Prao – praktiskt arbetslivsorientering – är en del av undervisningen i årskurs 8. Lunds kommun vill erbjuda alla elever en meningsfull, utvecklande och trygg prao. Du behöver inte hitta din praoplats själv.
Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att du under ett par veckor får bekanta dig med arbetslivet och prova på ett yrke. Genom praon får du kunskap om arbetslivet och den kanske hjälper dig att välja yrke i framtiden.
Vissa saker kan man inte läsa sig till utan det behöver upplevas. Att arbeta är en sådan sak. Praon ger dig dessutom möjlighet att skapa kontakter för att kanske kunna få ett extrajobb eller sommarjobb i framtiden. Praon är en del av skolans undervisning och är därför obligatorisk.
Här har vi samlat information som hjälper dig att förbereda dig inför praon för att få ut mesta möjliga av din praoperiod.
Du behöver inte själv söka din praoplats, utan fördelningen av praoplatser sköts centralt i Lunds kommun. Barn- och skolförvaltningen bygger kontinuerligt upp en praobank för att alla elever ska få lika bra möjlighet till prao.
Kontakta din handledare två veckor innan praon börjar. Då kan ni gå igenom vad som gäller kring arbetstider, arbetskläder, lunch med mera.
Om du blir sjuk under din prao ska du både meddela handledaren på din praoplats och din skola.
Grundregeln är att du ska gå till närmaste kommunala grundskola och äta. Givetvis går det också bra att ha egen mat med sig till praoplatsen.
Arbetstiden ska inte vara längre än 6 timmar när rasterna är borträknade. Praon får inte heller börja före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00. Schemat kan se olika ut beroende på arbetsplats.
Barn- och skolförvaltningen riskbedömer arbetsplatsen tillsammans med arbetsgivaren, det vill säga kontrollerar att du inte utsätts för risker att skada dig.
Lunds kommuns olycksfallsförsäkring gäller under praoperioden.
Olycksfallsförsäkring för elever
Checklista för PRAO Pdf, 198 kB.
Vi hoppas att du kommer att få en bra och lärorik tid på din praoplats. Ta vara på möjligheten att uppleva hur det är att jobba, lära känna nya människor och upptäcka saker som du är bra på. De som jobbar där förväntar sig inte att du ska kunna allt från början, så var inte rädd att fråga om det är något du är osäker på. Genom att vara dig själv, vara nyfiken, öppen och hälsa på nya människor du träffar får du ut extra mycket av din prao-period. Kanske hittar du ditt drömjobb!
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?