Länk till startsidan

Missbruk av alkohol och droger

Är du orolig över din egen konsumtion av alkohol eller droger? Kommunen ger stöd och insatser till dig som har missbruksproblem eller andra typer av psykosociala problem. Du börjar med att vända dig till socialförvaltningens mottagningsenhet. Våra socialsekreterare ser till att du får ett stöd som passar dig.

Vi arbetar med flera olika insatser, exempelvis CRA, Community Reinforcement Approach, MET, kurser i prevention av återfall och stöd av socialrådgivare. Du kan även få en Case Manager som samordnar all hjälp och vård du får, inte bara från oss i kommunen utan även från sjukvården och andra myndigheter.

  • Är du mellan 18 och 24 år blir du utredd av vår 18 till 24-enhet.
  • Är du under 18 år får du hjälp av vår utredningsenhet för barn och unga.

Kontakta Mottagningsenheten så hjälper vi dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Här beskriver vi hur en utredning går till.

Är du orolig för en anhörig, vän eller arbetskamrat?

Kontakta Mottagningsenheten. Om den du är orolig för vill ta emot hjälp, har vi mycket att erbjuda. Om personen inte vill ha hjälp, försöker vi motivera personen. Eftersom vi inte kan agera mot någons vilja, så avslutar vi ärendet om det inte går att sporra personen till en förändring.

Är du anhörig och i behov av stöd?

Vår socialtjänst anordnar anhöriggrupper för dig som är anhörig och i behov av stöd, enligt metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). I gruppen får du möjlighet att dela dina erfarenheter och tankar med andra som befinner sig i liknande situation. Forskning visar att anhöriga som deltagit i CRAFT har mindre ångest och depression och även fått strategier för att förbättra kommunikationen och stödja den närstående med alkohol- och drogproblematik till att söka hjälp.
Läs mer om anhöriggrupperna och anmäl dig här.

Är du orolig för någon som är under 18 år?

Om du är orolig att ett barn far illa på grund av eget eller vuxnas missbruk, gör du en orosanmälan.

Här hittar du mer information om hur du anmäler oro för ett barn.

Kontakta Mottagningsenheten

Du som inte redan har en kontakt på socialförvaltningen, eller är osäker på vart du ska vända dig, kan börja med att kontakta Mottagningsenheten.

Telefon: 046-359 70 10, vardagar 11–12 och 13–15
E-post: mottagningsenheten@lund.se

Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1, Lund
Öppettider: Mån–tors 8–17, fre 8–16. Klämdagar och dag för röd dag: 8–15.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?