Om du vill ändra marknivån mer än 50 centimeter inom detaljplanerat område – uppåt eller nedåt – måste du söka marklov. Utanför område med detaljplan kan istället en anmälan till miljöförvaltningen behövas. Du kan även behöva marklov för att fälla träd eller plantera skog i ett område med detaljplan.
Om du vill ändra marknivån mer än 50 centimeter inom detaljplanerat område – uppåt eller nedåt – måste du söka marklov. Kom ihåg att du behöver ha både marklov och startbesked innan du påbörjar arbetet. Marklov handläggs på samma sätt som bygglov.
Tänk på att det ibland kan bli större påverkan på omgivningen än vad du tänkte dig när du förändrar marknivån.
Kontakta bygglovsavdelningen om du är osäker på vad som gäller för marklov: stadsbyggnadskontoret@lund.se.
Marklov för trädfällning krävs endast om det står angivet i fastighetens detaljplan, däremot kan det krävas andra tillstånd innan du fäller ett träd.
Ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplan och vad som gäller.
Läs om hur du förstår din detaljplan.
Tänk på att ta hänsyn till djurlivet på platsen. Det är olämpligt att fälla träd under fåglarnas häckningstid på vår och försommar.
För vissa träd kan det krävas tillstånd från länsstyrelsen, till exempel om du ska fälla ett träd som ingår i en allé eller särskilt skyddsvärda träd. På kyrkotomter, begravningsplatser eller byggnadsminnen kan det också krävas tillstånd av länsstyrelsen.
För avverkning av ett större område kan det krävas tillstånd från skogsvårdsstyrelsen.
Kontrollera så att gällande detaljplan eller områdesbestämmelser tillåter den åtgärd du planerar göra. Detaljplaner och områdesbestämmelser kan innehålla så kallade varsamhetsbestämmelser, främst inom kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
Karta som visar vad som gäller för din fastighet.
För att bygga, gräva, anlägga eller på andra sätt påverka strandskyddsområdet, krävs dispens. Skyddszonen omfattar både land och vatten och sträcker sig 100 meter i båda riktningarna från strandkanten.
Innan du kan skicka in din ansökan om bygglov måste du ta fram ritningar som ska skickas in tillsammans med ansökan. Ritningarna måste vara fackmässigt utförda för att vi ska kunna godkänna dem. Har du inte kunskap själv att utforma ritningarna behöver du anlita en fackman som kan hjälpa dig. Du bör därför i god tid, innan du ska skicka in din ansökan, kontakta en kunnig person som kan hjälpa dig att ta fram ritningar.
Ritningar och handlingar till bygglov
En kontrollansvarig hjälper till att se till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Du behöver oftast inte en kontrollansvarig om du bara ska göra små ändringar av till exempel ett en- och tvåbostadshus. Vid större ändringar, eller om ändringarna gäller flerbostadshus, kan du behöva en kontrollansvarig.
För att vi ska kunna handlägga din ansökan behöver du skicka in bilagor. Om din ansökan inte är komplett ifylld eller om dina ritningar inte är fackmässigt utförda kommer vi be dig komplettera din ansökan. I exempelritningarna kan du också se vad de olika ritningarna ska innehålla.
När du vill ha marklov och startbesked för att ändra marknivån eller fälla träd behöver du skicka in dessa handlingar:
Inför beslut om startbesked behöver du även lämna in:
Lämnar du in dessa tillsammans med din ansökan kan vi ibland fatta ett kombinerat beslut om lov och startbesked.
Beskrivningar av handlingar du behöver bifoga din ansökan
Här hittar du exempelritningar
Om det krävs fler handlingar för ditt ärende hör vi av oss.
När du har förberett dina handlingar som ska bifogas kan du göra din ansökan/anmälan.
Du loggar in med ditt bank-id och kan därefter ansöka och bifoga nödvändiga handlingar.
Ansök om lov eller gör anmälan via e-tjänst
Du kan också ansöka via blankett. Kontakta medborgarcenter så skickar de en blankett till dig. Skicka in blanketten tillsammans med bilagorna till stadsbyggnadskontoret@lund.se eller Stadsbyggnadskontoret, Box 41, 221 00 Lund.
När du ansöker om lov eller gör en anmälan får du betala en avgift. Storleken på avgiften beror främst på vad du planerar att göra.
När din ansökan/anmälan kommer in registreras den och får ett diarienummer. Vi går igenom din ansökan för att se om den är komplett. Om din ansökan/anmälan behöver kompletteras med uppgifter eller ritningar skickar vi ett meddelande till dig där du uppmanas att lämna in de uppgifter/handlingar som saknas.
Du behöver alltid ett startbesked, oavsett om du sökt lov eller gjort en anmälan. Du får börja bygga efter att du har fått ett startbesked från stadsbyggnadskontoret.
Du får inte börja använda din byggnad eller åtgärd förrän du har fått ett slutbesked. Slutbesked får du när du har skickat in handlingar som visar att du har uppfyllt alla de krav som gällde i ditt ärende.
Skicka in dina handlingar inför slutbesked via e-tjänsten: Se och komplettera mitt byggärende
Om du påbörjar byggnationen utan startbesked eller börjar använda byggnaden utan slutbesked bryter du mot plan- och bygglagen. Det kan bland annat innebära att du måste betala en byggsanktionsavgift.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?