Länk till startsidan

Personlig assistans

Om du har en mycket svår funktionsnedsättning och inte har fyllt 65 år kan du ha rätt till personlig assistans. Personlig assistans är till för att stötta dig med aktiviteter i vardagen som du har svårt för att klara själv. Du kan exempelvis få hjälp med din personliga hygien, att äta och med att göra olika typer av aktiviteter.

Så här ansöker du

Du ansöker om personlig assistans genom att fylla i blanketten nedan. Efter att du har skickat in blanketten kommer du bli kontaktad av en handläggare.

Kontakta en handläggare

Har du fler frågor eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.
Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Du väljer själv vem som utför din personliga assistans

Blir du beviljad personlig assistens har du möjlighet att själv välja vilket företag du vill ska utföra tjänsten hos dig. Om du inte vill eller kan välja blir du tilldelad ett assistansbolag.

Behöver du hjälp mer än 20 timmar per vecka?

Då tar du istället kontakt med en handläggare på Försäkringskassan.

Kontaktuppgifter Försäkringskassan

Avgifter

Det finns både kostnadsfria och avgiftsbelagda insatser. Här kan du läsa mer om vilket stöd du kan få, vilka som är kostnadsfria och vilka du får betala för.

Kostnadsfria och avgiftsbelagda insatser

Information till utförare

Har du ett företag som vill ansöka om att utföra insatsen personlig assistans på uppdrag av Lunds kommun hittar du mer information, villkor och blanketter på våra företagssidor.

Information till utförare av personlig assistans

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?