Länk till startsidan

Energi- och klimatrådgivning

Att minska energianvändningen hemma och öka andelen förnybar energi kan göra att du både minskar dina kostnader och påverkar miljön mindre. Om du behöver finns våra energi- och klimatrådgivare, som gärna hjälper dig!

Vill du spara energi i ditt hem?

Många små energiförluster leder ofta till stora kostnader. Vill du läsa mer om hur du kan spara energi i ditt hem, finns massor att läsa på energi- och klimatrådgivarnas webbplats.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Nu kan du söka bidrag för att energieffektivisera ditt hus

Är du småhusägare och har direktverkande el eller gas som uppvärmningssystem? Nu kan du söka bidrag för att byta värmesystemet eller för att energieffektivisera huset genom att tilläggsisolera vinden eller byta fönster. Läs mer om bidraget och ansök via Boverkets webbsida.
Boverket – bidrag för energieffektivisering i småhus

Regler kring olika investeringar i Lunds kommun

Med solceller kan du tillverka el med hjälp av solen. Du behöver inte söka bygglov för att montera solcellspaneler inom ett detaljplanerat område så länge fastigheten inte är utpekade som kulturmiljö eller ligger inom riksintresse för totalförsvaret.

Bygglovsinformation för solceller

Stöd och intäkter för solceller

Det finns flera stöd till dig som vill skaffa solceller. Dina solceller kan också ge intäkter i form av försäljning av överskottsel.

Stöd för solceller på Energimyndighetens webbplats

Solelportalen

Solelportalen är en webbplattform av Energimyndigheten med information och oberoende vägledning om solceller. Tanken är att den ska underlätta för dig som är intresserad av att skaffa solceller till att hitta den lösning och göra de beslut som passar dig bäst.

Gå till Solelportalen här

Solcellskalkylator

Med Solcellskalkylator kan du se potentialen för att producera el från solen på just ditt tak. Kartan är framtagen i samarbete med Kraftringen, LTH och Solar Region Skåne, med bidrag från Region Skånes Miljövårdsfond.

Kraftringens Solcellskalkylator

Att installera en värmepump kan vara ett klokt val för att värma ditt hus eller fritidshus. Det finns olika typer av värmepumpar. De som skapar värme av frånluften i huset, av luften ute eller av berg, jord-, grund- eller ytvatten.

Anmäl din installation av värmepump

Värmepumpar som utvinner värme ur mark, ytvatten eller grundvatten ska enligt miljöbalken anmälas till miljönämnden. Komplett anmälan ska finnas hos miljöförvaltningen senast fyra veckor innan installationen. Oftast hjälper den installatör du valt att anlita till med ansökan.

Anmäl installation av värmepump

Tänk på att kontrollera så att den som installerar värmepumpen är certifierad.

Installation av luftvärmepump behöver inte anmälas till miljönämnden.

Vad kostar anmälan?

Vi tar ut en handläggningsavgift för att hantera ditt ärende.

 • Berg- eller grundvattenvärmepump 1–2 borrhål, 3 837 kronor.
 • Berg- eller grundvattenvärmepump 3–10 borrhål, 6 395 kronor.
 • Berg- eller grundvattenvärmepump >10 borrhål, 10 232 kronor.
 • Ytjord- eller ytvattenvärmepump, 2 558 kronor.

Kontakta oss

Vill du ha mer information eller har frågor kring värmpepumsinstallation är du välkommen att kontakta oss på miljöförvaltningen.
Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se.

Funderar du på egen vindkraft? Det är fullt möjligt. Idag finns små vindkraftverk så kallade miniverk eller gårdsverk som ger dig möjligheten att producera din egen el och bidra till en renare miljö.

Energimyndigheten har mycket information om att investera i vindkraftverk i olika skala. I vissa fall behövs inte bygglov för ett miniverk under 20 meter. För större vindverk än så krävs bygglov. På energimyndighetens webbplats hittar du det du behöver veta om bygglov och andra tillstånd.

Vindkraft på energimyndighetens webbplats

Bygga nytt, ändra eller riva

Skattereduktion för vindkraftsel

Du som producerar el för hemmabruk och matar in eventuell överskottsel till övriga elnätet kan få en skattereduktion för det. Mer information om detta och andra skatteregler i samband med elproduktion hittar du hos Skatteverket. Reglerna gäller för privatpersoner.

Skatteverkets regler om mikroroduktion

En bygganmälan ska göras vid installation eller väsentliga förändringar av eldstäder och rökgaskanaler. Som väsentlig förändring anses bland annat ändring av skorsten eller annan åtgärd som kan påverka byggnadens brandskydd eller medföra ändrad påverkan på omgivningen. För ny skorsten krävs bygglov.

Bygglov kaminer och eldstäder

Tips på hur du eldar förståndigt

 • Elda max 2,5 kg ved per timme. Lägg in ett vedträ när de tidigare brunnit ner till glöd. Det är mer effektivt för värmen och mer skonsamt för din kamin/spis.
 • Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Eldar du i fyra timmar - låt den vila i fyra timmar. Annars kan värme stanna kvar i till exempel bjälklag och starta en brand.
 • Använd bara torr ved och helst bara björk. Överblivet virke från renoveringen eller kvistar och grenar från trädgården kan ge ökad beläggning i skorstenen och ökad risk för skorstensbrand.
 • Meddela din sotare om du eldar mer än tidigare så att sotning och brandskyddskontroll sker med rätt intervall.

Brandskydd och sotning

Energi- och klimatrådgivning

Rådgivningen är en kommunal tjänst som är kostnadsfri, objektiv och oberoende. Bor du i Lund, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp eller Svedala och vill bli kontaktad av en energi- och klimatrådgivare? Skicka in din fråga till oss digitalt.

Ett foto på några av Lunds kommuns energi- och klimatrådgivare Jörgen, Sara och Simon.
Vi som är energi- och klimatrådgivare heter Jörgen Andersson, Sara Östberg och Simon Svendler.

Kontakta oss

Skicka in din fråga via vår e-tjänst, därefter kommer vi att kontakta dig.
Här hittar du rådgivningens e-tjänst

Telefon

Du är alltid välkommen att ringa medborgarcenter, som hjälper dig att fylla i e-tjänsten.
Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Svarstiden är normalt mindre än en vecka, men den kan variera under året. Vi tar alla frågor i turordning.

Vi kan hjälpa dig med

Vi ger oberoende och kostnadsfri rådgivning om allt från solceller till transporter, som gynnar både din plånbok och vår miljö. Rådgivningen riktar sig till företag, organisationer, föreningar och privatpersoner.

 • Hitta energitjuvar i ditt hem och i din vardag.
 • Hålla nere energiräkningen.
 • Inspireras till nya sätt att resa.
 • Förstå hur du ska utläsa din elräkning.
 • Vad du bör tänka på när du vill sätta upp solceller på tak eller mark.
 • Lära dig hur du optimerar din vardag och ditt hem – oavsett hur du bor.
 • Hur du bäst laddar din elbil.
 • Få svar på dina frågor kring egen vindkraft.
 • Få veta om biogas kan vara ett alternativ för din bil.
 • Jämföra olika offerter till exempel solceller och värmepumpar.

Behöver du ytterligare hjälp med din ekonomi?

Ibland är det svårt att få ihop alla kostnader. Är du i behov av råd och stöd när det gäller din privata ekonomi? Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som bor i Lunds kommun och har problem med ekonomin.

Budget- och skuldrådgivning

Fler energi och klimatsmarta tips

Om du vill lära dig mer på egen hand så följer här några tips på var du kan vända dig. Dyker det upp några frågor längs vägen är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Av oss kan du dessutom få personligt anpassade råd.

Föreläsningar, mässor och mycket annat

Besök vår regionala Facebooksida för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång inom rådgivningen. Under året kommer vi bland mycket annat hålla presentationer om solceller, energieffektivisering, ladda elbilen och gemensamhetsupphandlingar.

Regional Facebooksida

De föredrag vi genomfört hittills har exempelvis handlat om miljöbilar, cykel som alternativ till bilen och solceller. Ni hittar ett urval av dem på Facebook.
Jag vill titta på webbinarierna på Facebook

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?