Låt hållbar utveckling vara grunden i allt lärande! Naturskolan är inte en skola med skolhus och elever. Vi är ett resurs- och utvecklingsteam för alla skolor och förskolor i Lunds kommun.
Naturskolan i Lund är en kommunal resurs med uppdrag att stödja och stimulera skolutveckling inom områdena naturvetenskap, teknik, bebyggd miljö och lärande för hållbar utveckling. Naturskolan är en resurs för både personal och barn/elever i alla skolformer, i syfte att bidra till ökad måluppfyllelse. Verksamheten har därför en tydlig koppling till skrivningar i läroplaner samt kurs- och ämnesplaner. I Naturskolans uppdrag ingår att samordna programmet Gröna skolgårdar samt arbetet med utmärkelser för lärande för hållbar utveckling (Grön Flagg, Skola för hållbar utveckling eller motsvarande).
För att definiera begreppet Lärande för hållbar utveckling måste vi först klargöra vad en hållbar utveckling är. Det anser vi att definitionen från Brundtlandrapporten 1987 fortfarande gör på ett tillfredsställande sätt:
En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
Eller med andra ord: Det ska finnas tillräckligt för alla alltid.
Naturskolan i Lund anser vidare att lärande för hållbar utveckling:
Naturskolan erbjuder fortbildning till personal på skolor och förskolor i kommunen i form av handledning, kurser och skräddarsydda fortbildningstillfällen.
Handledning är något arbetslag på skolor och förskolor kan ansöka om. Den innebär att en handledare från Naturskolan träffar arbetslaget kontinuerligt under en längre period (minst en termin). Innehållet i träffarna utgår ifrån de specifika behov och önskemål som varje arbetslag har vad gäller att vidareutveckla den pedagogiska verksamheten inom områdena naturvetenskap, teknik, bebyggd miljö och hållbar utveckling. En handledningsperiod ger rikliga tillfällen till observation och diskussion kring innehåll och metoder.
Vi anordnar och leder kurser för all skol- och förskolepersonal i Lund. I januari varje år kommer ett kursprogram med vårens kurser och i slutet på våren kommer ett program för höstens utbud.
Vi skräddarsyr också fortbildningar efter era egna behov och önskemål. Kontakta oss inför nästa utvecklingsdag!
Läs mer om hur det går till att boka skräddarsydda fortbildningar
Naturskolan samordnar programmet Gröna skolgårdar. Tillsammans utvecklar vi idéer om hur skol- och förskolegården kan utformas så att den stödjer verksamhetens pedagogiska såväl som rekreativa behov. Varje år finns bidrag att söka! Kontakta oss gärna om ni vill bolla eller ha annat stöd i era funderingar kring utvecklingsprojekt.
Naturskolan är samordnare i Lunds kommun för utmärkelsearbetet, det gäller både Grön Flagg och Skola för hållbar utveckling. Vi informerar och hjälper er att komma igång med arbetet för att få någon eller båda utmärkelserna. Vi kan också hjälpa er med att arbeta fram mål och utvecklingsområden, vi håller i fortbildning och handledning kring era mål och utvecklingsområden, vi stöttar er i hur ni ska skriva handlingsplaner och rapporter samt ordnar nätverksträffar varje år.
Vi samarbetar med många olika parter och har ett stort nätverk både lokalt, nationellt och internationellt. Några exempel på samverkanspartners inom kommunen är Serviceförvaltningen, där vi har mycket samarbete med Lundafastigheter och Markentrepenad kring skol/förskolegårdar och med Måltidsservice kring matfrågor.
Vi samverkar även med Tekniska förvaltningens Park- och naturkontor kring bland annat våra Uteklassrum, med Miljöförvaltningen kring kemikalier i vardagen, och med Kommunkontoret kring hållbarhetsfrågor och Fairtrade City.
Vi är medlem i Naturskoleföreningen, som samlar alla naturskolor i landet.
Gå till Naturskoleföreningens webbplats
Vi är även aktiva i, och var med och startade, det internationella skolgårdsnätverket International School Grounds Alliance (ISGA) som arbetar för barns lärande, lek och hälsa genom att skapa bättre skolgårdar.
Gå till International School Grounds Alliance webbplats
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap, teknik, bebyggd miljö och lärande för hållbar utveckling. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort.
Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Naturskolan lånar ut utrustning för utomhuspedagogik till förskolor och skolor i Lunds kommun. Lånet är kostnadsfritt men upphämtning och återlämning står enheten för.
Fritidspedagog med många års erfarenhet både från grundskola och anpassad grundskola. Hon är en entusiastisk förespråkare för utedagar och kan se möjligheter till utomhuspedagogik i alla ämnen. Eva är medförfattare till böcker i Att lära in ute-serien. Förutom sin kunskap tillför hon ett mycket (och ofta) klingande skratt till Naturskolan. Eva läser mycket böcker och verkar att räcka till för både make, barn och barnbarn!
Eva arbetar halvtid (förmiddagar) och fungerar som chefsstöd.
E-post: eva.persson6@lund.se
Är chef på Naturskolan. Hon är legitimerad lärare och förskollärare samt har erfarenhet av Montessori-pedagogik. Hon har dessutom medverkat i att utveckla teknikundervisningen på Fågelskolan i Lund. På fritiden ägnar Anna sig mycket åt tekniska lösningar i sommarhuset som hon byggt tillsammans med sin man. Hon gillar utomhusaktiviteter som att vandra, campa och paddla kajak.
E-post: anna.ekblad@lund.se
Miljövetare med samhällsvetenskaplig inriktning. Carolina brinner för att förändra och "förgröna" barns och ungdomars fysiska utomhusmiljö. Drivkraften att få människor att upptäcka naturen kommer från Carolinas uppväxt på landet med hästar, hagar, kojor i skogen och scouting. Hon älskar skapande hantverk. På fritiden påtar Carolina gärna i sin trädgård eller hittar vackra saker på loppis.
E-post: carolina.lindeblad@lund.se
Miljövetare med inriktning ekologi, naturvård och klimatfrågor. Lina har tidigare arbetat i Malmö med elevers och ungdomars delaktighet och möjlighet att påverka samhället. Lina är även utbildad folkhögskollärare.
E-post: lina.hallstrom@lund.se
Legitimerad förskollärare och MaNO-lärare 1–7. Anna har i många år arbetat på olika förskolor som haft naturprofil där utomhus har varit i fokus. En önskan hon har är att alla barn ska få en positiv relation till naturen och då även ett intresse att ta hand om den. På fritiden påtar hon i trädgården, promenerar med hunden eller bara tar det lugnt med en bra bok.
E-post: anna.rosdal@lund.se
Arkitekt som jobbar med Naturskolans uppdrag inom bebyggd miljö. Erik har examen från LTH i Lund och har tidigare arbetat med gestaltning av bostadsbebyggelse med tillhörande gaturum och torg, skolor och andra offentliga miljöer. Han brinner för barn och ungas delaktighet i skapandet och omformandet av våra byggda miljöer. På fritiden gillar Erik att snickra på sitt torp och klappa på sin hund Sune.
E-post: erik.hildorsson@lund.se
Telefon: 046-359 70 60
E-post: naturskolan@lund.se
Adress: Observatorieparken, Svanegatan 9, Lund.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?