Av lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF) framgår att arbetsgivare eller arbetsledare som fått kännedom om inträffad arbetsskada är skyldig att omedelbart anmäla skadan. Alla arbetsskador ska anmälas även de som ej medför sjukfrånvaro.
Skada som har uppstått på grund av olycksfall eller någon annan skadlig inverkan i arbetet.
Exempel på vanliga olycksfall är stick och skärskador, halkskador, skador på grund av lyft.
Olycksfall vid direkt färd till eller från arbetet.
I arbetsmiljön kan det finnas olika faktorer som kan ge upphov till skador eller sjukdomar. Sådana arbetsskador kallas arbetssjukdomar. För att en skada ska klassas som arbetssjukdom krävs det ett tydligt samband mellan arbetsmiljöfaktorn och sjukdomen. Exempel på faktorer i arbetet som kan ge upphov till arbetssjukdomar är; buller, vibrationer eller skakningar, tungt eller ensidigt arbete och olika ämnen.
En arbetsskada kan även vara orsakad av ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön till exempel konflikter på arbetsplatsen, kränkning, hot eller hot om våld och mycket hög arbetsbelastning.
En del smittsamma sjukdomar kan under vissa förhållanden betraktas som arbetsskador. Dit hör till exempel gulsot och den så kallade sjukhussjukan.(MRSA)
Oönskad händelse som kunde ha lett till ohälsa eller olycksfall. Allvarliga tillbudshändelser kan innebära stor fara för ohälsa eller olycksfall, dock inte alltid fara för person (till exempel takpanna som faller ned utan att träffa någon personal). Vid tillbud kan det inte ställas några krav på ersättning, men det ger statistik över risker i arbetsmiljön – som i sin tur kan användas till förbättringar på sikt.
Arbetsskada är en händelse som redan inträffat och som medfört fysisk eller psykisk skada (AJ!). Tillbud är en händelse som kunde slutat illa (OJ).
Anvisning och manual för anmälan av arbetsskada och tillbud finns i arbetsskadeverktyget Stella. I samband med att blanketten fylls i ska berörda diskutera vilka åtgärder som ska vidtagas för att förhindra upprepning av skadan. Arbetsledaren svarar för att åtgärdsdelen fylls i. Anmälan undertecknas av arbetsledare, skyddsombud och den skadade, om så är möjligt. Observera att underskrift av berörda inte behöver innebära samsyn kring händelseförloppet och förslag till åtgärder. Avvikande synpunkt kan noteras i en bilaga eller på arbetsskadeblanketten.
När det gäller tillbudsanmälan sker detta på samma sätt som en arbetsskadeanmälan,dock skickas ej någon anmälan till Försäkringskassan.
Arbetsledaren ska omedelbart kontakta, Arbetsmiljöverket, Region Syd
010-730 90 00 eller 08-737 15 55 på jourtid, om olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetslivet orsakat dödsfall eller svårare personskada eller drabbat flera arbetstagare samtidigt. Detsamma gäller för tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa. Arbetsledaren ska snarast informera verksamhetschefen om det inträffade.
I förebyggande syfte ska arbetsskador och tillbud diskuteras på till exempel arbetsplatsträffar/samverkansmöten. Varje arbetsledare ska följa utvecklingen av arbetsskador inom det egna ansvarsområdet och vidta lämpliga åtgärder. I samband med årsredovisning sammanställs skadestatistik till den förvaltningsövergripande samverkansgruppen.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?