Länk till startsidan

Stöd till anhöriga

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättning? Då finns det flera typer av stöd du kan få. Här kan du läsa mer om vilket stöd du kan få. En del stöd är gratis för alla, medans du behöver ansöka om vissa typer av stöd.

Om oss på Anhörigcenter

Vi erbjuder råd och stöd genom

 • Telefonrådgivning
 • Stödsamtal, även via Skype
 • Föreläsningar
 • Anhöriggrupper
 • Må bra-aktiviteter

Program

Julfika på Anhörigcenter

Kom för en stunds gemenskap med oss och andra anhöriga!
Det blir julmusik, lussebulle, glögg och pepparkakor.
Passa också på att lämna in tips på teman för anhöriggrupper eller föreläsningar som du önskar att vi tar upp framöver.
Datum: 8/12
Klockan: 14.00 – 15.30 eller 18.00 – 19.30
Anmälan: senast den 5/12 till

Telefon: 046-359 82 40

E-post: anhorigcenter@lund.se
Plats: Anhörigcenter, Margaretavägen 2A, Lund
Begränsat antal platser.

Vart ska jag vända mig?

Anhörigcenter anordnade en digital informationskväll med olika föreningar och intresseorganisationer tidigare i höst. Här kan du ta del av denna kväll som spelades in. Filmen ligger ute fram till den 9 december.

Digital informationskväll med föreningar och intresseorganisationer

Mångkulturell julfest 4 december 2021

Välkommen till årets första mångkulturella träff för seniorer!

Lördagen den 4 december kl. 13.00-15.00

Träffpunkt Linero, Linero torg

Julfesten vänder sig speciellt till alla seniorer med bakgrund i ett annat land och deras anhöriga, men alla seniorer är självklart välkomna. Vi bjuder på trevlig musik och julsånger från olika delar av världen. Varmt välkomna!

Kontakt Anhörigcenter

Adress. Margaretavägen 2A, 222 40 Lund

Hitta Anhörigcenter via karta

Telefon: 046-359 82 40
Telefontid: måndag-onsdag kl. 9-11 och torsdag kl. 17-19
E-post: anhorigcenter@lund.se

Välkommen att använda de digitala anhörigstöden En bra plats och Demenslotsen. Syftet med digitala anhörigstöd är att du som bor i Lunds kommun eller har en anhörig som bor i kommunen ska kunna ta del av stöd, information och utbyte på tider och platser som passar dig.

Är du anhörig och bor i en annan kommun men stödjer en som bor i Lunds kommun? Kontakta oss så får du tillgång till ett aktiveringskort.

De digitala anhörigstöden är kostnadsfria och kan nås via dator, surfplatta och smartphone och du kan vara anonym. Inloggning sker genom att skapa ett användarkonto antingen genom ditt personnummer eller aktiveringskort som du kan få av oss på Anhörigcenter.

En bra plats

En bra plats är en digital anhörigplattform som ger stöd till anhöriga genom faktagranskad nationell information. Här kan du också ta del av lokal information, utbildningar, nätverk, tips på appar, podcasts med mera. Varannan vecka publiceras ett nyhetsbrev med nationell och lokal information.

En bra plats innehåller:

 • Kommuninformation och händelser från kommunens anhörigstöd
 • Nationella nyheter och forskning
 • Utbildningar, webbinarium med mera
 • Matchmaking-funktion - hitta andra anhöriga som är i liknande situation.
  Meddelande-funktion - kommunicera med andra anhöriga i hela Sverige.
 • Grupper - starta diskussioner eller dialoger med andra anhöriga för att ge tips och råd till varandra

Läs mer på En bra plats

Demenslotsen

Demenslotsen är en digital vägvisare som förser dig som är anhörig med stöd och vägledning allteftersom nya behov uppstår för dig. Här får du tips på vart du kan vända dig, praktiska råd, till exempel om förberedelser efter en demensdiagnos och om hur det går till att ansöka om en plats på ett äldreboende. Demenslotsen bygger på erfarenheter och kunskap från de som är anhörig till en person med demenssjukdom och från medarbetare som möter anhöriga i sina yrkesroller. Vid första inloggningstillfället får du som anhörig svara på några frågor för att systemet ska kunna läsa av vilket behov av information just du behöver. Du får ta del av både lokal och nationell information, samt information om hur du får kontakt med andra anhöriga i liknande situation.

Läs mer på Demenslotsen

Tips för dig som vill bli mer digital

Seniorsurfarskolan är ett program på Utbildningsradion (UR) som lär dig mer om hur du håller kontakt med dina nära och kära med hjälp av dator, surfplatta eller smartmobil.

Seniorsurfarskolan på UR Play

Avlösning i hemmet

Om du bor med och vårdar en närstående kan du få hjälp med avlösning i hemmet. Avlösning i hemmet kan alla få oavsett ålder på den man vårdar och innebär att personal från hemvården tillfälligt tar över vårdnadsansvaret från dig som är anhörig och utför den personliga omvårdnad som utförs i hemmet dagtid,

kvällar och helger. Detta för att du ska få möjlighet att återhämta dig, uträtta ärenden eller koppla av. Avlösningen är avgiftsfri upp till 15 timmar per månad.

Så söker du avlösning

Ring medborgarcenter som kopplar dig till rätt handläggare.

Telefon: 046-359 50 00

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?