Har du inte tillgång till det kommunala avloppsnätet måste du som fastighetsägaren själv se till att ditt avloppsvatten renas.
Det kommunala avloppsvattnet hanteras av VA SYD. VA SYD är ett kommunalförbund som Lunds kommun och andra kommuner samarbetar med. VA SYD renar avloppsvatten i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Har du synpunkter eller problem avseende det kommunala avloppssystemet ska du kontakta VA SYD.
Har du en fastighet i kommunen som inte har tillgång till det kommunala avloppsnätet ansvarar du själv för reningen av avloppsvattnet. Enligt miljöbalken är den som släpper ut avloppsvatten skyldig att se till att avloppsvattnet genomgår tillräcklig rening. Med avloppsvatten menas vatten från toalett, bad, disk och tvätt.
Att inrätta en enskild avloppsanordning är en stor investering. Det är därför viktigt att du undersöker vilken anordning som kan vara lämplig för din fastighet. Vi kan inte tala om vilken anordning du ska ha eller vilken entreprenör du bör välja. Det är däremot bra att tidigt kontakta oss för att få information om skyddsnivåer och för att diskutera idéer.
Lunds kommun är med och finansierar en rikstäckande kunskapsbank för enskilda avloppsanordningar som heter Avloppsguiden. Där kan du hitta information om varför man ska rena avloppsvatten, tillämplig lagstiftning, vilka reningstekniker som finns, länkar till olika tillverkare, hur man planerar avlopp med mera.
Om du ska anlägga en enskild avloppsanordning dit du kommer ansluta en vattentoalett behöver du tillstånd från miljönämnden. Även anslutning av en vattentoalett till befintlig anordning samt större ändringar av avloppsanordningen såsom byte av reningsteknik eller ändring av lokalisering kräver tillstånd.
Du behöver ha tillståndet från miljönämnden innan du börjar anlägga ditt avlopp. Från det att din ansökan är komplett tar det oftast inte mer än en månad att få svar.
Om du ska göra en ändring av en avloppsanordning med vattentoalett som kan medföra en väsentlig ändring av avloppsvattnets mängd eller sammansättning ska du anmäla detta till miljönämnden. Du behöver också göra en anmälan när du ska anlägga en avloppsanordning för endast bad-, disk- och tvättvatten eller torrtoalett.
Anmälan ska vara inne hos oss minst sex veckor innan du påbörjar arbetet.
Slutna tankar och slamavskiljare anslutna till vattentoalett ska tömmas minst en gång per år och avloppsavfall från enskilda avloppsanläggningar ska lämnas till kommunens insamlingssystem. I Lunds kommun är det Lunds renhållningsverk som ansvarar för avfallshanteringen.
Föreskrifter för avfallshantering och bilagor (renhållningsföreskrifter)
Om du vill ha undantag från föreskrifterna kan du ansöka om det hos miljönämnden. En godkänd ansökan gäller i högst fem år.
Från det att din ansökan är komplett tar det oftast inte mer än en månad att få svar.
Miljönämnden tar ut en avgift för handläggning (prövning) av ansökningar eller anmälningar om enskilda avloppsanordningar. Avgiftens storlek beror på vilken typ av anläggning du vill installera och på hushållets storlek.
Aktuell timavgift hittar du i taxan:
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Pdf, 87 kB.
Har du frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.
Telefon: 046-359 50 00
E-post: samhallsbyggnad@lund.se
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?