Länk till startsidan

Prao för dig som är elev

Prao – praktiskt arbetslivsorientering – är en obligatorisk del av undervisningen i årskurs 8. Lunds kommun arbetar för att erbjuda en prao att längta till och minnas.

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att du under två veckor får bekanta dig med arbetslivet och prova på ett yrke. Genom prao får du chansen att utvecklas och upptäcka nya sidor hos dig själva, få kunskap om yrken och om arbetslivet i stort som kan bidra till tankar inför kommande studie- och yrkesval. Du får dessutom möjlighet att skapa kontakter för framtiden.

Här har vi samlat information som hjälper dig att förbereda dig inför praon för att få ut mesta möjliga av din praoperiod.

Sök din prao via Praktikplatsen.se

Lunds kommunala grundskolor arbetar med ett digitalt praoverktyg, Praktikplatsen.se. Där går du som elev in och rangordnar tio praoplatser. Inloggningsuppgifter skickas via e-post från skolan. Systemet optimerar alla elevers val utifrån rangordningen, och som ett sista led ser skolan över alla elevers placering. Mer information om prao får du från din skola.

Har du frågor om din prao, eller känner dig osäker på dina val kontakta studie- och yrkesvägledare på din skola.

Kontakta din handledare

Kontakta din handledare två veckor innan praon börjar. Då kan ni gå igenom vad som gäller kring arbetstider, arbetskläder, lunch med mera.

Praktiska frågor

Din arbetstid

Din arbetsdag är cirka sex timmar per dag när rasterna är borträknade. Arbetstiderna kan se olika beroende på praoplatsens verksamhet. Du får inte börja arbeta före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00.

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk under din prao är det viktigt att du anmäler det både till din handledare på din praoplats och till skolan.

Äta lunch

Grundregeln är att du ska gå till närmaste kommunala grundskola och äta. Givetvis går det också bra att ha egen mat med sig till praoplatsen.

Försäkring

Du är försäkrad genom skolan. Lunds kommuns olycksfallsförsäkring gäller under praoperioden.
Olycksfallsförsäkring för elever

Arbetsmiljö och riskbedömning

Alla arbetsplatser gör en riskbedömning tillsammans med våra praosamordnare, det vill säga kontrollerar att du inte utsätts för risker att skada dig. Riskbedömningen är ett krav enligt arbetsmiljölagen.

Ta vara på din praotid

Vi hoppas att du kommer att få en bra och lärorik tid på din praoplats. Ta vara på möjligheten att uppleva hur det är att jobba, lära känna nya människor och upptäcka saker som du är bra på. De som jobbar där förväntar sig inte att du ska kunna allt från början, så var inte rädd att fråga om det är något du är osäker på. Genom att vara dig själv, vara nyfiken, öppen och hälsa på nya människor du träffar får du ut extra mycket av din prao-period. Kanske hittar du ditt drömjobb!

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?