nya landet.

På ”Barn i väntan” och ”Barn i start” får barn och unga prata om sina erfarenheter och lära sig mer om sitt nya land. Verksamheten har grupper på olika språk. Det är kostnadsfritt att delta. Grupperna träffas på Helgeandsgården i Klostergårdens centrum.

Varje termin startar vi nya grupper för familjer och för ensamkommande barn och ungdomar från olika länder. Utvärderingarna visar att deltagarna har fått en viktig ingång till nya sociala nätverk och känner sig stärkta av att delta.

Kontakta Barn i väntan/Barn i start

Om du vill vara med i en grupp eller bara fråga något kan du kontakta Ulrika Anzén.
Telefon: 046-359 99 49
E-post ulrika.anzen@lund.se.

Engagera dig i Barn i väntan/Barn i start?

En del av ledarna i våra grupper är volontärer. Är du intresserad av att engagera dig i verksamheten – kontakta BIV/BIS-samordnare Ulrika Anzén.

Lysmasken – för dig som upplevt våld, hot eller bråk i familjen

Lysmasken är till för barn och tonåringar som har upplevt våld, hot eller bråk i familjen. Hos oss får du möjlighet att prata enskilt om det du varit med om.

Läs mer om Lysmasken hos Kriscentrum Mellersta Skåne.

Vart ska du vända dig?

Är du orolig för dig själv, en kompis eller någon i din familj, men vet inte vart du kan vända dig? Då kan du kontakta Mottagningsenheten på socialförvaltningen. De hjälper dig vidare så att du kan få råd och stöd.

Kontakta mottagningsenheten

Du som inte redan har en kontakt på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, eller är osäker på vart du ska vända dig, kan börja med att kontakta mottagningsenheten.

Telefon: 046-359 70 10, vardagar 11–12 och 13–15

Telefax: 046-359 52 22
E-post: mottagningsenheten@lund.se

Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1, Lund
Postadress: Box 1255, 221 05 Lund

Öppettider: Måndag–torsdag 8–17, fredag 8–16. Klämdagar och dag för röd dag: 8–15.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?