Länk till startsidan

Kom vidare – stöd för nyanlända

Är du ny i Sverige och Lunds kommun? Behöver du hjälp med en faktura, ett brev eller något annat som är svårt att förstå? På Kom vidare får du hjälp med dina ärenden.

Går det inte att lösa ärendet på svenska eller engelska kan flera av vägledarna hjälpa till på andra språk, till exempel arabiska och dari.

samhällsvägledare i receptionen på Kristallen

Hjälp med dina ärenden

Kom till platserna för Kom vidare, våra vägledare finns där för att hjälpa dig med dina ärenden.

Öppettider och plats

Måndagar kl. 14–16 på Kristallen, Brotorget 1
Onsdagar kl. 9–11 på Komvux, Glimmervägen 6

Fredagar kl. 9–11 på Kristallen, Brotorget 1

Pop up

Ibland dyker Kom vidare upp på andra ställen. Under våren följer Kom vidare med blioteksbussen till Genarp under några måndagar.

  • Måndag 12 juni klockan 18–19

Biblioteksbussen finns på Ida Ekenstiernas väg.
Hitta till bussen på en karta

Vad är Kom vidare?

Kom vidare är ett projekt som finansieras av Länsstyrelsen. Målet är att utveckla stödet till dig som är nyanländ i Lunds kommun genom att samla service från kommunen, Statens servicecenter och föreningen Eos cares på ett ställe. När vi ökar samverkan minskar vi också mellanrummen. Dessutom erbjuder Kom vidare personlig service i ett fysiskt möte. Det är de individuella behoven som styr, men målet är att stegvis öka självständigheten och arbeta med hjälp till självhjälp.
Vägledarna på Kom vidare hjälper så långt de kan inom ramen för sitt uppdrag. Behövs det mer stöd kan vägledarna hänvisa vidare.


Träffa människorna som hjälper dig

På Kom vidare finns det många vägledare. De pratar olika språk och har olika erfarenheter, men det de alla har gemensamt är att de brinner för att hjälpa andra. Här får du träffa tre av dem: Fadumo Isse, Arafat Al-Rufaid och Maryam Hashemi.

"Jag vill att kvinnor ska bli självständiga"

Fadumo Isse, vägledare på Kom vidare, berättar om sitt arbete för att skapa integration och att stärka kvinnor.

"Jag känner att jag gör skillnad för folk i Lund"

Arafat Al-Rufaid, vägledare på Kom vidare, berättar att han har roligt i sitt uppdrag, där han träffar massor av människor samtidigt som han gör skillnad.

"Gör själv först"

Maryam Hashemi, vägledare på Kom vidare, berättar om när hon kom till Lund och ger ett tips till alla som kommer nya till Sverige.

Lejla, Yaman och Sasha delar sina erfarenheter

Lejla, Yaman och Sasha har alla kommit till Sverige på grund av krig i sina hemländer. I en intervju berättar de hur det var att komma till Sverige.

Intervjun med Lejla, Yaman och Sasha som kommit till Sverige

Varför är Lund inte bäst på integration – än?

Under Hållbarhetsveckan i april 2023 anordnade Kom vidare ett panelsamtal. Där diskuterade deltagarna vad integration är, vad som gör ett samhälle integrerat och hur vägen framåt ser ut.

Deltagare:
Azher Hameed Qamar från Lunds universitet, Axel Wallin från IK Eos samt Magdalena Titze från Lunds kommun.

Moderator:
Hanna Nilsson, Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?