Gröna skolgårdsrapport 2023 – Växter, vattentunna och väderstation
Förskolan beviljades medel från Naturskolan för utemiljön på småbarnsavdelningen ”Lilla”. Det övergripande målet var att uppdatera utemiljön för att den skulle fortsätta vara en stimulerande och behaglig miljö för barn och personal. Ett delmål var att öka grönska och potential för biologisk mångfald.
Projektet initierades genom bildandet av en projektgrupp bestående av förskoleföräldrar. Gruppen arbetade tillsammans med avdelningens personal för att planera lämpliga åtgärder. Barnen på avdelningen (ålder 1-3) hade begränsat inflytande under denna fas av projektet. Deras åsikter togs tillvara genom dialog med personalen.
Inköp, installationer och färdigställande gjordes under hösten 2023. Under en heldag i september där föräldrar till alla avdelningens barn närvarade gjordes en del av arbetet, såsom installation av vattentunna, kompost och nya bord, samt målning och uppfräschning av utrustning. Övrigt arbete utfördes av personal, barn och föräldrar löpande under hösten. Detta innefattade bl.a. installation av nya odlingskärl/krukor, ny sandlåda, nya insektshotell och en ny pilkoja och plantering av buskar och växter. Barnen på förskolan var involverade i projektet under denna fas, bl.a. genom plantering av växter, grävning/krattning av gården, och beslut i mindre frågor.
Resultatet av projektet är en grönare och mer spännande utemiljö och större möjligheter för fåglar och bin och andra pollinerare att trivas. Personalen och barnen är nöjda med de förbättringar som skett. Projektet har bidragit med att öka förståelsen bland förskolans barn, föräldrar och personal för utvecklingsarbete och utemiljöns betydelse.
Följande framgångsfaktorer har identifierats. Montessoriförskolan Barnens Hus är en ideell förening där föräldrarna ständigt bidrar med fysiska och administrativa arbetsinsatser. Därför har det inte varit besvärligt att förmå föräldrar att hjälpa till med projektet. Förskolans personal är van vid att ha stor möjlighet att påverka sin arbetsmiljö och att dirigera en brokig samling föräldrar genom förbättringsprocesser, och därför har samarbetet mellan personal och projektgrupp fungerat förhållandevis väl.
Odlingslådor, växter (hallon, björnbär, buddleja), jord, redskap 7865 kr
Natur/mångfald (regnmätare, kompost, insektshotell mm) 7607 kr
Övrigt (picknickbord, färg, material) 3275,85 kr
Summa 18747,85 kr
Utemiljön på förskolan slits av barnfötter och lek och behöver ständig upprustning. Detta projekt har ökat viljan att ytterligare förbättra förskolans gård. Det finns bl.a. tankar om att installera en rutschkana eller gungbräda och att förbättra sovpaviljongen där de yngre barnen har sin vila. Förskolan har en välfungerande struktur för föräldraengagemang som utnyttjas i detta arbete.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?