Länk till startsidan

Skolval till förskoleklass

Att börja skolan är en stor händelse i ditt barns liv och starten på något nytt och spännande. Genom skolvalet har du möjlighet att påverka vilken skola ditt barn ska gå på, utifrån vad du tror passar bäst för ditt barn.

Du som har barn som är fött 2018 och som ska börja i förskoleklass till hösten 2024 hade möjlighet att göra ett skolval till ditt barn. Skolvalet var öppet mellan den 8 och 21 januari.

Illustration av en tidslinje med texten öppet hus, ansök, besked, skolstart.

Besked om skola

I mars, under vecka 12 och vecka 13, kommer vi att meddela dig vilken skola ditt barn har placerats på. Beskeden skickas ut löpande och du får ett mejl av oss när beskedet finns att ta del av på "mina sidor".

Se besked på Mina sidor

Du som ansökt via blankett får ditt beslut via ordinarie postgång.

Fristående skola

Har du sökt till en fristående skola via Lunds kommuns e-tjänst, får du svar i vår e-tjänst.

Har du sökt via blankett, får du svar via vanlig post.

Om du inte gjort något skolval

Har du inte gjort ett aktivt skolval får du ett erbjudande om skolplacering via ordinarie postgång. Detta erbjudande måste du besvara.

Om du flyttar till Lunds kommun

Är du nyinflyttad i Lunds kommun och missade skolvalet i januari? Ansök om en skolplacering i Lunds kommun:

Ansök om plats i grundskola

Det här är förskoleklass

Förskoleklassen är obligatorisk och en del av skolplikten. I förskoleklass varvas lärande med lek och social träning, så att det blir en bra övergång från förskola till skola. Alla sexåringar som är folkbokförda i Lunds kommun är garanterade en plats på en kommunal skola.

Läsårstider i grundskolan

Hur stor chans har mitt barn att få den skola jag sökt?

Du har rätt till ett fritt skolval. Det betyder att du i mån av plats kan söka den skola du vill. Det finns ingen garanti att ditt barn får börja i en skola du valt, utan det beror på hur många andra som har sökt samma skola och var ditt barn bor i förhållande till skolan. Men genom att göra ett aktivt skolval ökar chanserna att barnet får gå på en skola som ni önskar. Drygt 90 procent brukar få den skola de har önskat i första hand.

Så fördelas skolplatserna

När ansökningsperioden är avslutad fördelas skolplatserna. Om det är fler som söker till en skola än vad skolan kan ta emot, så fördelas platserna utifrån kommunens urvalskriterier. Utgångspunkten är att vårdnadshavarnas önskemål ska tillgodoses så långt som möjligt och att alla elever ska kunna få en skola nära hemmet.

Nära hemmet betyder inte nödvändigtvis den skola som är allra närmast, utan urvalet görs så att alla elever ska kunna få ett rimligt avstånd till sin skola. Hänsyn kan också tas till om eleven har syskon som går på en skola. Blir du inte nöjd finns möjlighet att ansöka om att byta skola. Det går också att överklaga skolplaceringen. Du får mer information om det i samband med beslut om skolplacering.

Lunds kommuns riktlinjer för skolplacering i grundskolan

Riktlinjerna gäller för de kommunala grundskolorna. Fristående grundskolor har egna riktlinjer som är godkända av Skolinspektionen.

Mer information kring skolvalet

Om ditt barn inte placeras på en skola som räknas som nära hemmet kan du ansöka om skolskjuts, men om du själv aktivt väljer en skola längre bort har du inte automatiskt rätt till skolskjuts.

Läs mer om skolskjuts

Bor du i en annan kommun och vill att ditt barn ska gå i en kommunal skola i Lunds kommun, kan du under vissa förutsättningar välja att ansöka om plats för ditt barn på någon av Lunds kommunala skolor.

Först när skolvalet är helt klart för alla elever i som bor i Lunds kommun kommer din ansökan att hanteras av barn- och skolförvaltningen, vilket blir i maj-juni det år ditt barn ska börja i förskoleklass.

Skolplacering av elev folkbokförd i annan kommun

Inför skolstart

Skolan som ditt barn har blir tilldelad, kommer att kontakta dig innan skolstart för att informera närmare om skolan och klassen som ditt barn ska börja i. Innan ditt barn ska börja förskoleklass brukar det erbjudas tillfällen att få träffa sina blivande skolkamrater och de pedagoger som ska arbeta i klassen.
Läsårstider 2024/2025

Plats i fritidshem

Har du i samband med skolvalsansökan också önskat plats i fritidshem, börjar platsen att gälla automatiskt från och med första skoldagen. Ditt barn får fritidshem på skolan som barnet har fått plats på. Behöver du omsorg innan skolstart erbjuds detta på nuvarande förskola.

Schema för fritids kan du lämna tidigast 1 augusti.
Du kan också ansöka om plats i fritidshem i efterhand.
Ansök om fritidsplats

Säga upp förskoleplatsen

Har barnet haft placering vid förskola, kommer denna plats automatiskt att sägas upp vid skolstart. Önskar du att placeringen vid förskola ska upphöra vid tidigare datum så behöver du säga upp platsen. Notera att det är två månaders uppsägningstid.

Säg upp plats i förskola

Modersmålsundervisning

Modersmål är ett eget ämne som kan läsas i årskurs 1–9.

Modersmålsundervisning

Tacka nej till erbjuden plats

Har ditt barn fått plats på en kommunal skola men du tänker tacka nej till den på grund av exempelvis flytt från kommunen eller att du har fått plats på en friskola? Då behöver du anmäla det till oss.

Säg upp plats i grundskolan

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?