Länk till startsidan

Lunds brottsförebyggande råd

Lunds brottsförebyggande råd, LBRÅ, ska arbeta för att skapa en tryggare kommun att bo, leva och arbeta eller studera i. Rådet består av både kommunala företrädare och personer från andra verksamheter, som exempelvis närpolisen.

Till grund för arbetet i Lunds brottsförebyggande råd ligger en överenskommelse mellan Lunds kommun och lokalpolisområde Lund att arbeta med åtgärder inom prioriterade områden. Rådet är också förenligt med lagkravet om ett strategiskt råd enligt den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som började gälla från 1 juli 2023.

Lunds brottsförebyggande råd är sammansatt av kommunala politiker och tjänstepersoner samt företrädare för olika verksamheter och organisationer i samhället. Det är många aktörer som bidrar till det brottsförebyggande arbetet och det finns ett flertal arbetsgrupper som är kopplade till LBRÅ.

Lunds brottsförebyggande råd arbetar med social prevention genom åtgärder som skapar social och ekonomisk trygghet samt bidrar till jämlika levnadsvillkor för alla Lundabor. Rådet arbetar även med situationell prevention, vilket innebär att förhindra, försvåra och minska tillfällen till brott.

Mer om kommunens brottsförebyggande arbete

Sociala insatsgrupper

Lund är en av de kommuner i Sverige som arbetar med sociala insatsgrupper för att förhindra eller tidigt bryta kriminalitet hos ungdomar. I Lund används sociala insatsgrupper som en samverkansmodell då en ungdom har ett normbrytande beteende eller behov av flera samordnade insatser.

En social insatsgrupp består av personer som känner ungdomen. Förutom ungdomen själv och föräldrar kan gruppen bestå av exempelvis lärare, fältgrupp, områdespolis, familjebehandlare och socialsekreterare. Hela samarbetet bygger på att familjen ger sitt samtycke. En social insatsgrupp kan även användas för vuxna personer.

Arbetet bedrivs med hjälp av en arbetsgrupp med företrädare från polisen, socialtjänsten och skolan, som väljer ut ungdomar eller områden som behöver en särskild insats. Arbetet i en insats drivs sedan av en samordnare inom socialtjänsten.

Kontakt

Samordmare LBRÅ

Johanna Flogstam
Telefon: 046-359 46 34
E-post: johanna.flogstam@lund.se

Samordnare sociala insatsgruppen

Sara Pettersson
Telefon: 046-359 45 87
E-post: sara.pettersson@lund.se

Polisen

Joakim Nyberg
Telefon: 010-561 38 91
E-post: joakim.nyberg@polisen.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?