Länk till startsidan

Hubertusgården

Gröna skolgårdsrapport 2023 – Sittplatser i naturruta

Projektbeskrivning

Först och främst vill jag bara säga, vilken plats som vi har skapat på vår skolgård. Naturrutan har blivit så fin och användbar. Och det är tack vare er på Naturskolan och de pengar vi har möjlighet att söka. Tack!

Nu till vårt projekt för den här gången. Varför vi ansökte om pengar igen var för att kunna färdigställa vår plats och få till bra sittplatser. Sittplatserna har olika funktion, dels att skapa en tydlig samlingsplats vilket också ger en gemenskap, vi får en bättre ställning när vi sitter, för både barn och vuxna och platsen inbjuder till olika former av undervisning.

Vi fick möjlighet att lägga stockarna som sittplatser, vilket passar väldigt bra på en naturruta. Som jag nämnde när jag ansökte, har vi ett miljöråd på skolan där Grön flagg ingår. Ett av våra mål för Grön flagg var att arbeta med vår naturruta, att färdigställa den och få skolan till att använda platsen för olika ändamål.

Under årets gång har barnen varit involverade i var vi ska placera stockarna. Vi har pelare där vi kan sätta upp ett solskydd och alla i rådet var överens om att det var under solskyddet som stockarna skulle ligga. Vi fick även tillgång till pil som barnen kunde skapa något med. De kom fram till att göra en gång med pilkvistarna in till stockarna. Se bilder nedan.

Under ett av råden visade vi och presenterade utförandet samt priset på stockarna. Vi berättade även att vi kunde ansöka om pengar hos er, vilket de tyckte var en bra idé. De hjälpte till med vad vi kunde skriva i ansökan.

Priset på stockarna var ca 2000kr/st, och vi behövde 4 stycken, vilket landade i ungefär 8000kr. En kranbil behövdes för transport av stockarna och för att kunna lägga dem på plats. Kostnaden för kranbilen var ungefär 1500kr/h. Kommunen tyckte att vi skulle beräkna ungefär en halvdags jobb för detta. Allt arbete landade till slut på 12 117 kr.

Barn och föräldrar har följt utvecklingen under vintern. Under våren har vi äntligen kunnat visa upp och använda platsen. En mysig och härlig plats för olika aktiviteter.

Vi har haft olika former av undervisning på platsen. Vi har utforskat naturen och de djur som finns där. Sittplatserna blev precis så bra som vi hade tänkt oss, en gemensam plats för undervisning och lärande men även för avslappning och samtal, livskunskap. Under våren har vi bjudit in personal från naturskolan som har haft workshops för oss pedagoger, för att få fler till att nyttja platsen. Vi har även anordnat en familjekväll på naturrutan, då den inbjuder till gemenskap och utrymme för olika aktiviteter.

Nu gäller det att fortsätta arbetet på naturrutan och blicka framåt.

Tack än en gång för möjligheten!

Två bilder som visar stockar som ligger i en fyrkant på marken och träd i bakgrunden, bilden till vänster är tagen tidigt på våren och bilden till höger är tagen när löven slagit ut och har vimplar ovanför stockarna.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?